Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Experterna: Så farligt är det att sitta still

Du har säkert hört påståendet ”stilla­sittande är det nya rökning” – alltså lika farligt för hälsan. Kan det verkligen stämma? amelia bad landets främsta experter att berätta hur det påverkar din hälsa och vikt att sitta kvar på kontorsstolen. Psst, det gäller förstås även dig som jobbar hemma! 

Stillasittande kan liknas vid att sola. I små doser är risken liten, men det får inte bli för mycket. Då kan det bli skadligt.
Stillasittande kan liknas vid att sola. I små doser är risken liten, men det får inte bli för mycket. Då kan det bli skadligt. Foto: Shutterstock

Du sitter framför datorn hela dagen, det snurrar i huvudet när du går hem och det enda du vill är att sätta dig i soffan. Och där blir du sittande. Du klickar hem veckans matkasse, gör dina bank­ärenden på nätet, slötittar på en tv-serie och kollar sociala medier i mobilen. Hjärnan går på högvarv, medan kroppen är i princip orörlig.

Eller så jobbar du hemma, och reser dig knappt från stolen på hela dagen. ”Hoppsan, det var så mycket att göra, det blev ingen promenad idag heller …” Känner du igen dig? Då är du en ganska typisk kvinna mitt i livet.

– Vi har ordnat vårt samhälle så att vi byggt bort nästan allt behov av rörelse. Vi har en massa tekniska lösningar som egentligen är bra, men kroppen får inte röra på sig tillräckligt. Idag är det vanligt att sitta ner tio, elva timmar om dagen, och många ­timmars sittande kan öka risken för ohälsa och sjukdom, säger Elin Ekblom Bak, högskolelektor på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). 

Hon har forskat inom området fysisk aktivitet och folkhälsa i tjugo år. Folkhälsoinstitutet rekommenderar att vi rör oss 150 minuter i veckan (det blir 30 minuter, fem dagar i veckan). Vad är det då som är så farligt med att sitta stilla? kan man fråga sig. 

Om man mår bra, varför inte bara sitta kvar på stolen?

– När vi sitter stilla innebär det en väldigt låg energiförbrukning samt att våra muskler är inaktiva. Mycket sittande höjer risken för hjärt-kärlsjukdom, psykisk ohälsa och många andra vanliga sjukdomar, speciellt hos dem som inte tränar regelbundet i övrigt. 70–80 procent av befolkningen sitter ner för mycket, det är ett folkhälsoproblem, säger Elin Ekblom Bak.

– Att röra på sig är rena medicinen. Inte lika enkelt som att stoppa ett piller i munnen, men rörelse har väldigt få biverkningar! Fysisk aktivitet har positiva effekter på nästan hela kroppen och alla organsystem. Effekterna kan ses redan efter någon minut.  

LÄS OCKSÅ: 6 effektiva träningsövningar att göra i pauserna

Är det lika farligt att sitta stilla som att röka?

– Nja, jag tycker inte att det är någon bra jämförelse. Jag tycker snarare att stillasittande kan liknas vid att sola. I små doser är risken liten, men det får inte bli för mycket. Då kan det bli skadligt. 

Katarina Steding Ehrenborg är fysioterapeut och forskare. ”Vår livsstil idag innebär en extrem belastning på våra hjärtan – skrivbordsjobb och lugna tv-kvällar är ungefär lika slitsamt för hjärtat som en rymdfärd till månen”, skriver hon i boken Hjärtsmart. Inte heller hon vill likna stillasittande vid rökning.

– Det är mycket farligare att röka än att sitta stilla, eftersom rökningen har så många andra negativa effekter. Däremot är stillasittande en egen riskfaktor för ohälsa. Om du tränar 150 minuter i veckan, men sitter stilla resten av tiden, är du vad vi forskare kallar för en ”aktiv soffpotatis”. Tv-soffan är det farligaste, man sitter blickstilla i flera timmar med ena handen i chipsskålen. På så sätt är Mello ett hot mot folkhälsan, säger hon med ett skratt.

– Problemet med att sitta stilla är att du inte använder dina muskler. När de används skickar musklerna ut ämnen i kroppen, till exempel ett enzym som tar hand om blodfetterna. Om du sitter för stilla går du miste om det. Att sitta stilla ökar risken för åderförfettning, du får högre blodtryck och något som kallas låggradig inflammation.

Vad betyder det?

– Inflammation är en del av vårt immunförsvar. Det tar hand om sådant som stör kroppen, men den måste stängas av när jobbet är klart. Annars ligger inflammationen och puttrar och angriper den egna kroppen. Det kopplas numera till flera sjukdomar, till exempel reumatiska. Den som inte är fysiskt aktiv har en pågående, låggradig inflammation. Vissa håller sig ändå friska, andra påverkas väldigt negativt.

Känn dig över­lägsen! Att stå upp och jobba har många fördelar ...
Känn dig över­lägsen! Att stå upp och jobba har många fördelar ... Foto: Shutterstock

Om jag är smal och mår bra, är det inte okej att sitta ner då?

– Det är bättre för dig att ha några extrakilon på kroppen och röra på dig än att vara smal och bara sitta ner. Vågen talar inte om hur ditt hjärta och dina blodkärl mår. Den goda nyheten är att du får en anti-inflammatorisk effekt redan vid första träningspasset, eller egentligen så fort du börjar röra på kroppen.

Har en kort lunchpromenad verkligen någon effekt på hälsan?

– O ja, vi lever allt längre nu, det är värt fantastiskt mycket att skapa bättre vanor mitt i livet. All rörelse räknas. Tänk så här: Tio minuter hinner jag! Eller åtminstone fem. Det är bättre än inget. 

Experten: ”Därför ska du stå upp och jobba”

Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet, tycker att vi ska stå upp vid skrivbordet åtminstone halva arbetsdagen. Att stå upp och jobba har så goda effekter på hälsan att alla kontor borde erbjuda höj- och sänkbart skrivbord, säger hon. 

– När du står upp och jobbar är du re­dan på väg in i nästa rörelse. Du går bort till en kollega av bara farten, hämtar nå­got, går till skrivaren. Dessutom skiftar du vikten från ena benet till det andra, du står inte helt stilla. Du går många fler steg helt automatiskt, eftersom du redan är i rörelse.

Har det någon effekt på vikten?

– Ja. Att sitta ner hela dagarna gör att du riskerar att gå upp i vikt. När du sitter gör du bara av med fem extra kalorier i timmen, det kan bli fem gånger mer om du står upp och jobbar. Om du står upp hela dagarna kan det göra en skillnad på upp till åtta kilo om året, även om du inte förändrar dina matvanor, säger Mai-Lis Hellénius.

– Ett stort hälsoproblem på våra ar­betsplatser är att folk är stressade, i ­kombination med att de sitter alldeles för stilla. Det är farligare än vi forskare trodde för 10–15 år sedan. Nu vet vi att det bidrar till bukfetma och en rad sjukdomar. 

Håll igång! Här är Mai-Lis Hellénius tips:

1. Tänk tvärtom! Sitt bara ner om du behöver vila, annars står du. 

2. Ta möten gående. Promenadmöten är bra för både hälsan och kreativiteten.

3. Om du har suttit ner hela förmiddagen, stå upp och ät lunch. Ståbord är trevligt, det är bara en vanesak. 

4. Höj skrivbordet innan du går hem för dagen, så att du inte sätter dig av gammal vana. 

5. Om du jobbar mycket hemma, försök att ordna ett bord där du kan stå en del av dagen.