Forskare: Därför är löpning så beroendeframkallande

Inget går upp mot känslan efter en löprunda. Ruset som går genom kroppen är nästan svårt att beskriva. Nu vet forskarna vad (förutom lyckoströmningarna efteråt) somlockar oss ut i spåret igen.

Att fysisk ansträngning genererar endorfiner är ingen nyhet. Men nu har forskare vid University of Montreal tittat närmre på vilka andra hormonnivåer i kroppen som påverkas av löpning, skriver 

Science Daily.

Det man har konstaterat är att även hormoner spelar en stor del i den positiva spiral som regelbunden löpträning innebär. Behovet av att springa har nämligen sitt ursprung i hunger, och jakten på mat. Studien visar att de som har en högre nivå av hormonet leptin i blodet inte känner samma sug efter mat. Leptin skapas nämligen i fettvävnad, och har visat sig vara rent aktivitetshämmande.

Forskarna kunde genom att styra mängden leptin hos möss, se hur motivationen att springa förändrades radikalt när leptinnivåerna steg.

Så, snöra på springskorna nu och spring bort lite leptin. Då går det enklare nästa gång! ;)

 

Du kanske också gillar:

Så använder du det extra hålet i dina springskor - tricket som gör dig fri från blåsor

Ska man duscha på morgonen eller kvällen? Forskarna har svaret!

Forskare: Därför är det så mycket bättre att läsa bok än surfa innan du lägger dig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!