Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Angelica och Linnea rycker in i vården: ”Vi kan inte bara sitta och titta på”

Ett dygn efter att Linnea blivit uppsagd från sitt jobb på Sandvik befann hon sig, i full skyddsutrustning, på frontlinjen i coronakrisen – som undersköterska på en infektionsavdelning. Influencern Angelica fick ångest av de mörka rubrikerna, så hon anmälde sig som frivillig till en förlossningsavdelning. Två av många hjältar som valt att rycka in och hjälpa till i vården mitt i den växande pandemin.

Angelica Lagergren och Linnea Roslund har båda valt att rycka in och hjälpa till i vården under coronakrisen.
Angelica Lagergren och Linnea Roslund har båda valt att rycka in och hjälpa till i vården under coronakrisen. Foto: Shutterstock

Linnea Roslund blev uppsagd från sitt jobb som kommunikationsspecialist på Sandvik i de ekonomiska sviterna av den pågående coronakrisen. Men redan 24 timmar efter sin sista arbetsdag stod hon redo att hugga i på infektionsavdelningen på Gävle sjukhus. Som utbildad undersköterska var det självklart för Linnea att lyfta luren och erbjuda sin kompetens. Och med ett stigande antal fall av Covid-19 i den redan hårt belastade vården, var hjälpen välkommen. Idag jobbar hon i frontlinjen och tar dagligen hand om patienter som blivit svårt sjuka av viruset.

– Jag fick rycka in på en gång, säger Linnea som snabbt kunde sätta sig in i arbetet. Under sin tid som student i Gävle jobbade hon nämligen extra på just den infektionsavdelningen. Därför kände hon sedan tidigare till personalen och rutinerna.

Linnea Roslund

Ålder: 30.

Familj: Sambon Teddie.

Bor: I Gävle. 

Gör: Jobbar just nu som undersköterska på infektionsavdelningen på Gävle sjukhus.

Den rådande situationen på Gävle sjukhus, liksom på många andra sjukhus i landet, är däremot ny för alla.

– Jämfört med innan så är det kaos. Men ett organiserat kaos. Vi ställs alla inför ett nytt sätt att jobba, och varje dag ställs vi inför nya situationer vi inte upplevt tidigare, säger Linnea och fortsätter:

– På infektionsavdelningen har vi fått lära oss ny utrustning, nya typer av andningshjälpmedel, EKG-maskiner … Och även om vi redan tidigare varit extremt noggranna med hygienen, har rutinen uppgraderats. Att gå in och ut till en patient kräver noggrannhet och att vi tänker igenom varje steg. Om en patient som ligger isolerad larmar, kan vi inte bara gå in – vi måste på med all skyddsutrustning, sprita händerna i flera steg, och vara extremt noggranna. Det är mycket nya rutiner – samtidigt som läget är akut, säger hon. 

Om vårdyrket innebar långa dagar, knappa resurser och mycket spring redan innan coronaviruset blev en internationell kris, är det inget mot vad det är nu, menar Linnea. 

– Vi springer i ett. Vi behöver mer folk, mer kompetens. Vi har lånat sjuksköterskor från andra avdelningar. 

Skyddsrock, plastförkläde, visir, handskar, munskydd … Än så länge finns det adekvat skyddsutrustning för dem som jobbar nära smittade patienter, som Linnea gör. Även om visiren återanvänds efter att personalen spritat dem. Det är nämligen en bristvara. Och visst finns det en gnagande oro att bristen på skyddsutrustning kommer att öka ytterligare.

– Min sambo frågade hur det blir nu när jag jobbar ”i frontlinjen” och tar hand om patienter med corona. Han är orolig för att jag ska bli smittad. Men med den skyddsutrustning och de noggranna rutiner vi har just nu känner jag mig säker. Jag litar på mina chefer inom sjukvården och på Folkhälsomyndigheten, säger Linnea.

– Jag skulle säga att det är större risk att jag blir smittad om jag går på krogen, på restaurang eller till mataffären. Men om det blir brist på munskydd och handskar, då vet jag inte hur vi ska kunna ta hand om patienterna. 

Till sjukhuspersonalen kommer fika, godis och matlådor från välgörande håll. Det uppskattas. Vårdpersonalen är stressad, men alla biter ihop. Hjälper varandra. Har förståelse för att det är så här det kommer att vara nu. Det är bara att ta en dag i taget. Ibland kanske en timme i taget. De är alla soldater i ett krig mot coronan. Viruset som just nu chockar en hel värld, raserar ekonomier och varje dag skördar tusentals offer världen runt.

– Vi har alla valt det här yrket av en anledning. Det finns en passion. Och även om det är otroligt tufft just nu, så är det vårt jobb. Jag vet att alla som jobbar här har en yrkesstolthet – och nu blir vi också uppmärksammade i samhället på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt, säger Linnea. 

Men att det applåderas från balkonger och skänks fika är inget som förändrar det faktum att vården länge lidit av brist på resurser. Något som nu, i den brinnande krisen, verkligen märks. Det finns ingen vidare beredskap, menar Linnea.

– Nu ser vi effekterna. Jag hoppas att det som nu sker blir ett uppvaknande för alla, och att den solidaritet som vi inom vården just nu upplever inte glöms bort en vecka efter att krisen är över. 

amelias bloggare Angelica Lagergren: ”Krisen blev mitt kall”

Angelica Lagergren hjälper till under coronakrisen som servicevärd på förlossningen.
Angelica Lagergren hjälper till under coronakrisen som servicevärd på förlossningen. Foto: Privat

”Vårdkris”, ”Nya dödsfall”, ”Sjuksköterskorna jobbar dubbla pass”. Angelica Lagergren satt hemma vid sin dator och jobbade när hon fick nog av de svarta rubrikerna på nyhetssajterna. 

– Folk som jobbar inom vården går på knäna och jag kände att det måste finnas NÅGOT jag kan göra? Städa? Vad som helst, säger Angelica, som till vardags jobbar som influencer, bloggar på amelia.se och är utbildad doula (en stödperson för kvinnor som föder barn – en doula är med både före, under och efter förlossningen, reds anm.). 

Angelica Lagergren

Ålder: 34.

Familj: Sambon Nicklas och två barn.

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är Influencer, bloggar på amelia.se. Jobbar just nu som servicevärd på förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus.

Det sistnämna är ett yrke som hon inte kan utföra nu, i coronatider. Men känslan av att vilja hjälpa andra på den hårt utsatta förlossningen, och underlätta inom vården, är stark. Efter att Angelica hörde av sig till barnmorskan Carina Rylander, som Angelica lärde känna när hon var gravid med sitt första barn, jobbar hon idag några pass i veckan på Danderys sjukhus i Stockholm.

– Hon frågade om jag ville komma och jobba som servicevärd och jag blev jätteglad och sa ”JA!”, säger Angelica.

Angelica har ingen medicinsk utbildning, men rycker in där hon kan. Hon håller ordning i de sociala utrymmena, städar, serverar frukost till nyblivna mammor och fyller på förråd. Uppgifter som annars lätt försummas i stressen. Och Angelica älskar sitt nya jobb på Danderyds sjukhus i Stockholm, där hon nu jobbar åttatimmarspass ett par gånger i veckan.

– Det här är det roligaste jag gjort, jag blir tårögd när jag tänker på det för jag har längtat efter att få jobba med något där jag på riktigt kan göra skillnad – om det så bara är att underlätta för sköterskorna, och jag märker att alla sköterskor är tacksamma över att jag är där.

Samtidigt har Angelica märkt att tonläget och oron är en annan idag än för bara en vecka sedan. Mammor som inte bara är med om sin mest livsomvälvande händelse i livet, utan också befinner sig på sjukhus mitt i en pandemi. Och kanske själva är smittade.

– Jag hade nog inte riktigt förstått hur allvarligt det är innan jag kom till sjukhuset. Förra veckan upplevde jag att folk pratade om det, men nu är det verkligen oroligt, säger Angelica.

– Vissa som jobbar inom vården tillhör själva en riskgrupp, de kanske har högt blodtryck, vilket innebär att de inte får ta hand om smittade patienter. Så jag uppmanar alla som är utbildade inom vården att anmäla sig frivilligt. De behövs!

Angelica tänker fortsätta att bidra med det hon kan så länge som det krävs. Och när den värsta krisen lagt sig, påbörja sin utbildning till sjuksköterska och så småningom barnmorska.

– Det här är en hemsk tid, men coronakrisen har fått mig att inse att jag vill jobba inom vården. Det här har blivit en öppning till ett helt nytt liv. 

LÄS OCKSÅ: Är det corona, förkylning, pollenallergi eller influensa? Så skiljer sig symptomen 

Vill du hjälpa till? Här behövs du!

Sverige, och världen, är mitt uppe i en internationell kris. Som vi alla vet är det bästa vi kan göra att tvätta händerna, stanna hemma och inte utsätta äldre för smitta. Vill och kan du göra mer? Så här kan du hjälpa:

• Har du någon i din närhet som tillhör en riskgrupp? Erbjud dig att handla och ställa kassen utanför dörren. 

• Har du en släkting, granne eller vän som jobbar inom den hårt pressade vården just nu? Underlätta hens vardag! Laga matlådor eller kör de där kartongerna till återvinningen. Det lilla kan göra stor skillnad.

• Har du kompetens inom sjukvård, administration eller annat som du tror skulle kunna göra skillnad i vården? Kan du erbjuda utrustning? Anmäl ditt intresse till närmsta vårdcentral/sjukhus. Bor du i Stockholm, regionen som just nu är mest pressad i Sverige, kan du skicka in en intresseanmälan som extraresurs på Sll.se. Klicka på fliken ”Mer information om coronaviruset”.

• Flera av sjukhusens facebooksidor annonserar ut tjänster, allt från att de behöver vaktmästare till storkökspersonal. Surfa in och håll utkik!

Flera hjälporganisationer, till exempel Röda korset, har egna hjälpgrupper där du kan göra en insats som volontär. 

LÄS OCKSÅ! Helena, 47, sitter i corona-karantän: ”Jag blev smittad på semestern”