Huvudvärken blir ofta bättre efter klimakteriet, då hormonnivåerna blir jämnare.
Huvudvärken blir ofta bättre efter klimakteriet, då hormonnivåerna blir jämnare. Foto: Shutterstock

”Hjälp, jag får huvudvärk vid mens” Kvinnoläkaren ger råd

Lider du av huvudvärk vid ägglossning och menstruation? Här tipsar kvinnoläkaren Susanna Ericsson om vad du kan göra åt det.

Fråga: Nästan varje gång jag får mens så får jag hemsk huvudvärk. Det känns som migrän och ibland måste jag gå hem från jobbet. Det blir värre för varje år. Finns det något samband mellan mens och huvudvärk och vad kan jag göra åt det? /Cornelia 

Kvinnoläkaren svarar: Många kvinnor får huvudvärk vid mens - det är hormonerna som styr

Många kvinnor får huvudvärk i samband med sin menstruation och ägglossning. Det beror på att hormonerna i kroppen ändras under menstruationscykeln. Ju jämnare hormonnivåer, desto mindre huvudvärk. Därför blir huvudvärken ofta bättre efter klimakteriet, eftersom hormonnivåerna då blir jämnare.

När man har så mycket värk att man ibland måste vara hemma från jobbet så tycker jag att det är dags att få professionell hjälp. Boka en tid hos din husläkare för undersökning och samtal. 

Det kan vara svårt även för en läkare att veta exakt vilken sorts huvudvärk patienten har. Det är därför bra att skriva en så kallad huvudvärksdagbok. Skriv ner när du får ont i huvudet, hur det känns, vad du ägnat dig åt, om du ätit/druckit något speciellt och vilken dag i menscykeln huvudvärken startar och slutar. 

När du kommer till din husläkare har ni dag­boken att utgå från. Då blir det lättare att se mönster och notera om det finns saker som förvärrar din huvudvärk. Sedan kan ni säkert komma fram till lämplig medicinering. Det kan också vara läge att se över dina preventivmedel – ibland kan justering av p-piller mildra värken. 

Huvudvärken kan också dämpas av att du tar hand om dig. Sov ordentligt, drick tillräckligt med vatten, motionera, försök minska all stress och håll blodsockret på en jämn nivå genom att äta bra. Ta receptfria, smärtstillande läkemedel som Alvedon och Ipren när du känner de första symtomen. 

Jag hoppas att mitt svar hjälper både dig och andra! 

LÄS OCKSÅ: Jag har så lite mens – är något fel? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!