Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gud är vår viktväktare

Skippa pulverdrycker, grönsaksdieter och personlig tränare. I USA är det Gud som ska göra dig smal. amelia har dykt ner i en religiös bantartrend, ”slim for him”, snackat med den kristna högerns största viktguru och besökt en kyrka i Connecticut där kvinnorna byter burgare mot bön.

Trosbaserade dieter syftar på kristen tro som starkare bantningsmedel än någon pulverdryck på vår jord. I USA är fenomenet ”faith-based weight loss” enormt, och innebär att överviktiga män och kvinnor vänder sig till sina kyrkor istället för till sina lokala gym eller Viktväktarorganisation. I bokbutikers hälsohyllor finns titlar som ”Slim for Him”, ”Help Lord, the devil wants me fat” och ”What would Jesus eat” – alla med en gemensam uppmaning: Innanför byxlinningen ska det rymmas mindre av dig och mer av Gud. Vill man inte läsa finns istället en oändlig uppsjö av inspirerande cd-skivor, dvd:er och podradiosändningar, och så klart möten att besöka.

I Voluntown, Connecticut, tre timmars bilfärd norrut från New York City, ligger en liten vit baptistkyrka med 150 församlingsmedlemmar. Här har söndagens gudstjänst just avslutats. Ute på kyrktorget har fika dukats upp – hembakta muffins i storlek XL, chokladkakor, bullar, saft och kaffe. Penny Dermody, 49, väntar med ett brett leende och välkomnar oss till sin ”andra familj”. Penny är förskolelärare till vardags och hjälper till i kyrkan på helgerna. Sedan ett par år har hon också samlat några av församlingens kvinnor till en samtalsgrupp där viktminskning står i centrum. Eller, snarare, där viktminskning är en sporre till att ses. I centrum står alltid Gud.

För amerikaner som vill banta med Gud finns många alternativ. Olika gurus och karismatiska ledare erbjuder sin version av ”den rätta vägen” till en smalare kropp – ”Bod4God”, ”Hallelujah Diet”, ”Light Weigh” och ”The Maker’s Diet” är några av programmen som finns tillgängliga. Fenomenet har funnits sedan slutet av 1970-talet men har skjutit iväg i popularitet under de senaste åren, enligt de personer som amelia har intervjuat.

Foto: © anna schori

I Voluntown Baptist Church sätter sig Penny ner med vännerna Pamela Theroux, 43 år, och Wendy Vachon, 47 år, inne i ett bibelstudierum intill kyrksalen. Alla tre kämpar med sin vikt och har förvarnat om att ”vill ni ha bilder på smala kvinnor åker ni hit i onödan”. För dem är viktminskningen en pågående resa och har varit det i många år.

– Jag har varit överviktig hela livet och är uppvuxen i en italiensk familj där extra kött på benen ansågs hälsosamt. Under åren har jag testat allt för att gå ner i vikt, jag var länge med i Viktväktarna, men problemet med alla andra dieter jag testat är att fokus har legat på mat. Man var hela tiden tvungen att tänka på mat för att lista ut vad man fick äta och inte. Nu äter jag istället precis vad jag vill, men i mindre mängder, berättar Penny.

De tre kvinnorna har alla olika förklaringar till varför de blivit överviktiga. Det är inga enkla liv som målas upp när de berättar sina historier. Penny blev mobbad i skolan för sin övervikt och har hetsätit, tills skammen stoppar henne, mer eller mindre hela livet. Wendy tar hand om sina sjuka morföräldrar, sina barn, hela hushållet och har dessutom två jobb; om nätterna äter hon för att finna tröst mitt i all stress. Pam tvekar en stund men berättar sen att hon var ett smalt barn. Men när hon blev våldtagen som 11-åring började hon att äta tills hon blev oigenkännlig. ”Jag ville täcka min kropp med en tjockisdräkt så att ingen någonsin igen skulle vilja röra mig.”

I den samtalsgrupp som Penny startat pratar kvinnorna om allt som hör till livets motgångar och har kommit fram till att övervikten är ett resultat av att de alla söker tröst, styrka och glädje i mat. Nu hjälper de varandra att istället finna samma tröst i sin tro på Gud.

För två år sedan knöt Penny samman kvinnornas samtalsgrupp till organisationen ”Thin Within”, där de fick kursmaterial och inspirationsfilmer. Thin Within är en av de äldsta trosbaserade bantarrörelserna i USA och grundades 1975 av Judy Wardell-Halliday. Kortfattat kan man säga att medlemmarna där lär sig lyssna till kroppens hunger- och mättnadssignaler, helt enkelt bara äta när kroppen verkligen behöver föda och sluta när den fått vad som behövs. För att klara av det vänder man sig till Gud – ber och studerar Bibeln. På Thin Withins hemsida kan man läsa att mat inte kan göra oss lyckliga: ”Även om mat kan ge en viss känsla av tröst för en mycket kort stund, kan den självklart inte ge oss andligt liv. Bara en relation med vår himmelske Fader kan åstadkomma det.”

Pam, som berättar att hon haft ett par riktigt tuffa år med en son in och ut på sjukhus, säger att hon visst kunde tappa kilon med andra dieter innan hon testade Thin Within, men att fokus nu inte bara ligger på kilona.

– Nu handlar det om att hela jag ska må bättre. När vi började med Thin Within handlade en av lektionerna om vår självbild och att vi måste lära oss älska oss själva. Det där var riktigt svårt för mig, jag sa bara ”yeah, right”, ingen kan älska det här. Jag har varit så olycklig över min kropp och insett att det främst berott på hur olycklig jag varit av andra anledningar, säger Pam och fortsätter:

– Vi har fått lära oss att inte äta för att vi är upprörda utan bara när vi är hungriga. Det var svårt i början, men nu har jag lärt mig att jag kan be till Gud istället för att äta.

Än har de tre kvinnorna inte hittat en väg som hjälper dem att hålla sig undan hetsätande och onödigt stora portioner helt och hållet. Då och då faller de tillbaka i gamla mönster. Gör de sin Gud besviken när de står bänkade i köket med händerna i kakburken? Wendy, som varit ganska tillbakadragen och tyst under samtalet, brister ut i ett ”o, ja”.

Foto: © anna schori

– Som förälder är jag besviken på mina barn ibland. Jag är Guds barn, och han måste vara besviken på mig när jag förstör min kropp. Men Gud älskar mig oavsett om jag äter för mycket eller inte. Frågan är vad jag gör av min kunskap, jag vet att jag inte borde, ska jag då ändå trotsa honom och göra om misstagen?

För tillfället är kvinnorna i Voluntown Baptist Church försjunkna i böckerna ”Stop it!” och ”Give God a year, change your life forever!” av Carol Lewis. Båda är en sorts självhjälpsböcker i Guds namn – bli smal och lycklig genom att vända dig till Gud. Vad är då målet för Penny, Pam och Wendy? Penny säger att det inte handlar om kiloantal eller några särskilda byxor de vill kunna köpa, målet är att känna sig fri. Pam och Wendy instämmer.

Läs mer om kvinnorna och sättet de försöker gå ner i vikt i amelia nummer 21.