Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gurkmeja – hur nyttigt är det?

Gurkmeja har länge dyrkats som ett hälsoelixir – och trenden släpper inte taget om oss. Så vad är egentligen gurkmeja, hur ska det användas och har denna hyllade rot några positiva effekter på hälsan?

Kan denna rot göra dig friskare?
Kan denna rot göra dig friskare? Foto: istock

Gurkmeja har gått från att vara en hajpad trend­ingrediens i mat och dryck till att bli en modern hälsoklassiker som verkar ha kommit för att stanna. Recept på olika varianter av golden milk, gurkmejashots och tips om hur vi kan använda gurkmeja i matlagningen fortsätter att dyka upp i våra flöden, och i butikshyllorna hittar vi ofta nya produkter med gurkmeja på innehållslistan. 

Från att ha varit en, för oss i västvärlden, ganska anonym krydda hände något för ungefär sex år sedan. Gurkmeja blev en symbol för den stora hälsovåg som svepte in över landet. I den trendiga hälsoboken Food pharmacy, full med tips på olika så kallade superlivsmedel, var gurkmeja en av de mest hyllade råvarorna. Nu började var och varannan trendmedveten person dricka golden milk – och instagram fylldes av bilder på den gula drycken. Precis allt skulle plötsligt pimpas med gurkmeja. Men på vilket sätt anses detta kryddpulver kunna hjälpa oss att må bättre?

Stort inom ayurveda

– I den ayurvediska kostfilosofin är gurkmeja en mycket bred krydda och ingrediens, som anses ha goda effekter på hälsan, på flera olika sätt. I Indien har gurkmeja använts som hälsokost i tusentals år och anses vara bra för matsmältningen, lederna, levern, blodcirkulationen och immunförsvaret, förklarar Karin Magnusson, dietist. 

I den indiska alternativmedicinen har gurkmeja även länge använts för att lindra smärta och dämpa inflammationer. Men värt att nämna, understryker Karin Magnusson, är att man inom ayurvedan ser gurkmeja och andra örtväxter främst som något som man ”toppar med” när man har tagit tag i helheten. Man betraktar inte enskilda ingredienser som mirakelkurer, utan som en del av en hälsosam livsstil.

– Minskad stress, motion och sunda matvanor är grunden. Det går inte att leva på pommes frites och ta en gurkmejashot varje kväll och tro att det ska ordna sig, menar Karin Magnusson. 

Kurkumin – gurkmejans aktiva ämne

Importen av gurkmeja till Europa har ökat kraftigt under de senaste åren, och det är främst i form av kryddpulver som vi är vana vid att se den gyllen­gula roten, som tillhör samma släkte som ingefära. Kryddan tillverkas genom att roten kokas och därefter torkas, för att slutligen malas till ett fint pulver. Numera säljs även roten i sin naturliga form på grönsaksavdelningen i många mataffärer. Gurkmeja förekommer i alltifrån bakverk, maträtter och te till kombucha, shots, piller och kapslar. Men vad är det egentligen med den här roten som gör att man tillskriver den sådana hälsoeffekter?

– Det aktiva ämnet i gurkmeja, som tros ha positiva effekter på vår hälsa, heter kurkumin. Kurkumin är dock svårt för kroppen att ta upp, så om du använder gurkmeja är det bra att äta det ­tillsammans med fett, som underlättar upptaget. Svartpeppar hjälper också kroppen att ta upp ämnet, säger Karin Magnusson.

Finns ingen entydig forskning

Det är inte bara inom hälsokostindustrin och alternativmedicinen som man intresserar sig för kryddan.

– I forskarvärlden undersöks bland annat om ämnet kan dämpa inflammationer i kroppen, vilka ofta hänger ihop med övervikt, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes typ två. Det finns idag ingen entydig forskning som bevisar att det är så, och gurkmeja är, med rätta, ifrågasatt som hälsoelixir, säger Karin Magnusson. 

Vid artros menar somliga att gurkmeja kan hjälpa, och det finns gott om piller och kapslar som lovar bot. Men för dig som besväras av ledvärk eller något annat hälsotillstånd som du vill försöka bota eller lindra så rekommenderas inte att köpa ett tillskott och testa. I värsta fall kan preparatet göra skada. Vänd dig till sjukvården för att få hjälp.

Och som vanligt är det helheten som räknas. En rad goda vanor bidrar tillsammans till ett hälsosamt liv. Enstaka kryddor eller råvaror har knappast någon supereffekt. Men tillsammans med andra nyttigheter och bra vanor bildar de en sund livsstil, med optimerade möjligheter att hålla sig frisk och må bra.

– Att öka ditt intag av grönsaker, frukt och bär så att du kommer upp i minst 500 gram varje dag och äta mycket fullkorn och vegetabiliska oljor, som raps- och olivolja, ger en hälsosam grund. Sedan kan du toppa med ”superråvaror” som gurkmeja, ingefära och andra örter som du gillar, säger Karin Magnusson.

Hon vill också poängtera att våra vanor och val av livsmedel kan ha andra, goda effekter, utöver att de innehåller antioxidanter, fibrer och andra väl­görande ämnen. Här är den psykologiska faktorn viktig att komma ihåg – och den är också avgörande för vår hälsa. En värmande dryck, serverad i en fin kopp efter en tuff dag, kan vara precis det balsam och bränsle som din själ behöver. 

– Att mixa en guldsmoothie på kvällen är ett sätt att visa omsorg om dig själv och varva ner – och det minskar också risken för att du senare plockar fram godisskålen, tipsar Karin. 

Dietisten tipsar: 3 sätt att använda gurkmeja

Grytor

Lite riven gurkmeja, eller gurkmejakrydda, tillsammans med andra kryddor och lite fett är starten på vilken god gryta som helst. 

Gurkmejashots

Riv ett par centimeter gurk­meja och lika mycket ingefära, pressa i en citron och häll i några matskedar vatten. Mixa och du har gjort din egen ­hälsoshot.

Golden milk

Värm valfri mjölksort och ­blanda ner gurkmejakrydda, kanel, en dutt svartpeppar 

och lite honung. 

Recept med gurkmeja

Guldsmoothie

2 portioner. En kryddig och samtidigt behagligt len dryck – perfekt att njuta av i höst och vinter.

2 dl fryst mango
1 dl havtorn
1 banan
3 dl havredryck
3 cm färsk riven gurkmeja
1 krm vaniljpulver
1 krm svartpeppar

Gör så här: Mixa alla ingredienser och njut!

 

Gurkmejashot

Klicka här för att komma till amelias recept på gurkmejashot.

 

Golden milk

För några år sedan talades det mycket om ”golden milk” i Los Angeles, Kalifornien, det vill säga gurkmeja som blandas med en mjölkdryck som havremjölk eller mandelmjölk. Det dröjde inte länge förrän vi började anamma den gyllene drycken även hemma i Sverige – och populariteten har hållit i sig. Recept på golden milk, eller "Guldmjölk" som det kallas i Sverige, hittar du här.