Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Experten: Så mycket vatten ska du (egentligen!) dricka per dag

Drick åtta glas vatten om dagen så får du fin hy! Vi har alla hört rådet. Men stämmer det? Vi bad en av Sveriges främsta experter på njurfunktion att bena ut sanningen – och lära oss knepet för att dricka lagom mycket.

Ju mer vatten, desto bättre? Nja, inte riktigt.
Ju mer vatten, desto bättre? Nja, inte riktigt. Foto: Shutterstock

Det var på 1980-talet, den unga skådespelerskan Brooke Shields var vackrast i världen och i Vecko-Revyn avslöjade hon sitt främsta skönhetsknep: att dricka åtta glas vatten om dagen. Det var alltså det som låg bakom hennes fina hy (eventuellt också kindbenen, ögonbrynen och det hemlighetsfulla leendet).

Detta fick en hel värld av tonåringar att börja bälga i sig vatten som besatta och fortsätta med det i decennier.

Känner du igen dig? Antagligen. Att man ska dricka massor av vatten – ju mer, desto bättre – är en myt så etablerad att den snarare ses som fakta. 

Det finns inga belägg för att man får klarare hy av vatten

Är du trött? Drick vatten. Har du huvudvärk? Drick vatten. Har du dålig hy? Drick vatten. Vill du gå ner i vikt? Drick vatten. Både kändiskvinnor och träningsprofiler rekommenderar ofta att man dricker vatten redan innan man blir törstig. Annars är det nämligen ”för sent”. 

För att inte tala om alla supermodeller som med druckna papegojors frenesi hävdar att det enda de gör för att hålla sig i toppform är att dricka vatten för att ”återfukta huden”. 

Hur är det egentligen, dricker vi för lite vatten?

– Om du lyssnar på kroppens signaler och fyller på med det du gör dig av med i olika situationer så behöver du inte fundera på att ständigt ha en vattenflaska med dig och dricka konstant. Det leder bara till att antalet toalettbesök ökar och kommer inte att leda vare sig till vackrare hy eller någon annan kroppslig fördel, säger Jenny Nyström, professor i njurfysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– När det gäller mängden vätska så behöver vi ungefär 1,5 till 2 liter om dagen. Då räknas all vätska in, så om du äter mycket grönsaker eller soppa får du i dig en hel del vätska via maten. 

När har man fått i sig tillräckligt?

– Ett bra tecken är att om man har en ljusgul urin och inte är törstig, då är man lagom ”uppvätskad”.

Men huden då, blir den inte finare av vatten?

– Det finns inga belägg för att man får klarare hy eller andra skönhetsfördelar av att dricka mycket vatten. Vi har blodkärl som går ut i huden, och blodet lämnar av näring och syre till hudens celler samt för med sig slaggprodukter från dem. Men att det skulle förbättras om man drack mer vatten finns det alltså inget belägg för, säger Jenny Nyström. 

Om du äter mycket grönsaker får du i dig en hel del vätska

– Däremot kan man förstås bli uttorkad om man dricker för lite, och det påverkar hudens elasticitet. Men det är bara i allvarliga fall av uttorkning man kan se de effekterna: om du inte kan dricka trots stark törst, är torr i munnen och har liten urinvolym (alltså kissar lite, reds anm.). Om du upplever något av dessa symtom ska du omedelbart försöka få i dig vätska. 

Kan man dricka i förväg om man ska vara ute i solen eller träna hårt?

– Det extra vatten vi intar gör vi oss ganska snabbt av med. Det har diskuterats om det går att ”vattenladda” kroppen inför till exempel ett maraton, men det fungerar inte så.

Är kaffe och te vätskedrivande?

– Nej, det är snarare en myt. Däremot innehåller kaffe förstås ofta en stor mängd vatten, så bälgar man i sig stora koppar med kaffe lär man bli kissnödig på grund av vätskevolymen.

Och alkohol, hur påverkar den vår vätskebalans?

– Alkohol hämmar frisättningen av hormonet vasopressin från hypofysen, det hormon som ser till att njurarna sparar på vatten, och därför gör alkohol att man får större urinvolym och lättare blir uttorkad. Varannan vatten är ett utmärkt tips.

Det här att ”återfukta kroppen inifrån”, behövs det?

– Vi har väldigt bra regleringsmekanismer för det i kroppen. När kroppen känner av att vi har för låg vätskevolym sätts ett antal signalsystem igång. De gör att vi upplever törst och sparar på vatten via njurarna, och därmed minskar på urinmängden. Kroppen reglerar det själv. 

Ungefär tio år efter Brooke Shields vattenavslöjande dog en ung kvinna i Storbritannien av det som då kallades för vattenförgiftning. Leah Betts, 18, var ute och dansade, tog drogen MDMA och blev törstig. Men törsten gick inte över, och hon drack så mycket vatten att hon dog – men det berodde inte på drogen i sig, utan på saltbrist. 

Är det alltså farligt att dricka för mycket vatten?

– Det går att dricka för mycket vatten, men det är ovanligt att det leder till allvarliga tillstånd om man inte har någon bakomliggande sjukdom. Men om man svettas väldigt mycket, till exempel för att man jobbar länge i varm temperatur, måste man förutom vatten också få i sig salt, säger Jenny Nyström. 

– När man svettas lämnar en viss mängd salt kroppen med vätskan. Om man bara ersätter detta med vatten kan det uppstå saltobalans i kroppen. Det kan bli farligt, eftersom kroppens cellulära funktioner är beroende av en konstant miljö runt sig. Där ingår en viss mängd salter.

Hur återställer man balansen?

– I de flesta fall räcker det att man äter saltad mat och dricker vanligt vatten. Men om du är magsjuk och har svårt att få i dig vatten och salter kan du försöka dricka en socker- och saltlösning, det vill säga vätskeersättning. Om det är för svårt att behålla vätskan kan man prova att dricka det skedvis, en sked i taget, för att upprätthålla sin vätskebalans. 

Drick lagom mycket vatten – expertens 5 tips:

1. Lyssna till kroppen! Den säger till om du behöver dricka mer.

2. Drick mer om du jobbar i varm miljö och tänk på att också få i dig lite salt.

3. Var uppmärksam på din urin – den ska vara ljusgul, inte mörk.

4. Varva med vatten om du dricker alkohol.

5. Drick inte överdrivet mycket om du ska träna hårt, kroppen kan ändå inte lagra vattnet inför ett långlopp eller liknande – du blir bara kissnödig i onödan. 

Ät ditt vatten!

Förutom drycker som vatten (förstås), läsk, vin etc innehåller även örtte/vanligt te och kaffe ­mycket vatten. 

De fasta livsmedel som innehåller mest är gurka, grönsallad, tomater, broccoli med ­flera grönsaker, olika ­sorters soppor och olika sorters bär/frukter, som vattenmelon. 

Minst vatten innehåller jordnötssmör, kex, ­kalaspuffar – och 70-

procentig mörk choklad. 

Källa: Matkalklyl.se

LÄS OCKSÅ: LISTA! Maten som är bra för immunförsvaret och tarmfloran