Gör vårt test: Lider du av uppdateringssjukan?

Uppdaterar du ständigt din status på Facebook, twittrar konstant och deppar om ingen kommenterar ditt senaste blogginlägg? Då kan du vara drabbad av den nya sociala uppdateringssjukan.

l I USA pratar man nu allt mer om ett nytt fenomen som växer i skuggan av de nya socialmedierna – Social Update Anxiety (SUA)*. Nina Jansdotter är personlig coach och träffar personer som bloggar sig sjuka. Som tappar livsglädjen om bloggen, Facebook eller Twitter ligger nere. Hon spår att det nya fenomenet kommer växa, och likställer det med ett spelberoende.

Vad är egentligen social uppdateringssjuka, SUA?

– När du använder sociala medier, som Facebook, så ofta att du inte kan vara utan dem. Du uppdaterar hela tiden, och kan du inte vara inloggad blir du orolig, stressad och tycker hela livet känns meningslöst.

Hur stort är problemet?

– Än så länge så är det ju rätt nytt, att man kan skriva ”Stockholm i helgen” på sin Facebook och bli bekräftad med respons. Och ett beroende skaffar man sig inte på en gång. Men jag kommer i kontakt med en hel del personer som redan fastnat, och jag tror att vi får se fler sådana framöver. 

Varför kan vi inte stå emot?

– Nätet är ju något bra i grunden. Det är jättekul, och det fyller ett mänskligt behov att bli sedd. Vissa människor söker kickar och har svårare än andra att begränsa sig. Det kan vara så att man har ett trist jobb, men samtidigt tillgång till dator hela tiden, så att det är roligare att vara på Facebook om dagarna. Och som vi redan vet, så kan det bli för mycket av det goda.

Vad kan vi göra åt det?

– Är du själv fast, försök fundera på vad du egentligen får ut av allt bloggande och twittrande. Kan du få samma kick någon annanstans? Fråga dig själv hur mycket tid som är rimligt att ge sociala medier, och trappa ner successivt. Man behöver inte sluta helt.

– Känner du någon som uppdaterar så till den grad att det är svårt att umgås, berätta då för honom eller henne att du bryr dig om, och har märkt av all uppdatering. Fråga hur personen tänker, och erbjud dig att följa med på en promenad i skogen istället!  

Testa dig själv!

Hur uppdateringssjuk är du?

Svara på 13 frågor om dina sociala webbvanor!

Till testet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!