Fick smärtor av spiralen - vågar jag testa igen? Kvinnoläkaren svarar

amelias läsare Evelina fick ont i magen och blödningar av sin spiral och beslutade sig för att ta ut den. Men var det fel beslut? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger råd.

Fråga: Jag hade för en tid sedan en hormonspiral men tog ut den efter 1,5 månad eftersom jag fick smärtor av den (hugg och molande värk i magen) och blödningar efter sex. Nu funderar jag dock på att försöka med spiral igen eftersom det har så många fördelar annars. Vad tycker du? /Evelina

Kvinnoläkaren svarar: Ge hormonspiralen en ny chans

En hormonspiral sitter inne i livmodern och utsöndrar en låg dos hormon, som påverkar slemhinnan inne i livmodern och gör att en graviditet inte kan fästa och utvecklas. De flesta kvinnor får inte sin mens när de använder hormonspiral, eftersom slemhinnan aldrig växer och börjar blöda.

Det tar ett tag innan kroppen vänjer sig...

Det kan ta ett tag innan kroppen vänjer sig vid hormonspiralen – flera månader ibland – men sedan har man ju kvar den i flera år, så det brukar vara värt det.

De besvär som du beskriver (hugg, molvärk och samlagsblödningar) tillhör dock inte de symtom som jag tycker man ska acceptera – du gjorde rätt i att ta ut spiralen. Samlagsblödningar gör mig lite fundersam. Kan du ha smittats av en könssjukdom? Har du tagit ditt cellprov när du blivit kallad?

KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet.

Det finns också en risk för att spiralen hamnade fel vid insättningen (det är ovanligt, men händer). Det är definitivt värt ett nytt försök, tycker jag. Om samlagsblödningarna kvarstår så tycker jag att du ska genomgå en undersökning hos en gynekolog innan du bestämmer dig för vilket preventivmedel du ska ha i fortsättningen.

 

 

Vill du har raka, ärliga svar om kvinnohälsa?

Fråga Susanna! Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!