Få rätt hormonbalans med rätt mat (så håller du koll på dina hormoner)

Få rätt hormonbalans med rätt mat. Här hittar du vår guide till hormoner, vad de gör och hur du får till balansen i kroppen.

Få rätt balans på dina signalsubstanser:

Serotonin

Gör: Reglerar hungern och sömnen. Lugnar och bidrar till välbefinnande, lycka och glädje. Motverkar oro och depression.

Obalans: För lite av hormonet gör dig nedstämd, ångestfylld och lättirriterad, medan ett överskott gör dig nervös och skakig.

Hur du får balans: Ät ost, kyckling och avokado för att serotoninet lättare ska bildas i kroppen. För den som har allvarlig brist finns också SSRI-preparat som skrivs ut av läkare.

Noradrenalin

Gör: Bidrar till uppmärksamhet och bra minne.

Obalans: Frigörs för mycket kan du uppleva nervositet, hjärtklappning och mani. För lite kan göra dig deprimerad och okoncentrerad.

Hur du får balans: Liksom dopamin är noradrenalin ett stresshormon. Därför håller du bäst rätt nivå genom att ta det lugnt.

GABA

Gör: Dämpar överstimulans och förbättrar minnet. GABA är dopaminets bromspedal och ser till att dopaminnivån i kroppen är som den ska.

Obalans: För lite av ämnet kan ge oro, ilska och nedstämdhet. Ett överskott kan kännas avslappnande, men i längden framkallar det beroende. För mycket GABA kan också göra dig klumpig samt ge oro och andnöd. GABA är vanligt i droger.

Hur du får balans: Ät mandlar, banan och broccoli, som är rika på GABA. För mycket alkohol gör att ämnet ökar, därför gäller det att dricka med måtta.

Dopamin

Gör: Stimulerande substans som ökar medvetenheten. Du blir mer vaken, känner motivation och lust.

Obalans: För lite gör dig trög, deppig och ointresserad. Om du har höga nivåer dopamin i kroppen blir du istället impulsiv och upprymd.

Hur du får balans: Kortvarig stress ökar ämnet i blodet, medan långvarig stress minskar det. Därför är det ett bra sätt att hålla hormonet på rätt nivå att ta det lugnt och inte stressa upp sig i onödan.  Ät också gärna kyckling, keso och ägg för att ytterligare boosta din dopaminnivå.

Få rätt balans på dina hormoner:

Progesteron

(även kallat gulkroppshormon)

Gör: Har en lugnande inverkan på humöret, hjälper till att omvandla fett till energi och ser till att ett eventuellt befruktat ägg kan fästa. Skyddar även mot bröstsjukdom samt livmoder- och bröstcancer.

Obalans: För mycket a gör dig trött och slö. Brist på progesteron minskar chansen att bli gravid. Du kan också få mindre sexlust och ha svårt att sova.

Hur du får balans: Med stress och ålder sjunker nivåerna i kroppen. Om du befinner dig i övergångsåldern och börjar få brist på hormonet kan du köpa en progestoronkräm att smörja in huden med.

Östrogen

Gör: En av våra viktigaste könshormoner. Är viktigt för kvinnokroppens utveckling och skelettets styrka. Hormonet skyddar även mot hjärt-infarkt.

Obalans: Vid PMS och med ökad ålder sjunker nivån. Låg nivå gör dig gnällig, svullen och irriterad. Även för mycket av hormonet kan öka irritationen. Du kan också bli ilsken och orolig.

Hur du får balans: Genom att äta varierat, träna med måtta och undvika stress håller du nivåerna i schack. Det finns även tillskott att köpa. När hormonet börjar stiga återställs ofta lugnet.

Läs mer om hormoner här:

Det händer i kroppen när du stressar

Så får du bättre sömn

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!