Helgmeny

Bjud över vännerna på en härlig italiensk middag med kalvcarpaccio, pastasallad och citronmousse.

Kalvcarpaccio med rucola och salsa verde

4 portioner

Du behöver:

1 kalvfilé, ca 600 g

1 msk smör till stekning

2 rågade dl bladpersilja

3 hårdkokta ägg (bara gulorna används)

2 dl god olivolja

1 vitlöksklyfta

2 msk kapris 

salt och nymalen svartpeppar

parmesanost i flagor

1 liten ask rucolasallad, ca 50 g

Så här gör du:

Putsa kalvfilén fri från hinnor. Stek runtom i smör i en het stekpanna ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Låt filén svalna något och rulla in den i plastfolie. Lägg i kylen och låt kallna helt. Skala äggen och ta ut gulorna. Kör persilja, äggulor och vitlök fint på pulsknappen i mixern. Lägg i kaprisen och mixa ytterligare någon sekund. Häll i olivoljan i en tunn stråle genom mixertuben. Smaka av salsa verden med salt och peppar. 

Skölj rucolan och skaka den torr. Lägg upp den på tallrikar. Skär kalvfilén i tunna skivor med en vass kniv. Lägg köttet ovanpå rucolan och ringla över salsa verde. Toppa med några flagor av parmesan (använd en potatisskalare att flaga med) och lite nymalen svartpeppar.

Ljummen pastasallad med parmaskinka

4 portioner

Du behöver:

ca 250 g pasta, gärna tortiglioni eller penne

2 rejäla skivor bondbröd eller ljust surdegsbröd (gärna lite torrt bröd)

1 vitlöksklyfta

ca 6 msk olivolja

6 stora tomater

12 skivor parmaskinka

1 liten burk kikärtor, ca 2 dl

1 dl hackade färska kryddor, t ex basilika, mynta, timjan, persilja salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du: 

Sätt ugnen på 250° grill. Smula brödet på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja (ca 2 msk) samt salta och peppra. Rosta brödsmulorna tills de får fin färg. Pressa vitlöksklyftan och fördela på de varma brödsmulorna. 

Koka upp vatten och skålla tomaterna, det tar ca 30 sekunder. Skölj tomaterna i kallt vatten och ta loss skalen. Halvera tomaterna och kärna ur dem. Skär tomatköttet i små tärningar. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Skär parmaskinkan i strimlor. Koka pastan ”al dente” i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan i durkslag och blanda med olivoljan och de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och dekorera med lite blad av örter. Servera gärna pastan lite ljummen.

Citronmousse med pistaschnötter

4 portioner

Du behöver:

4 stora citroner

1 dl citronsaft och finrivet skal av 1 citron 

1 burk mascarpone, 250 g

1 1/2 dl florsocker

1 tsk fint vaniljsocker

2 äggvitor

2 msk pistaschnötter




Så här gör du: 

Skär ett lock på varje citron och skeda ut citronköttet + saft med en sked i en bunke. Spara saften. Vispa mascarponen med en elvisp och tillsätt 1 dl citronjuice, finrivet citronskal, florsocker och vaniljsocker. Vispa äggvitan styv. Vänd ner den vispade äggvitan i mascarponeblandningen och fyll citronerna. Ställ in dem i kylen. Hacka pistaschnötterna fint. Strö pistaschnötterna på citronmoussen, sikta över lite florsocker och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!