Foto: Jeszzica Sunmo

Maya, 36: Terapiformen "emotion code" blev min räddning

Maya Nestorov gick igenom en livskris och blev alltmer deprimerad. Räddningen blev en ny, alternativ terapiform - emotion code - som går ut på att rensa kroppen från negativa känslor. 

Allt om emotion code – innehåll

Maya blev glad igen efter depression med hjälp av emotion code

Emotion code - så funkar det

Kroppens känslokarta

amelia testar emotion code-terapin

Psykologens åsikt om emotion code

 

Maya Nestorov hade drömjobbet i modebranschen, delade lägenhet med sina bästa tjejkompisar och var tillsammans med mannen hon ville tillbringa resten av sitt liv med. Men livet tog en abrupt vändning – ett alldeles för högt arbetstempo ledde till att Maya blev utbränd och var tvungen att säga upp sig från jobbet. Kort därefter flyttade hon ifrån sina vänner, och pojkvännen bestämde sig för att lämna henne.

– Känslan av ensamhet var total och det blev ett inre känslomässigt kaos när jag kände att mitt liv rasade samman. Jag undrade vem jag var, vad jag gjorde och vart jag var på väg.

Maya, som blev långtidssjukskriven, insåg att hon måste ta tag i sina känslor. Hon vände sig till den allmänna vården och prövade KBT-terapi. Hon träffade många olika terapeuter, men resultaten uteblev.

– Jag tycker mycket förbises i den vanliga vården, för enligt mig är vi är mer än bara en fysisk kropp. När jag mådde såpass dåligt att jag knappt kom upp ur sängen klarade jag inte av att göra de olika övningar som förväntades av mig mellan KBT-behandlingarna. Jag upplevde att jag inte blev hörd.

Maya blev utbränd, sjukskriven och dumpad av sin pojkvän. "Jag kände mig så ensam, allt var kaos." Foto: Jeszzica Sunmo

Efter att hon hamnat hos en mer spirituellt sinnad KBT-terapeut bestämde sig Maya för att gå den alternativa vägen fullt ut. Hon var trött på att leva i en depression, längtade efter att få bli hel och balanserad igen och var villig att testa allt. När hon genom vänner kom i kontakt med behandlingsformen emotion code blev hon nyfiken och bokade in ett besök för att testa.

– Jag kände att det fanns något djupt inom mig själv som jag behövde ta tag i, säger Maya.

Emotion code kan beskrivas som en fysisk form av terapi, där terapeuten inte bara ställer frågor, utan även genomför så kallad muskeltestning för att hitta låsningar i kroppen. För vem kan inte känna sig stel i axlar och nacke under stress, eller få ont i magen av oro?

Det är just detta som är filosofin bakom behandlingen: att sinne och kropp hänger ihop – och att man vid ­obalans ska behandlas därefter. Genom att trycka på muskler och nerver kan behandlaren hitta ”gömda” känslor som påverkar kroppen och din energi.

Enligt den här metoden kapslas nämligen minnen in i muskelceller, och genom att släppa på spänningarna kan även sinnet må bättre. Något som Maya märkte av redan efter första behandlingen, som drog upp många gömda minnen från hennes barndom. Känslor som ilska och övergivenhet dök upp.

– I stort sett i hela mitt liv har jag har inte känt mig sedd av min familj, och de känslorna har lett till att jag inte tyckte om mig själv eller har känt mig värdefull – något som jag aldrig kopplat samman tidigare. Efter att dessa känslor kommit loss var det som om någon tryckt på en knapp och jag började storgråta. Under en veckas tid hamnade jag i en mindre depression och fick möta många av de känslor jag länge tryckt undan.

– Det var som om terapeuten tryckt på muskler och nerver och släppt fria minnen som legat gömda sedan barndomen, säger hon.

Efter den första behandlingen gick det bättre och bättre. Och idag kan Maya utan tvekan säga att den alternativa ­terapiformen hjälpte henne att navigera

i känslo­kaoset.

– Börjar du gräva i det som blockerar dig så kommer det ju att göra ont. Jag tänkte: Antingen står jag kvar här och är halvlycklig för evigt eller går all in och känner allt som är jag från min innersta kärna. Det har hjälpt mig att släppa mina blockeringar och inre demoner så att jag kunnat gå vidare från de känslorna.

Maya tycker att man ska försöka ha ett öppet sinne inför alternativ vård.

– Har man inte testat den här typen av behandling förstår jag att det låter kons­tigt, men om jag inte hittat den alternativa vården skulle jag aldrig varit där jag är idag. Inga mediciner skulle kunna hjälpa mig att ta fram mina känslor på det här sättet.

 

LÄS OCKSÅ: Må bättre psykiskt – bygg din inre superstyrka med expertens 5 steg

 

Om emotion code: Sägs rensa kroppen på blockeringar

Terapiformen emotion code kommer från USA och bygger på tanken att negativa känslor sitter kvar i kroppen och kan blockera vår livsenergi.

Kan man verkligen rensa kroppen på negativa känslor genom att kommunicera med musklerna? Ja, det hävdar den amerikanske kiropraktorn Bradley Nelson, som 1998 lanserade terapiformen emotion code i syfte att hjälpa människor med känslomässiga problem.

Kinesiologen Malin Brodén utför emotion code-behandlingar i Pernilla Carriers regi i Stockholm. Hon säger att negativa känslor kan resultera i blockeringar som hindrar oss i livet. För att lokalisera dem använder hon sig av så kallad muskeltestning.

– Det handlar om att kommunicera med en persons nervsystem, och om att genom att belasta kroppens muskler i vissa lägen utmana nervsystemet, säger hon.

– Obalansen kan sitta i själva muskeln, eller i en körtel eller ett organ som hör till muskeln, och som gör att det inte går att hålla emot. Genom att utmana klientens nervsystem kan kinesiologen utläsa behov och ställa diagnos. Kroppen fungerar som en lögndetektor, och med muskeltestning kan man inte komma undan.

Hur mår man efter en behandling?

– De flesta får en känsla av lättnad och befrielse när känslan som blockerat livsenergin försvinner.

Kan man jämföra emotion code med att gå till en psykolog?

– En kinesiolog har lärt sig hur muskler fungerar, hur nervsystemet kommunicerar i kroppen och sambandet mellan dessa. Vi arbetar inte med långa samtal, vi får istället upp en känsla hos klienten via nervsystemet, säger Malin Brodén.

– Hos en psykolog kan det vara svårt att gå på djupet lika snabbt eftersom det är klienten som berättar. Men man kan jobba vidare med frågorna som dyker upp hos en psykolog, så emotion code kan vara ett bra komplement.

Jobba med negativa känslor - testa själv hemma

Behandlaren Malin Brodén om hur du själv kan jobba med negativa känslor:

• Affirmationer: Säg ”Jag är värd att älskas” eller ”Jag är värd att få det där jobbet” till dig själv. Det hjälper dig att släppa negativa känslor och få in ett ­flöde i livet.

• Rensa: Rensa i hemmet eller i relationer. Det kan vara väldigt frigörande att få bort saker som ligger och belastar.

• Visualisera dina drömmar: Gör en ”wishboard” med dina drömmar. Klipp, klistra och skriv ner vad som ska ta dig framåt i livet och må bra.

 

Kroppens känslokarta

 

amelia testar emotion code-terapi: så här tycker vi!

Jenny Thorell testar den nya metoden.

amelias reporter är skeptisk, men lär sig ändå en del om sig själv under emotion code-terapin. 

Kinesiologen Malin Brodén börjar med att fråga om det är något särskilt jag vill ta upp under behandlingen, men eftersom jag är en person som aldrig gått hos psykolog eller tycker om att prata om mina känslor med främlingar så säger jag nej, för på rak arm kan jag inte komma på ­något som gnager.

Malin muskeltestar mig genom att hålla i min arm och ställa knappt hörbara frågor till nervsystemet samtidigt som hon trycker på armen. Om svaret är ja är min muskel stark, men om det är ett nej och känslan stör min kropp blir jag svag och kan inte hålla emot hennes tryck på min hand – vilket jag heller inte kan. När Malin upptäcker att en muskel svarar negativt frågar hon med hjälp av muskeltestning vad det handlar om och får ”svaret” av min muskel att det finns i mitt arv på pappas sida.

Det är häftigt att hitta känslor som jag inte bearbetat

Genom upprepade frågor blir svaret att jag var 16 år vid händelsen, och med hjälp av en ”känslokarta” visar det sig handla om hjälplöshet. Hon frågar mig om ­händelsen och jag minns att min ­farfar dog när jag var 16 år, något som jag vid närmare eftertanke aldrig bearbetat.

Vi fortsätter och ordet ”obeslutsamhet” dyker upp, något som jag kopplar till mitt jobb och funderingar som jag heller inte tagit tag i men borde ha gjort för länge sedan.

När Malin har tagit bort blockeringarna genom att dra med handen längs min ryggrad, medan jag djupandas ut och in, så testar hon min muskel på nytt och känner att den blivit starkare – blockeringarna är borta. Tanken med att använda en hand eller ibland en magnet för att ta bort den negativa känslan är att beröringen ­eller magneten har positiv laddning som ska ”avmagnetisera” den negativa laddningen i känslan.

Reflektion: Det här är inte logiskt, tänker jag när jag lägger mig på britsen, men Malin som är ”kvinnan som talar med muskler” är så pedagogisk under behandlingens gång att jag slutar ifrågasätta och bara hänger med. Och det är en rätt häftig känsla när hon hittar känslor från 1998 som jag inte riktigt bearbetat.

Självklart så kan alla hitta något som stämmer in på ”obeslutsamhet” och att klämma fram något jobbigt som hände när man var 16 år är såklart inte omöjligt. Men för mig var det ändå träffande. Däremot känns ”avmagnetiseringen” på slutet mest konstig.

Kinesiologen Malin ställer frågor till musklerna under behandlingen.

Jag går inte därifrån med någon aha-upplevelse. Men det som slår mig några dagar efteråt är att känslorna som dök upp fick mig att vilja bli bättre på att ­bearbeta negativa tankar och att tro mer på min egen förmåga.

Så funkar behandlingen

• 

• Var: Hos behandlingsteam Pernilla Carrier i Stockholm.

• Metod: Genom kinesiologisk muskeltestning tar terapeuten fram jobbiga känslor som behöver frigöras – och läkas. Dåliga känslor kan skapa blockeringar i kroppen, vilket kan leda till smärta och stelhet.

I behandlingen löser terapeuten upp den blockerade energin, orsakad av en känsla, genom att dra en magnet längs ryggraden där den så kallade huvudmeridianen, som är kopplad till både musklerna och vår inneboende energi, sitter. Hon trycker även på vissa punkter på kroppen för att hitta smärtan – alltså blockeringarna. Behandlingen ska stärka och balansera dig känslomässigt, mentalt och själsligt.

• Pris: 1 350 kr för 90 min.

• Mer info: Pernillacarrier.se.

 

Psykologens åsikt om emotion code: Att bli sedd kan ha en läkande effekt

Psykologen Camilla Rudeberg. Foto: Sara Ravid

Psykologen Camilla Rudeberg säger att det finns många

alternativa behandlings­metoder som kan få folk att må bättre

utanför den evidensbaserade forskningen, men ställer sig ändå frågande till att emotion code skulle kunna hjälpa människor att tillfriskna från allvarliga tillstånd som utmattningssyndrom eller depression.

– Det är mycket tveksamt. Det kan däremot finnas läkande faktorer i möten där man blir sedd, ­fysiskt berörd och omsorgsfullt behandlad. Sammantaget tror jag säkert att emotion code kan hjälpa människor, så länge de inte är för illa däran psykiskt och i behov av professionell psykologhjälp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!