Foto: Theresia Köhlin

Här sminkas sjukdomen över - sminkkurs för cancerdrabbade kvinnor

Vad spelar egentligen smink för roll när livet handlar om att överleva? Jo, det kan göra mycket i tillvaron som cancersjuk. amelia hängde med under en dag där cancerdrabbade kvinnor fick lära sig måla fransar, ögonbryn och knyta sjalar. Det blev några timmar av nya kunskaper, gemenskap – och mycket skratt.

När världen vänds uppochned finns det små saker som kan göra att livet känns nästan som vanligt för en stund. Den volontärbaserade makeupkursen Look good feel better är en sådan.

En varm dag i början av juni möts vi på Södersjukhuset i Stockholm där dagens makeupkurs kommer att hållas – och det är en förväntansfull skara som står utanför dörrarna till salen där smink, hudvårdsprodukter, sjalar och kaffe och fikabröd finns uppdukat.

– Det känns som om de flesta tycker att det är roligt och blir glada av att få se något annat än bara sjukdom i spegeln. Efter att ha fått hjälp med att fylla i bryn och täcka rodnader är det som om de känner igen sig själva igen, säger Anna Lönnquist, makeupartist som sedan tre år tillbaka arbetar som volontär på sminkkurserna i Stockholm.

Makeupartisten Anna Lönnquist ger smink- och hudvårdstips till deltagarna. Foto: Theresia Köhlin

Det ideella programmet Look good feel better håller i makeup­kurser för cancersjuka kvinnor från Umeå i norr till Malmö i söder. Idén kommer ursprungligen från USA och har funnits i Sverige sedan 2003. För patienter kostar det inget att delta. Och även om en sminkkurs för cancerdrabbade kan verka ytligt, är målet att ge kvinnor under behandling ett ökat självförtroende. Möjligheten att få titta sig i spegeln och känna igen sig själva för en stund, även när man är sjuk.

Efter en inledande presentation och fika påbörjar makeup-artisten Anna makeup­-programmet i tolv steg. Först ska huden rengöras, sedan läggs en basmakeup med foundation och puder och hela proceduren avslutas med mascara och läppstift. Produkterna som används är milda och anpassade för känslig hy. Allt är skänkt från kosmetikföretag, och volontärerna är ofta makeupartister eller hudterapeuter. Efter att kursen är klar får alla deltagar med sig en välfylld goodiebag hem, med de produkter som använts under dagen.

Anneli Håkansson, makeupartist.

Anneli Håkansson är makeupartist och är rutinerad volontär på Look good feel better, där hon deltagit sedan 2008. Och att få dela med sig av sina kunskaper, och få se vilken skillnad lite makeup kan göra, tröttnar hon aldrig på.

– När kvinnorna har varit hos oss går de ut lite rakare i ryggen än när de kom in. Det här är en liten ljusglimt i tillvaron, säger Anneli.

Vad får man lära sig på kursen? 

– Hudvård och makeup på ett nytt sätt. Vissa av medicinerna i en cancerbehandling kan ställa till det för huden, plötsligt drabbas du av problem som du aldrig upplevt tidigare. Många får torr hy, andra akne. Vi visar hur du lägger en dagmakeup när ögonbryn, fransar och konturer försvinner. Ett vanligt problem är att ansiktet svullnar av kortisonbehandlingen, då kan vi visa var du ska sätta rouget när du inte längre ser dina kindben. Eller hur du målar ögonbryn och framhäver ögonen med hjälp av eyeliner.

Att tappa hår, ögonbryn och fransar kan vara en stor sorg. Kursen blir därför en ljusglimt för många. Foto: Theresia Köhlin

Vilken skillnad märker du på deltagarna efteråt? 

– Eftersom deltagarna inte känner varandra sedan tidigare är de lite avvaktande i början, men redan efter en halvtimme är det nästan svårt att få stopp på allt prat! Den stora grejen med våra makeupkurser är ju att kvinnorna träffar andra i samma situation. Det största för oss är när vi ser att de byter telefonnummer eller mejladresser med varandra efteråt.

Hur är stämningen? 

– Det är ofta en massa skratt. Alla hjälper varandra, äldre som yngre. Den äldsta kvinnan vi hade var 88 år och hade aldrig sminkat sig tidigare. Hon tyckte att det var härligt att få vara med om detta. ”Nu ska jag gå hem och träna!”

Vad säger du till den som kanske tycker att makeup är ytligt att tänka på när man är svårt sjuk?

– Att det här inte handlar om läppstift eller rouge, utan om att plötsligt våga se sig i spegeln och känna igen sig själv. Att man kan få lov att bry sig om sig själv en stund, det gör en otrolig skillnad för 99,9 procent av kvinnorna. För ett år sedan fick vi mejl från en son som skrev ”nu har jag fått tillbaka min mamma igen!” Det är fantastiskt att höra.

Är det viktigt att få tänka på något annat än sjukdomen en stund? 

– Ja, om du bara fokuserar på sjukdomen, då blir du ju sjukdomen. Som en av kvinnorna sa till mig, ”Jag vill vara den jag är. Jag vill vara Alexanders mamma, men inte Alexanders sjuka mamma, det har vi nog av hemma.” De här kurserna är på ett djupare plan än ”bara” makeup och hudvård.

Hur är det att vara volontär? 

– Otroligt positivt, jag älskar varje minut. Möjligheten att få dela med mig av min kunskap och ge av det jag kan i en för övrigt ganska ytlig bransch. Jag blir väldigt ödmjuk inför de här kvinnorna och vad de går igenom och att de ändå kan ha glädje och skratta på kurserna. Att de får lov att glömma att de är sjuka en liten stund.

Adriana, Gunborg, Pia, Irene och Liv fick många handfasta tips av makeupartisten Anna (vit t­shirt). Foto: Theresia Köhlin

Ett humanitärt projekt från USA

Look good feel better, LGFB, är ett humanitärt projekt som arrangerar kostnadsfria kurser i hudvård och makeup för kvinnor med cancer. Det började i USA 1989 och kom till Sverige 2003. Bakom projektet står Kemisk-tekniska leverantörförbundet, KTF, i samarbete med ett 30-tal kosmetikaföretag. Idag arbetar 120 volontärer med kurserna på 13 sjukhus i Sverige och över 20 000 kvinnor har deltagit sedan starten.

Efter kursen får alla med sig en välfylld sminkväska och hudprodukter med sig hem. Foto: Theresia Köhlin

Så går kursen till:

Varje kurstillfälle är två timmar långt och hålls av utbildade hudterapeuter och makeupartister som arbetar som volontärer. Deltagarna får en egen necessär med runt 15 olika makeup- och hudvårdsprodukter och kursen går igenom rengöring, hudvård och makeup med alltifrån hur du lägger rouge till hur du målar ögonbryn. Efter kursen får varje deltagare ta med sig sin necessär hem.

LÄS OCKSÅ: Mia gick sminkkurs för cancerdrabbade: “Fick tillbaka en bit av mig själv"

Här hålls kurserna i Sverige:

• Umeå: Norrlands universitetssjukhus.

• Sundsvall: Sundsvalls sjukhus.

• Uppsala: Akademiska sjukhuset.

• Västerås: Västmanlands sjukhus.

• Stockholm: Radiumhemmet, St Görans sjukhus och Södersjukhuset.

• Karlstad: Centralsjukhuset.

• Uddevalla: Uddevalla sjukhus.

• Göteborg: Sahlgrenska universitetssjukhuset.

• Kristianstad: Centralsjukhuset.

• Lund: Universitetssjukhuset.

• Malmö: Universitetssjukhuset MAS.

LÄS OCKSÅ: När bröstcancern går i arv: ”Har drabbat hela familjen”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!