"Jag känner mig utvidgad", skriver en läsare i ett mejl till kvinnoläkaren Susanna. Hon berättar att hon, efter att ha fött barn, inte längre känner så mycket vid sex. Enligt Susanna är det ett vanligt symptom på en förlossningsskada - men det finns hjälp att få!

Fråga: Jag är mamma till tre barn som jag fött vaginalt. Efter de två första drog underlivet ihop sig och blev som vanligt igen med tiden, men min yngsta är tre år nu och jag känner mig ”utvidgad” trots alla knipövningar. Jag känner inte heller lika mycket när jag har sex, det är som om jag är bedövad och knappt märker vad som händer. Det här är så tråkigt. Varför har inte slidan tajtat till sig igen som tidigare?
/Stolt mamma


LÄS OCKSÅ! 3 kvinnor berättar: ”Våra underliv gick sönder vid förlossningen”


Kvinnoläkaren: Låter som en förlossningsskada där musklerna kan ha gått av

I samband med förlossningar kan muskler, bindväv och ligament brista. Det kan vara en sådan skada du fick under din tredje förlossning. Även om vården har blivit bättre på att upptäcka förlossningsskador direkt, och åtgärda dem, så händer det tyvärr att man missar skadorna. Ibland kan till exempel huden vara hel men muskler kan ha gått av i underlivet. Följden blir att kvinnan får olika symtom som inte går över trots att resten av underlivet läkt ihop.

Exempel på symtom kan vara just att man känner sig utvidgad. Kvinnan kan göra knipövningar till förbannelse i månader och år utan att det hjälper, eftersom muskler som är av inte kan tränas upp.

Du behöver med andra ord komma till en gynekolog och undersöka om du har bristningar i underlivet.

Även om vården har blivit bättre på att upptäcka förlossningsskador direkt, och åtgärda dem, så händer det tyvärr att man missar skadorna

Vad som blir nästa steg beror på vad undersökningen visar, men om man hittar muskler som är av så kan det finnas möjligheter att sy ihop dem. Det är ett ganska enkelt ingrepp som man kan bli väldigt hjälpt av.

susanna ericsson läkare

KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. Vill du ha raka, ärliga svar om kvinnohälsa? Fråga Susanna! Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se