Foto: Lifesize / Getty Images / (c) Thomas Northcut

Har du gjort abort?

Anna Larsson väcker debatt: "Att berätta att man gjort abort är fortfarande tabu i vårt samhälle. Jag tror att det är viktigt att vi bryter det. Vågar prata om vad som var jobbigt och vad som kanske var lättare än man trodde. Så att inte abortmotståndarna definierar det åt oss. Hur ser din historia ut?"

Utan förlossningsvård, säkra aborter och en fri sexualitet ingen framtid och ingen frihet. Vägen till ett värdigt liv för världens kvinnor går via våra underliv.

? I Sverige tar vi saker som preventivmedel, fri abort och rätten att välja om, när och med vem man vill gifta sig och skaffa barn med för givna. Men det är inte så länge sedan det var rättigheter svenska kvinnor knappt vågade drömma om.

 Några exempel:

1872 fick kvinnan rätt att själv bestämma vem hon skulle gifta sig med men fram till 1921 var mannen sin hustrus förmyndare.

1938 blev preventivmedel lagliga, innan dess kunde man straffas för att ens upplysa om att det fanns.

Ända till 1939 kunde kvinnor i statlig tjänst avskedas på grund av förlovning, giftermål och graviditet.

1965 kriminaliserades våldtäkt inom äktenskapet. Och 1975 fick vi vår nya abortlag om fri abort till och med 18:e havandeskapsveckan.

 Det har hänt mycket de senaste hundra åren. I vårt land. I andra delar av världen står utvecklingen stilla och på vissa håll, som i Nicaragua och Afghanistan, går den till och med tillbaka.

 Småflickor gifts bort, slutar skolan och föder barn tidigt som de inte kan försörja. Tre miljoner flickor könsstympas varje år. En av fem kvinnor utsätts för våldtäkt eller våldtäktsförsök under sin livstid. Och bara hälften av kvinnorna som föder barn har tillgång till vård.

 Så ser kvinnornas värld ut 2010. ?

Har du gjort abort? Till Damrummet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!