Hjälp, jag lider av PMS - finns det behandling? | Läkaren svarar

Finns det någon medicin eller annan hjälp som bevisligen fungerar mot PMS (när naturläkemedel, yoga och meditation inte fungerar...)? Den frågan svarar amelias expert och läkare Susanna Ericsson på - och ger tips och råd om olika behandlingar!

Fråga: Vad finns det för behandling mot svår PMS?

Jag lider av hemsk PMS. Dagarna före mens blir jag arg för ingenting, och ibland känns livet helt meningslöst och hopplöst på samma gång. Nu undrar jag om det finns någon medicin eller annan hjälp man kan få från vården, som bevisligen fungerar liksom? Jag har testat alltifrån naturläkemedel till yoga och meditation men utan resultat. /Johanna

Läkaren svarar: Det finns hjälp att få

PMS, premenstruellt syndrom, brukar bli besvärande för kvinnor en till två veckor före mens, alltså ganska direkt efter ägglossning.

Aktuell forskning visar på att symtomen beror på att vissa hormoner bryts ner och påverkar kvinnokroppen på ett sätt som en del kvinnor är mer känsliga för än andra. Det finns en uppsjö av strategier för att minska symtomen, som till exempel att motionera mera och stressa mindre.

Det forskas mycket kring PMS och ett nytt läkemedel är på gång

Nästa steg kan vara att testa medicinering, och då finns det flera alternativ. Man kan till exempel ta en medicin som heter Premalex dagarna före mens. Den tillhör de antidepressiva läkemedlen, men till skillnad från när man tar dem som behandling mot depression så kommer effekten betydligt snabbare, oftast inom ett dygn.

En annan medicin för att minska PMS-besvären är att äta p-piller. Det finns många ­kvinnor som upplever att alla PMS-symtom försvinner helt då. Din gynekolog kan ge dig råd om vilken medicin du bör prova först.

För närvarande forskas det mycket kring PMS och ett nytt läkemedel är på gång. Som kvinna och som läkare håller jag tummarna för att det ska kunna bidra till att du och andra får en ännu bättre behandling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!