Foto: Kjell b Persson

Så gick hon ner 24 kilo med Dukandieten

Efter att ha dragit runt på en rejäl övervikt i många år bestämde sig Christine Törnquist för att ta tag i saken en gång för alla. Med hjälp av Dukandieten har hon gått ner 24 kilo.

”Jag skulle vilja tacka för en bra och inspirerande tidning. Men framför allt skulle jag vilja tacka för ert augustinummer som förändrade mig rejält”, mejlade Christine Törnquist till amelia. 

Det var nämligen efter att ha läst en artikel om dukan-dieten i amelia som hon bestämde sig för att förändra sitt liv. 

– Jag har gått ner 24 kg och känner mig som en ny människa. För första gången i livet har jag börjat springa, bara en sådan sak, säger en strålande Christine när vi ses på ett kafé i Gustavsberg.

Christine berättar att hon har pendlat i vikt i hela sitt liv. Och under graviditeterna har hon lagt på sig rejält. Efter första barnet gick hon ner vartenda kilo med Viktväktarna. Men efter andra barnet var det svårare. Tiden var knappare och vardagslivet stressigare. 

– Jag gick ner en del, men aldrig allt och sedan dess har kilona smugit sig på. Inte så att jag har levt extremt osunt, men jag inser nu att jag konstant åt lite för stora portioner och snaskade i mig mer onyttigheter än jag borde.

Emot "mirakeldieter"

Visst har hon genom åren gjort några halvhjärtade försök att ta tag i vikten. 

– Men jag är emot galna ”mirakeldieter” där man ska leva på 20 bananer om dagen, och har i längden inte orkat mäta, väga och räkna som man ska på Viktväktarna, så mina försök har runnit ut i sanden ganska snabbt. 

I slutet av förra sommaren närmade hon sig 100-kilosgränsen, och trivdes inte alls med sin kropp. Ja, vissa vardagssituationer kändes riktigt olustiga, som att ha bikini på beachen eller sitta i bastun med kolleger på konferensen. Det var då hon läste om dukandieten i amelia. 

Den franska snackisdieten som fixade figuren åt Kate Middleton inför bröllopet. Som även Penelope Cruz, Nicole Kidman och Jennifer Lopez har lyckats med. 

– Dels gillade jag att Dukan bygger på riktig mat och inte pulverdrinkar. Och så kändes den så enkel. Det förklarades tydligt vad jag fick äta, och bara man håller sig till listan med tillåten mat får man äta sig mätt. 

Ja, hon kände sig extremt peppad och bestämde sig för att börja på studs. 

– När jag väl har bestämt mig så är jag jäkligt envis och jag ville ta vara på den energin. 

"Fick stort stöd"

Hon berättade direkt om sitt viktminskningsprojekt för familj och kolleger. 

– Om man smyger med sin bantning är det lättare att smygäta. På det här sättet kunde jag inte ta en bulle till fikat på jobbet hur sugen jag än var, det vore för pinsamt. Och ingen försökte längre truga i mig saker. Tvärtom fick jag jättemycket pepp och stöd. Många sa ”gud, vad duktig du är”, vilket såklart kändes roligt, det peppade mig att fortsätta. 

Dukandieten är en så kallad proteindiet och första veckan fick Christine bara äta proteiner. Inte ens grönsaker. 

– Visst var det trist, men jag gick ner fyra kilo på den veckan! Efter det ville jag ju bara fortsätta.

Tog ett halvår

Sedan gick hon stadigt ner ett kilo i veckan, precis som utlovat. 

– Det stod i tidningen, så jag var inställd på att det skulle ta ett tag att gå ner över 20 kilo. För mig tog det nästan ett halvår att nå målet. Fördelen med det, i jämförelse med en treveckors crashcourse-diet, är att jag på ett halvår i grunden hann ändra mina matvanor. Nu äter jag mycket mindre portioner, mer protein och mindre kolhydrater – och jag känner mig trygg, är inte rädd för att falla tillbaka. 

Anledningen till att hon lyckades just den här gången tror hon beror på Dukandietens enkelhet. 

– Den funkar i vardagen. Om jag behövde äta något snabbt gick jag bara in på Konsum och köpte lite rostbiff och keso. Och skulle jag gå ut på restaurang så frågade jag bara efter mer kött och grönsaker och ingen pasta.

"Känner mig piggare"

Att inte få äta frukt den första perioden var jobbigt, då hon är en fruktfantast. Alkohol fick hon inte heller dricka, och visst var det rätt så tråkigt att inte få ta sig ett glas rött på fredagskvällen efter jobbet eller att nöja sig med en Cola light på restaurang. 

– Men jag var benhård, och försökte tänka att det inte är helt fel med ett par vita månader. 

Idag är Christine glad att hon höll i. För nu känner hon sig inte bara ett snäpp snyggare och gladare, utan också mycket piggare. 

– Jag har fått mycket mer ork. Att springa till bussen är inte längre ett problem. Och för ett tag sedan när jag och min man var i New York tjatade jag på honom om att följa med till gymmet på morgonen. Han var chockad! Det hade inte hänt för ett år sedan. Då hade jag legat kvar i sängen och såsat medan han gick och tränade, skrattar hon.

LÄS MER: amelias stora guide till åtta populära (och omdiskuterade) dieter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!