Foto: Carl Durocher

Fånga ledighetslugnet!

Äntligen semester! Då gäller det att varva ner snabbt. Men du måste inte sitta still för att få lägre semesterpuls. Här är 3 sätt till avkoppling genom aktivitet.

1. Gräv ner dig!

Trädgårdsarbete är rena stressterapin, visar forskning. Utbrända människor behandlas till och med i speciella ”terapiträdgårdar”. Varför mår vi då så bra i trädgården? Jo, för att naturen är en av de mest kravlösa miljöer som finns. Där får du rå om dig själv och kan bara vara. Naturen sätter också fart på tillverkningen av kärlekshormonet oxytocin, vilket bidrar till välmående. Och solens speciella ljus sätter sprutt på flera olika må-bra-hormoner. 

 Så dra på dig stövlarna, ta fram spaden, sekatören, vattenkannan och gå ut och behandla dig själv! Känn den läkande effekten på din stressade själ. Har du ”bara” balkong? Det funkar fint att odla där också.

 

Kom igång! 

 Bestäm dig för att dra upp trädgårdens alla maskrosor, plocka hallon eller köp fröpåsar och så sallad. Vill du ha inspiration, titta på programmet ”Tinas trädgård” (TV4), sajten odla.nu, köp några trädgårdstidningar eller låna böcker på bibblan. ”Växter för balkong och uterum” (Semic), ”Gröna balkonger” (Natur och Kultur) och ”Krukboken: inspiration för balkong och uteplats” (Prisma) är några härliga inspirationskällor.

2. Njut av att måla

Det är inte bara trendigt att rusta vintage-möbler. Det är avstressande också. För att du lägger ditt fokus på något helt annat, något som fullkomligt absorberar dig. Du måste fundera ut hur detta bäst görs, åka och köpa färg och annat praktiskt, och får sedan skapa och arbeta med dina händer. Det är sinnesstimulering, aktivering och avslappning i den bästa av kombinationer. Och, resultatet är väldigt tillfredsställande! Det kan du njuta av länge. 

 Kom igång! 

 Kolla vad du har hemma som behöver en uppfräschning eller köp en gammal byrå på Blocket. Eller piffa till en vägg med ny färg. På hemmakanalen.se finns inspiration och praktiska tips. Böcker som ”Fridas nya målarbok” (Damm), ”Måla på stort och smått” (Damm) eller ”Maries målarverkstad” (Forma Books) ger bra inspiration.

3. Baka bullar

Doften av hembakade kanelbullar fulla med smör… Finns det något mysigare? Det finns faktiskt ett ord på engelska som heter ”comfort food”, fritt översatt mys-mat (vilket även kan inkludera fika). Lukt är nämligen en stark så kallad trigger, som väcker minnen till liv i din hjärna. Om du älskade din farmor, och hon brukade bjuda på hembakade bullar när du kom, väcks garanterat myskänslor inom dig vid doften av just kanelbullar. Det är ju inte ens nödvändigt med mysminnen för att njuta av hembakat fikabröd. Så baka på! Du får skapa, vilket i sig är tillfredsställande, och kroppen intar stadiet ”avslappnat bakglad”.

 Kom igång!

 Enkla recept hittar du på arla.se och bakakaka.se. Vill du baka lika lyxigt som Leila, kolla in hennes recept på www.tv4.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!