"Hur övervinner jag gynrädslan?" Kvinnoläkaren ger råd

amelias läsare Malin tycker att gynundersökningar är så pass obehagligt att hon nu missat flera cellprov. Nu undrar hon hur hon ska komma över sin rädsla. Kvinnoläkaren Susanna ger råd och tips på hjälp.

Fråga: Jag hatar att gå till gynekologen, och nu har jag missat flera cellprov eftersom jag helt ­enkelt inte kan förmå mig att gå dit. Jag tycker att undersökningen är påfrestande både fysiskt och psykiskt. Det gör ont och jag gruvar mig långt innan. Väl där kan jag börja gråta av stress, vilket är pinsamt och jobbigt.

Det här med att ”slappna av” i gynstolen funkar inte för mig, jag blir så spänd att gynekologen knappt kan undersöka mig. Men jag förstår att jag måste gå dit, förr eller senare. Det här har blivit ett stort problem för mig. Hur ska jag komma över det? /Malin

Svar: Berätta hur du känner för din gynekolog

Du tar upp ett ämne som jag känner väldigt starkt för. Att alla känner sig trygga och vågar gå på undersökningar är avgörande för en fungerande sjukvård och för att alla ska få den hjälp de behöver och har rätt till.

Som patient är det lätt att tro att rädsla är något man måste komma över på egen hand, men det stämmer inte. Det finns mycket sjukvården kan hjälpa till med när en patient är rädd och gruvar sig inför en undersökning.

Be om ett första besök med enbart samtal

När du kontaktar en mottagning ska du inte dra dig för att berätta att du är orolig. Fråga om de har en gynekolog som är speciellt duktig på att ta hand om riktigt oroliga patienter. Alla läkare ska kunna hantera det här, men det finns alltid de som är extra skickliga på att skapa en trygg stämning och som har ett sätt att vara som gör patienter lugna.

En idé är att du vid bokningstillfället ber om ett första besök som enbart innefattar ett samtal. Vid det samtalet kan du och gynekologen lägga upp en plan. Kanske ska du vid andra besöket testa att sitta i gynstolen med kläderna på, och vid besöket efter titta på instrumenten och få berättat för dig hur de används.

Om det krävs många besök innan du är trygg och redo för en undersökning så är det så. Se det som en investering inför alla framtida undersökningar.

När man är rädd brukar det vara extra viktigt att ha en personlig gynekolog. Det underlättar dessutom gynekologens arbete, eftersom hen kan lära känna dig och din sjukdomshistoria och sedan följa dig genom livet. Tänk på att det ska vara en person som du känner dig helt trygg med och får förtroende för. Om det inte funkar ska du avbryta och boka tid hos en annan gynekolog. Det är din hälsa och din kropp!

En del patienter mår bra av att känna kontroll vid en undersökning. Ett sätt är att patienten får hålla i en spegel och se vad som undersöks. Men alla är olika. Fundera därför på vad du tror skulle underlätta för just dig och berätta det för gynekologen.

Finns det någon person i ditt liv som du har förtroende för och som kan följa med dig på besöket? Det finns olika sätt att snurra stolar och sätta upp små väggar så att personen kan hålla dig i handen och se ditt ansikte, utan att se själva undersökningen. Det blir ofta en helt annan känsla om man har en trygg person som man känner vid sin sida. Den personen kan också svara på gynekologens frågor och fylla på med information om man är för stressad för att minnas själv.

Det är såklart inte bekvämt eller trevligt att ligga i en gynstol och genomgå undersökningar, men en rutinundersökning ska inte göra ont. Som du själv är inne på tror jag att det onda kan bero på att du spänner dig på grund av din stress och oro. Just därför behöver du bygga upp ett förtroende för din gynekolog under flera besök.

En viktig sak att fundera över och kanske skriva ner är exakt vad som är jobbigt. Är det att berätta intima detaljer om dig själv? Att vara avklädd inför en främmande människa? Själva undersökningen? Eller är det tanken på att det kommer att göra ont? Gå igenom hela processen i huvudet och reflektera över vilket steg som du tycker är absolut värst. Det är viktig information för din gynekolog.

Jag hoppas att du, och även andra läsare som är rädda, har fått lite tips och stöd på vägen. Jag vill gärna veta hur det går för dig och blir glad om du vill skriva och berätta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!