Har du rätt migrän-medicin?

Den här sidan är sponsrad av Sumaptriptan Merck som är ett receptfritt läkemedel mot migrän. Vet du om det är migrän du har eller bara vanlig huvudvärk? Gör migrän-testet! Och för dig som har migrän, kolla om du har rätt medicin, läs artikeln nedan!

Gör migrän-testet här!

Ny undersökning visar: var 3:e kvinna har migrän eller svår huvudvärk varannan vecka eller oftare.   

Samma undersökning visar att kvinnor som drabbats inte kan leva ett normalt fungerande liv under migränattacken.  Att stress eller för lite sömn är de största utlösande faktorerna till migrän eller svår huvudvärk är inte svårt att räkna ut. Inte heller att det är fler drabbade i storstad än i landsort.

Men att så många som 3 av 10 kvinnor har så svåra smärtor att de helt enkelt inte kan leva sitt liv på samma villkor som övriga, är allvarligt. Det innebär att 96 000 kvinnor i åldern 20 – 49 år i Sverige är tvungna att stanna hemma från jobbet, tacka nej till sociala engagemang, umgänge med familj osv. på grund av deras migränsmärta är så kraftig att de inte kan fungera normalt.

Bara en av tre har sökt vård

Trots att migränattackerna och huvudvärken förhindrar ett normalt socialt liv, är det bara en tredjedel av de drabbade som sökt läkarvård för sina besvär. Och de  vanligaste sätten att försöka mildra sina smärtor, är att ta de vanligast förekommande receptfria smärtlindrande/febernedsättande tabletterna. (Det kan också vara anledningen till mer än varannan som lider av migrän/huvudvärk är missnöjd med sin nuvarande medicinering.)

Är det migrän du har?

Migrän kan uttrycka sig på många sätt. Man ser suddigt, det blixtrar i ögonen, man får talsvårigheter, känner stickningar och domningar i armar och händer, mår illa och kanske kräks, blir överkänslig mot ljud och ljus…men gemensamt för alla som får migrän är den intensiva huvudvärken. För att ta reda på om det är migrän du har, och ett migränläkemedel du behöver, kan du göra ett enkelt test och svara på några frågor. Du ser länken till testet härnedan.

Första hjälpen mot migrän

Är det migrän du har, ska du veta att det finns snabb och effektiv lindring, receptfritt på Apoteket. Första hjälpen mot migrän heter Sumatriptan Merck NM och tillhör en läkemedelsgrupp som kallas triptaner. Läkemedlet verkar direkt på blodkärlen så att de inte utvidgas så mycket under migränattacken. (Det är annars själva utvidgningen som orsakar den intensiva smärtan. ) Och genom att smärtan mildras, mildras även de andra migränsymtomen. Det är smärtan som är roten till allt det onda, så att säga.

Klicka här för att gå direkt till migräntestet och för att läsa mer om första hjälpen mot migrän, Sumatriptan Merck NM.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!