Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Experten: Så undviker du att bli sjuk så fort du blir ledig

Första dagen på semestern och boom: du blir sjuk. I år igen. Att bli sjuk när semestern börjar är så vanligt att det har fått ett eget namn, fritidssjukan. Tack och lov går det att motverka –  här är experternas bästa tips! 

Foto: Istock

Sjuk på semestern

, igen? Känns det här scenariot igen: Du har drömt och längtat. Planerat och räknat ner. Sen händer samma sak som förra året: du får feber och ligger däckad de första dagarna av semestern. Om det här låter som dig är en inte helt otippad gissning att din vardag är ganska stressig. Forskaren Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet och Mayo Clinic i USA, instämmer:

– Stress i sig är inte farligt. Genom historien har vi människor överlevt tack vare att vi har kunnat känna stress och reaktionen hjälper oss i normala fall att anpassa oss till en föränderlig värld. Det som är problemet är när vi inte får komma ner i varv mellan de stressiga perioderna, att vi inte varvar ner tillräckligt, säger Dan.

Ett av kroppens viktigaste hormon är kortisol, även kallat stresshormonet. I en krissituation gör kortisol att vårt immunförsvar stärks, blodtrycket höjs och att vi är redo att ta oss an hotet. Till en viss grad skyddar alltså kortisol mot infektioner och sjukdom. Men om kortisolet för sällan återgår till normala nivåer, kan det bli skadligt på sikt och istället leda till att vi blir sjuka. När vi stressar under lång tid utan återhämtning, och sen plötsligt blir lediga, finns det alltså en stor risk att vi blir sjuka. Forskaren Dan förklarar:

– Immunförsvaret och nervsystemet kommunicerar med varandra och kan i viss mån skjuta upp en sjukdom tills vi har bättre möjlighet att vara sjuka. Tänk till exempel om du skulle bli jagad av en rånare. Just då är det inte läge att plötsligt få feber, då har du hjälp av stressen. Kroppen kan i viss mån skjuta på infektioner och sjukdomar tills den känner av att ”aha, nu är det lugnt. Nu passar det att bli sjuk.”

Att bli sjuk på semestern kallas fritidssjukan

Att bli sjuk i början av sin semester kallas på svenska för fritidssjukan, på engelska för leisure sickness. Men om den är vanlig är svårt att avgöra.

– Det finns ingen statistik kring hur många som drabbas. Men om du stressar för mycket i din vardag utan att avsätta tid för återhämtning och arbetar in i det sista inför en semester finns det en risk att du blir sjuk de första dagarna, säger Dan.

LÄS ÄVEN: Forskaren svarar – Så länge är det optimalt att ha semester och vara ledig

Men det är inte alla som drabbas. Och exakt vad det beror på kan vi ännu bara gissa. Men antagligen spelar ditt immunförsvar, genetik och arv, och sociala omständigheter in. Början av semestern är också en tid då vi ofta rör oss i nya miljöer. Vi kanske träffar nya människor eller reser till nya platser där vi utsätts för virus och bakterier som inte tillhör vår hemmiljö. Maria Farm, legitimerad psykolog och KBT-terapeut, menar att fritidssjukan är vanlig.

Foto: Jorgen Hildebrandt

– För många av oss är semestern en tid då vi äntligen slappnar av och tillåter oss att känna oss lediga. Och då kommer stressen ikapp oss i form av sjukdom.

Hon menar att många av hennes klienter berättar om en upplevd press att jobba, trots att de kanske känner sig förkylda eller till och med sjuka.

– Tillstånd som migrän, i alla fall stressrelaterad migrän, orsakas bland annat av att blodkärl i hjärnan pressar ihop sig av stress. Först när stressen släpper utvidgas kärlen igen, vilket kan skapa tryck på olika delar av hjärnan och leda till migrän, säger Maria.

Om du får migrän ofta, när helgen kommer till exempel, ska du ta det på allvar menar Maria.

– Då har du antagligen för mycket att göra och tänka på under veckan, vilket gör att du spänner dig. Att få helgmigrän är en tydlig varningsklocka från kroppen!

 

LÄS OCKSÅ! Kan luftkonditionering göra dig förkyld? amelia reder ut myten

 

Så undviker du att bli sjuk på semestern

Men hur gör man då för att undvika att drabbas av fritidssjukan på sin semester? Finns det något sätt man kan motverka att bli sjuk? Dan Hassons bästa tips är att försöka ta det lite lugnare innan semestern börjar.

Checklista – Så motverkar du att bli sjuk på semestern 

1. Dra ner på tempot sista veckan, jobba inte ”in i kaklet”.

2. Fundera över om allting verkligen måste vara klart innan du går på semester. Vad skulle hända om ditt skrivbord inte var helt städad eller mailkorgen inte helt tömd?

3. Ta extra bra hand om dig veckan innan semester: sov dina åtta timmar, ät näringsrik mat på rätt tider och tvätta händerna extra noga.

– Det fungerar inte på alla jobb såklart. Men om du har ett yrke där det är möjligt att styra din tid kan du försöka avsluta alla dina projekt några dagar innan du går på semester. Lägg in i kalendern att du är ledig redan två dagar innan semestern börjar, så har du tid att göra klart ditt i god tid.

Här har dock psykologen Maria en annan uppfattning.

– Det är viktigt att försöka dra ner tempot något veckan innan semestern. Men måste allting verkligen vara klart bara för att du går på semester? Det är något att tänka över. Vad händer om den där uppgiften finns kvar när du kommer tillbaka? Eller om mailkorgen inte blir helt tom.

Maria tycker att vi måste bli bättre på att våga lämna saker som de är. Att lära oss stå ut med det ofärdiga.

– Jag tror det är viktigt att inte pressa sig att få exakt allting färdigt innan semestern. Och att kunna prata om arbetsbelastning med våra chefer. Vi behöver alla öva på att säga saker som: Jag hann inte. Det blev inte klart. Det får vänta.

Tror du det är vanligare att drabbas av fritidssjukan på sommaren eller vid jul? 

– Spontant skulle jag säga sommaren. Vi slappnar av mer då tror jag. Jul kan ju också vara stressigt och kravfyllt för många.

Om du är en av de personerna som nästan alltid blir sjuk när semestern börjar, kan du behöva ta lite extra hand om dig själv veckan innan semester.

– Det kan vara bra att tänka på de vanliga hälsotipsen. Försöka att sova mycket, och gå och lägg sig i tid. Och inte glömma att tvätta händerna extra noga.

Ett annat tips är att inte maxa semestervanorna det första vi gör.

­– Om man vill vara frisk hela semestern kan det vara bra att inte gå all in med rödvin, helt andra matvanor och att vända på dygnet direkt. Försök att inte slarva för mycket första veckan. Efter den första veckan har vi ofta integrerats i de nya vanorna, och behöver inte vara lika strikta, säger Maria.

Något inte alla vet är att om du blir sjuk har du rätt att avbryta din semester och ta ut de semesterdagarna då du är sjuk vid ett senare tillfälle. Detta gäller även om dina barn blir sjuka under semestern, då kan du byta ut semesterdagarna mot tillfällig föräldrapenning.

Så gör du om du blir sjuk under semestern: Anmäl till din arbetsgivare att du är sjuk så snart du kan, i semesterlagen står det utan dröjsmål. Stäm av med din chef eller arbetsgivare vad som gäller på just din arbetsplats. På samma sätt som när du arbetar är första dagen karensdag, därefter får du sjuklön. Om du är sjuk mer än en vecka måste du ha läkarintyg. Det som händer om du avbryter semester är att dina semesterdagar sparas till ett senare tillfälle. Du kan inte kräva att ta ut dagarna direkt och på så sätt förlänga semestern, utan dagarna sparas till senare.

Hela syftet med semester är att du ska kunna koppla bort från arbete och ägna dig åt annat, samt få en längre period av ledighet. Om du blir sjuk under din semester faller ju hela den idén! Därför är det viktigt att sjukanmäla dig om du bli sjuk under semestern.

 

Om du blir sjuk på semestern – avbryt den! 

Foto: Istock

Enligt semesterlagen har du rätt att avbryta din semester om du eller dina barn blir sjuka. Såhär gör du:

1. Anmäl att du eller barnen är sjuk till arbetsgivaren så fort som möjligt.

2. Stäm av vad som gäller på ditt arbete: när behöver du läkarintyg? (Oftast från och med första veckan)

3. Nu sparas dina semesterdagar till senare. (Du har inte rätt att ta ut dem direkt i anslutning till din pågående semester.)

 



LÄS MER:

Forskaren svarar: Så länge är det optimalt att ha semester och vara ledig