Foto: Theresia Köhlin

Gick sminkkurs för cancerdrabbade: “Fick tillbaka en bit av oss själva”

Att träffa andra cancerdrabbade kvinnor i samma situation fick Mia att känna sig mindre ensam i sjukdomskampen. En till synes ytlig sminkkurs blev plötsligt en innerlig befrielse och ventil. För Liv blev kursen en energi-injektion. "Det har varit oerhört betydelsefullt".

Liv, 42: "Sjukdomen ska inte få förändra allt"

FÖRE: Liv tappade håret under cellgifterna. Risken finns för att även fransar och bryn försvinner. EFTER: Under kursen fick Liv lära sig att lägga en naturlig basmakeup och markera fransraderna. Foto: Theresia Köhlin

I början av året gjorde Liv, 42, en rutinmammografi. När den var klar tänkte hon inte mer på det. Men redan efter en vecka fick hon ett brev, där det stod att hon skulle komma på en ”kompletterande undersökning”.

– Det var tre veckor av total ångest. Jag hann planera min egen begravning, säger Liv.

När det, fem veckor efter första mammografin, stod klart att Liv hade bröstcancer sattes cellgifter in.

– Min mamma var med när jag fick beskedet, så det var ett stöd. Under samtalet med läkaren var jag iskall. Men när jag kom hem och var för mig själv, då bröt jag ihop.

Liv blev erbjuden att gå makeup-kursen av en av sköterskorna som jobbar med cellgiftsbehandlingar på Södersjukhuset i Stockholm.

– Det kändes spännande, säger Liv, som fick en energikick av att gå kursen.

– Att vara i ett rum med andra i samma situation, som vet precis vad man går igenom, är stärkande. Alla har vi olika resor, går igenom olika behandlingar och står inför olika öden om vad som kommer att hända senare. Men här kunde vi alla mötas.

Liv är sparsam med sminket till vardags, vanligtvis bär hon mineralpuder och mascara.

– Mitt utseende har förändrats lite sedan jag påbörjade cellgiftsbehandlingarna. Jag har tappat håret och fått rodnader på halsen och i ansiktet.

Att måla ögonbrynen är något nytt för Liv, men här får hon både lära sig hur hon ska ”mäta ut” sina bryn och hur hon fyller i dem på ett naturligt sätt.

Jag vill leva så normalt som möjligt. Jag är i skiten nu, men jag tar en dag i taget.

– Det är kul att få testa på att använda ögonbrynspenna nu utifall de försvinner under behandlingen, säger Liv, som i skrivande stund har både bryn och fransar kvar men däremot har tappat håret.

– Tio dagar efter första behandlingen började jag märka att det lossnade strån från huvudet, veckan efter kände jag mig som en skabbräv. Jag var beredd på det, men det var ändå väldigt jobbigt när det hände, säger Liv som har sparat sitt långa hår.

Nu under hösten kommer en så kallad tårtbitsoperation att ske, då vävnaden där tumören har suttit ska avlägsnas. Liv vill inte planera för mycket framåt men försöker vara noggrann med att tänka positivt. Redan efter första cellgiftsbehandlingen hade tumören krympt med hälften, och när hon är frisk vill Liv kunna dyka igen, just nu har hon dykningsförbud, och ägna sig mer åt sitt stora intresse: att sjunga.

– Jag märker själv att om jag har en dag när jag mår bättre, då sjunger jag hemma.

– Sjukdomen ska inte få förändra mitt liv, detta är en period i livet men jag vill leva så normalt som möjligt. Jag har fortsatt att hålla humöret uppe. Jag vill inte göra mig själv till något slags offer. Jag är i skiten nu, men jag tar en dag i taget.

LÄS MER HÄR: Här sminkas sjukdomen över – sminkkurs för cancerdrabbade kvinnor

Mia, 47: "Jag blir glad av att sminka mig"

– Att känna igen sig själv och sina drag i spegeln är befriande, säger Mia. Foto: Thresia Köhlin

Första gången Mia Frisk fick beskedet att hon drabbats av bröstcancer var 2014. Efter ett års tuff behandling trodde hon att allt var över, men hösten 2018 fick hon veta att cancern var tillbaka. Sedan oktober får hon regelbundna behandlingar med cytostatika.

– Det är naturligtvis väldigt tufft till och från. Jag försöker leva i nuet och planerar ungefär en månad i taget för att orka med fysiskt och psykiskt. Jag vågar inte hoppas för mycket och blicka framåt, då känns det som om jag lurar mig själv. Livet före sjukdomen var fartfyllt och fullt av spontanitet. Som singel och flygvärdinna kunde Mia i princip packa sin väska och åka vart hon ville, när hon ville. Jobbet var en stor del av hennes identitet.

– Uttrycket ”var cancern än hamnar så sätter den sig i huvudet till slut” stämmer, det går inte att komma undan. Man blir trött, ledsen och frustrerad, cancern tar så mycket ifrån dig. Personlighet, identitet, jobb, kropp och utseende, säger Mia. Hon hörde talas om Look good feel betters makeupkurser för kvinnor genom sin onkologisjuksköterska. Nu har hon gått den två gånger.

– Det har varit oerhört betydelsefullt för mig. När du drabbas av det här känner du dig väldigt ensam. Bara att få kliva in i ett rum där det finns ett tiotal kvinnor i samma situation är en otroligt befriande känsla. Alla kvinnor på kursen är i olika faser av sjukdomen. Vissa har tappat allt hår, ögonbryn och ögonfransar, andra är precis i början av sin behandling.

– En del är trötta, andra har en bra dag och är glada. Men vi har den gemensamma nämnaren att vi är sjuka allihop, säger Mia.

När folk hör ordet sminkkurs vet jag att en del kan rynka lite på näsan

Att sminka ett ansikte som förändrats av cellgifter och starka mediciner är en helt ny kunskap.

– Det är ganska svårt att måla på ett ögonbryn där det inte längre finns något. Det är en otrolig hjälp att lära sig sminka fram sitt ansikte igen. När kursen är slut efter två timmar sitter man där och har lyckats trolla fram en bit av sig själv igen.

Hudterapeuterna och makeupartisterna som arbetar som volontärer vet inget mer om kvinnorna än förnamn och ålder. Fokus ligger inte på sjukdomen, utan på att ha en mysig stund tillsammans, att få tänka på något annat för en stund.

– När folk hör ordet sminkkurs vet jag att en del kan rynka lite på näsan. ”Vad ska det vara bra för, måste man vara snygg när man är sjuk?” Naturligtvis kan man inte sminka bort sjukdomen, det är ju inte magi – men det sitter inte i att bli snygg, det sitter i att få fram en bit av dig själv igen, säger Mia.

Makeupkurserna hålls på sjukhusen och ger en möjlighet att få uppleva något positivt på ett ställe som för cancerpatienter annars mest är förknippat med sorg och smärta.

– Företagen som sponsrar med bra och trygga produkter och volontärerna som ger av sin tid till det här är helt fantastiska. Känslan från kursen, tillsammans med det du lär dig, tar du med hem. Det behövs när du sitter vid köksbordet med ditt tomma ansikte och är så långt ifrån dig själv som du kan vara när du ser dig i spegeln.

I kursen lär kvinnorna sig att lägga en vanlig dagsmakeup. Men det är inte varje dag som Mia orkar, eller vill, sminka sig. Ska hon en sväng till affären åker oftast bara kepsen på.

– Någonstans måste man ju få luta sig i att det är så här jag ser ut nu, det finns stunder när jag bara är mitt sjuka jag. Men om jag ska gå ut och vara social försöker jag sminka mig för min egen skull, för jag vet att jag blir glad av det. När jag träffar kompisar som lever sina vanliga liv kan jag få smälta in en liten stund och känna mig som de. Just att få känna sig som vanligt i en tillvaro där allt raserats är viktigt.

– Genom Look good feel better-kursen kan du få tillbaka, i alla fall för en dag, lite av det som du känner igen sedan tidigare när du tittar i spegeln. Den känslan är oerhört värdefull.

LÄS OCKSÅ! amelia granskar cancervården: Att bo på fel ställe kan kosta dig livet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!