Gilla dig själv med yoga

Tittar du med för stränga ögon på din kropp? Dags att tänka om. Fyra enkla övningar stärker självkänslan och får dig att sträcka på ryggen!

Varför är yoga bra för självkänslan?

– Kropp och själ hänger ihop, men vi värdesätter huvudet högre än kroppen. När vi får kontakt med vår kropp, som man får genom att yoga, då börjar man automatiskt att lyssna på sin kropp. Känner efter när den är trött, har ont eller är pigg. Då händer något magiskt. Man tittar snällare på sin kropp.

Hör självkänslan ihop med kroppskänslan?

– Allt hänger ihop. Huvudet är inte finare än kroppen, eller tvärtom. I yogan lär man sig att andas ordentligt. När vi andas långa och djupa andetag, så skapas det lugn-och-ro-hormoner i vår kropp. Vi blir lugnare, tryggare och får bra kroppshållning.

Vad händer främst med kropp och sinne med de övningar du valt att visa i amelia?

– Vi västerlänningar behöver göra mer höftöppnande ställningar eftersom vi är ett stillastittande folk. När vi sitter hela dagarna blir det lätt blockeringar i bäckenbottenområdet och våra höfter. Mer blodgenomströmning i ditt underliv kommer att vara positivt inte bara för ditt sexliv, men för livet i övrigt. Du kommer att ha mindre ont ryggen, kanske mindre värk vid menstruation. Din pms kanske lindras. Du känner dig böjlig och flexibel.

Vad ska en nybörjare tänka på?

– Att alla är barn i början. Jämför dig inte med andra. Ha lite tålamod och ge yogan tid. Hitta en yogaform som passar. Idag finns det många olika former av yoga. Det finns lugnare form av yoga och mer intensiv och dynamisk, du lär nog hitta en form du gillar.

 Två övningar att leva med

1. Halvbrygga

Effekt: Ökar flexibiliteten i hela ryggraden och stärker buken. Öppnar upp i axlar och nacke där man gärna drar på sig spänningar. Ökar blodgenomströmningen till bäckenområdet, vilket ger energi.

Övningen: Ligg på rygg och böj knäna. Sätt fötterna höftbrett med tårna pekande framåt. Placera händerna utefter kroppen och lyft upp bäckenet. Trampa ner tårna ordentligt i golvet och försök att sträcka upp bäckenet mot taket så högt du kan. Knäpp händerna under rumpan och pressa ner armarna och händerna mot golvet. Försök att lyfta upp bröstet. Här kan du stanna och andas i fem–tio andetag, gå ner och vila ett par andetag. Repetera tre gånger.

2. Bredbent framåtfälld

Effekt: Ökar blodgenomströmningen till hela bäckenpartiet. Stärker upp kring nacke, axlar och hals. Både baksida lår och rumpmuskeln sträcks ut. Gör dig gladare och ökar självkänslan!

Övningen: Ställ dig med fötterna brett isär, cirka en meter mellan fötterna, som är parallella. Utsidan av foten ska vara rak. Knäpp händerna bakom ryggen och fäll överkroppen framåt på en utandning. Sträck ut ryggen och försök nå golvet med huvudet, för att senare kanske kunna nå golvet med händerna utan att dra upp axlarna mot öronen. Stanna här i fem till tio andetag, innan du på inandning tar dig upp till stående.

Fler övningar hittar du i amelia nummer 16.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!