Foto: Getty Images/Creatas RF

Hämmande klackskor

Visst är det snyggt med högklackat. Men också hämmande för gången och friheten att ta sig fram. Numera görs det även klackskor för två-åriga barn och det är många som upprörs. Även vi.

Kedjan Skopunkten lanserade härom veckan skor med klack för två-åringar. Protesterna lät inte vänta på sig och snart var drevet igång. Arga föräldrar rasade över att deras barn skulle få valmöjligheten att trycka ner sina knubbiga barnfötter i något så oergonomiskt. Efter den massiva motrörelsen drog Skopunkten tillbaka försäljningen av skorna och debatten lugnade sig en aning. Nu visar det sig dock att systerkedjan Din sko fortfarande har klackskorna till försäljning.

– Vi förespråkar definitivt inte klackskor för barn till vardags, men för de konsumenter som vill ska det alternativet finnas för vissa tillfällen, säger Carina Holmqvist på Din sko till TV 4 Nyheterna Halland.

Det mest anmärkningsvärda är systemet skon blir symbol för. Systemet som indirekt visar att festklädda flickor ska vara passiva. För vem kan leka, klättra och busa i klack, om än bara på 2 centimeter? När ska vi sluta reproducera gamla normer och ideal som särskiljer pojkars och flickors utrymme att ta för sig? Vi biter oss själva i svansen och ser på egen hand till att vi aldrig kommer ur mallen för hur flickor och pojkar ska vara. Eller för den delen kvinnor och män.

Diskutera gärna i Damrummet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!