"Han slår dig för att han gillar dig" – här är videon ALLA borde se

Varje år tar Brottsförebyggande rådet fram statistik kring mäns våld mot kvinnor. År 2013 gjordes 27 056 anmälningar i Sverige av misshandel mot kvinnor över 18 år. Den här videon är inspelad i Australien – men är lika viktig att se oavsett var i världen som man befinner sig.

I en sammanställning från 2013 av forskning från WHO (Världshälsoorganisationen)så uppskattar organisationen att 35 procent av världens kvinnor har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av en annan person än en partner. Samma år gjordes 27 056 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år i Sverige.

Mäns våld mot kvinnor

I 75 procent av fallen var den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan, och drygt 45 procent av misshandelsfallen skedde inomhus av en person kvinnan hade en nära relation med. Men mörkertalen är stora. Brottsförebyggande rådet har i tidigare studier uppskattat att endast vart femte fall tas vidare och anmäls till polisen. Drygt 85 procent av de som misstänks för misshandel mot kvinnor män, skriver Brå i en rapport enligt ROKS.

Under 2013 anmäldes 2 136 fall av grov kvinnofridskränkning till polisen. Denna brottsrubricering inkluderar misshandel, ofredande och hemfridsbrott. Enligt WHO utgör våldet ett allvarligt hotmot offrets hälsa och säkerhet. Förutom fysiska skador kan det även ge upphov till psykiskt lidande, exempelvis posttraumatiskt stressyndrom.

Dödligt våld mot kvinnor

Det kan gå så illa att offren i vissa fall avlider. I genomsnitt misshandlas 20 kvinnor till döds i Sverige varje år av en närstående. I 17 fall är gärningsmannen en man som de har eller har haft en relation med. Dödligt våld i nära relationer är ofta resultatet av en längre tids våldsutövning, skriver Brå enligt ROKS.

Se den här videon. Det är otroligt viktigt.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mest läst just nu

David Beckhams roliga kalsongreklam (vi skrattar så vi gråter!)

Här gör skådespelerskan Melissa McCarthy succé hos Jimmy Fallon – mimar till Pocahontas

Här gör 12-årigen succé med ”Defying Gravity” – golvar Simon Cowell

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!