Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jenny gjorde en gastric bypass: Gick ner 45 kilo och fick ett nytt liv

Jenny Jönsson opererade bort 80 procent av sin magsäck. Det resulterade i att hon både blev av med 45 kilos övervikt och ett dåligt förhållande. Idag är hon singel, har en ny karriär och ser ljust på framtiden. "Operationen blev startskottet för min livsresa".

Foto: KARIN WILDHEIM

Viktproblemen började i tonåren. Trots att Jenny Jönsson var en aktiv tjej som hade egen häst och rörde på sig regelbundet gick vikten stadigt upp, sakta men säkert.

– Motion har alltid varit en naturlig del i min vardag, mitt problem var att jag aldrig upplevde någon mättnadskänsla. Även om jag åt en stor portion mat till lunch var jag lika hungrig igen en timme senare. I och med att jag älskar mat kunde jag äta hur mycket som helst men ändå aldrig bli nöjd, säger Jenny.

Eftersom jag aldrig kände mig mätt var det svårt att hålla vikten

Hon har testat alla tänkbara dieter, från pulver och protein till sallader. Ett par gånger lyckades hon gå ner 30 kilo, men gick upp dem lika snabbt igen.

– Eftersom jag aldrig kände mig mätt var det svårt att hålla vikten.

FAKTA/JENNY JÖNSSON

Ålder: 39.

Familj: Singel med två döttrar, 5 och 11.

Bor: I Hindås utanför Göteborg.

Gör: Arbetar som fälttekniker, sköter maskinkörning och daglig drift på Landvetter flygplats.

Som mest vägde Jenny 120 kilo till sina 175 centimeter. Övervikten påverkade hennes liv. Hon kände sig isolerad och obekväm, mådde psykiskt dåligt och undvek att vara ute bland folk. Jenny höll sig undan och gjorde bara det hon var tvungen att göra, som att köra sin dotter till och från skolan.

– På fritiden hittade jag aldrig på något. Jag shoppade aldrig kläder eller umgicks med vänner, och jag kände heller inget behov av det.

Jenny trivdes inte med sig själv.
Jenny trivdes inte med sig själv. Foto: Privat

Blev erbjuden gastric bypass-operation av läkaren

Jenny satt mest hemma med sin sambo, förutom när hon arbetade som undersköterska inom hemtjänsten.

Livet gick sin gilla gång. Tills vändpunkten kom, den dag för sex år sedan då Jennys läkare frågade om hon ville göra en magsäcksoperation, en så kallad gastricbypass. Övervikten gjorde nämligen att Jenny låg i riskzonen för såväl diabetes som hjärt- och kärlsjukdom. Jenny behövde inte fundera länge. Hon sa ja.

– Det var lite pirrigt på själva operationsdagen, det var första gången jag skulle bli sövd. Men mest var jag förväntansfull och ville få det hela överstökat så att jag skulle kunna börja ett nytt liv.

Operationen gick bra och Jenny mådde fint efteråt.

– Det räckte att ta ett par Alvedon. Någon vecka efteråt var jag kanske lite extra försiktig när jag rörde mig, men annars följde jag bara läkarnas rekommendationer och allt funkade. Att känna sig mätt var obeskrivligt, som en ny värld.

– Tänk att kunna vara nöjd efter att ha ätit en vanlig lunch!

Jenny gick snabbt ner i vikt, omkring ett kilo i veckan, tills hon landade på 72 kilo. Och med den nya vikten kom ett nytt självförtroende.

– Det kom successivt, men jag blev mer och mer trygg och bekväm med mig själv.

De flesta i Jennys omgivning stöttade henne och tyckte att förändringen var positiv. Det var i princip bara en person som var skeptisk till den nya Jenny. Hennes sambo.

– Han var negativ till min gastric bypass och tyckte inte att den behövdes. Hade han fått bestämma hade det inte blivit någon operation.

Viktnedgången gjorde mig mer utåtriktad och målmedveten

Ett år efter operationen blev Jenny gravid. Det var hennes och sambons första gemensamma barn, men relationen, som redan gnisslat, blev snabbt sämre.

– Det kändes som om mitt välmående ledde till att min sambo ifrågasatte mer saker i vårt förhållande. Det i sin tur ledde till tjafs mellan oss.

Ungefär samtidigt kände Jenny att hon var nyfiken på nya utmaningar i arbetslivet. Hon hade alltid varit intresserad av maskiner och bestämde sig för att ta körkortsbehörighet för tung lastbil. Det ledde så småningom till jobbet som fälttekniker på Landvetter flygplats, där Jenny tog hand om alltifrån snöröjning till daglig drift av flygplatsen.

– Viktnedgången gjorde mig mer utåtriktad och målmedveten. När du trivs med dig själv ser du plötsligt möjligheter istället för motgångar, men min sambo klarade inte omställningen. Han ville inte att jag skulle fortsätta på mitt nya jobb, utan gå tillbaka till vården. Jag förstod inte varför, nu när jag hade hittat ett jobb som jag verkligen älskade. Jag upplevde att han bromsade mig, säger Jenny.

Ny karriär! Nu jobbar Jenny med tunga fordon.
Ny karriär! Nu jobbar Jenny med tunga fordon. Foto: Karin Wildheim

Till slut tog paret det gemensamma beslutet att bryta upp. För två år sedan avslutade de sin relation. Idag är Jenny singel, tar hand om sina två döttrar på fem och elva år och jobbar heltid med att köra maskiner, hjullastare och lastbil. Hon har tagit jägarexamen och är ofta ute med båten och fiskar på fritiden. Dessutom har hon börjat skriva på en roman.

– Jag mår verkligen jättebra. Förra året var jag med i Midnattsloppet i Göteborg och sprang en mil, det hade ju aldrig hänt utan operationen. Idag är jag mer positiv och tar vara på livet på ett annat sätt. Mitt aktiva liv nu går inte att jämföra med det jag levde tidigare. Nu är det inte orken, utan tiden, som inte räcker till.

Jag är otroligt glad och tacksam för att min kropp orkat hänga med

På frågan om hon saknar något från sitt "förra" liv funderar Jenny i några sekunder och skrattar till.

– Jag kanske fryser lite mer nu, det beror väl på att jag har mindre underhudsfett, men det skulle i så fall vara det!

Det bästa med det nya livet är energin. Att hon orkar så mycket mer än tidigare.

– Förr var det soffläge direkt efter jobbet, jag var helt färdig och kroppen orkade inte. Nu är jag aktiv både på jobbet och hemma. Jag är otroligt glad och tacksam för att min kropp orkat hänga med genom mina viktresor, graviditeter och nu den här operationen.

Hur livet hade sett ut om hon inte gjort magsäcksoperationen vågar Jenny inte ens tänka på.

– Det känns ledsamt, men jag hade säkert varit kvar i mitt gamla förhållande, mått dåligt och känt mig isolerad för att inget funkat. Det här har varit min livsresa. Idag lever jag i nuet.

Förr var det soffläge direkt efter jobbet, jag var helt färdig och kroppen orkade inte. Nu är jag aktiv både på jobbet och hemma

Så görs en gastric bypass:

Vid en gastric bypass-operation kopplas det mesta av magsäck och tolvfingertarm bort, istället går maten direkt till tunntarmens mellersta del. Eftersom maten nu kommer snabbt ner i tarmen blir man snabbare mätt. Hungerkänslorna minskar påtagligt.

Efter operationen kan du må illa och känna dig matt om du äter för fort, för mycket eller för sött. Du är oftast inte heller lika sugen på fet och söt mat. Du får stanna på sjukhuset i 1-2 dagar. De flesta är sjukskrivna i 2-4 veckor efter operationen.

Första tiden efter operationen äter du väldigt lite vid varje måltid. Dieten är flytande mat, sedan mjuk mat och efter några veckor vanlig mat.

Två år efter operationen kan du oftast äta normalstora portioner.

Besvär som kan uppstå är ofta relaterade till något slags hinder i tarmpassagen, eller till gallsten.

Efter operationen behöver du äta kosttillskott i resten av ditt liv.

I genomsnitt leder operationen till att du tappar runt en tredjedel av vikten. De flesta behåller sin nya vikt, men 5-10 procent går tillbaka till ungefär samma vikt som innan.

KÄLLA: VÅRDGUIDEN, SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET, HJÄRT-LUNGFONDEN

 

Experten: "Vissa har svårt att känna igen sig i sin nya kropp"

Torsten Olbers.
Torsten Olbers.

Torsten Olbers är professor och överläkare vid Linköpings universitet och kirurgkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han är en av Sveriges främsta experter på gastric bypass och har utfört över 4 000 magsäcksoperationer.

Vem är den typiska patienten?

– En medelålders kvinna som har bantat i hela sitt liv men ändå gått upp i vikt. Nu börjar hon märka att kroppen inte längre funkar och att hälsan sviktar.

Vem får göra en gastric bypass?

– Till stor del avgör ditt BMI, förhållandet mellan längd och vikt. Den allmänna indikationen är att du ska ha ett BMI över 35.

Varför ska man operera magsäcken? 

– För att undvika viktrelaterade sjukdomar som högt blodtryck, förhöjd cancerrisk, höga blodfetter och sömnapné. Övervikten belastar även rygg och leder. Och för livskvaliteten.

Vad händer med självbilden när man tappar vikt så snabbt? 

– 60 procent av de patienter vi opererar var överviktiga redan som barn, och då kan det vara lite svårt när man inte känner igen sig själv i sin nya kropp. Men det vanligaste är att man ser positivt på förändringen.

Finns det fler utmaningar? 

– Du måste komma ihåg att ta vitamin- och mineraltillskott resten av livet, annars finns risk för brister. Du blir ofta känsligare för blodsockerfall och alkohol. De som har varit stora innan får också ofta problem med överskottshud på mage, bröst, armar och insidan av låren. En bukplastik kan bekostas av den allmänna sjukvården, men det mer estetiska får man ofta bekosta själv.

– Problem i livet som inte har med vikten att göra tenderar också att bli mer centrala när vikten blir ett mindre problem.

Finns det risk för komplikationer? 

– Mindre än fem procent av patienterna får långsiktiga komplikationer, som buksmärtor eller blodsockerinstabilitet. Mellan fem och tio procent av patienterna går upp hela eller största delen av viktnedgången.

Hur reagerar patienterna efteråt? 

– Nio av tio säger att det är ett av de bästa beslut de tagit i livet. Men det är viktigt att klargöra för sig själv vad som är det viktigaste skälet till att göra operationen. Gör du den för att bli friskare och fungera bättre är det få som blir missnöjda. Men om du gör den för att bli "snygg, smal och lycklig" finns risk för att du blir besviken. Ofta blir man inte smal, utan mindre överviktig. Dessutom är inte lycka lika med att vara smal.

LÄS OCKSÅ: Behöver du äta MER för att gå ner i vikt? Så här funkar det!