Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Detta innehåller energidryck (så gör du egen helt utan tillsatser)

Är energidryck farligt och blir du verkligen piggare av det? Och hur mår din kropp efteråt? amelia reder ut tillsammans med Fredrik Paulún, näringsfysiolog och författare. 

Energidryck ska enligt reklamen ge både energi och vingar. Men hur påverkas din kropp av dessa drycker egentligen? Är energidryck farligt, är det beroendeframkallande och vad innehåller de egentligen?

Inför träning är nötter eller en banan jättebra och billigare alternativ

Detta innehåller energidrycker

Ingredienserna är listade i fallande ordning. Energidrycken innehåller mest av det som står först.

1. Powerking

Vatten, socker, glukos-fruktossirap, syra, kolsyra, taurin, surhetsreglerande medel, aromer, koffein, inositol, färgämne, vitaminer.

2. Red Bull

Vatten, socker, glukos, syra, kolsyra, taurin, surhetsreglerande medel, koffein, vitaminer, aromämnen, färgämnen.

3. Celcisus citron/lime

Kolsyrat filtrerat vatten, guarana, grönt te-extrakt, koffein, glukoronolakton, ingefära-extrakt, taurin, mineraler, vitaminer, surhetsreglerande medel, arom, sötningsmedel. Hög koffeinhalt (56 mg/100 ml).

4. Caribbean Nocco

Kolsyrat vatten, grenade aminosyror BCAA, l-karnitin, koffein, grönt te-extrakt, vitaminer, surhetsreglerande medel, arom, sötningsmedel, färgämne. Hög koffeinhalt (55 mg per 100 ml).

LÄS OCKSÅ: Skippa sockret – orka mer

Vi svenskar faller uppenbarligen för reklamen. Det mest kända energidrycksalternativet har funnits i Sverige, och "gett oss vingar", i drygt 20 år. Och konsumtionen av olika energidrycker ökar stadigt, det visar statistik från branschorganisationen Sveriges bryggerier.

Så gör du egen energidryck

1. Fredrik Paulúns energigivande is-te

Blanda ljummet vitt te (som är mildare än grönt och svart och kan bryggas väldigt koncentrerat) med honung efter smak. Kyl sedan ner drycken och avnjut som en riktig energikick.

2. Äppel-boost

Blanda lika delar äppeljuice och mineralvatten i en vattenflaska, addera sedan 1 tsk salt och du har en billig energidryck utan tillsatser.

3. Kaffe-bomb

Mixa 1 dl kallt kaffe, 1 dl mjölk, 1 banan och 1 dl havregryn med lite is tills smoothien är klumpfri. Perfekt före morgonträningen eller viktiga mötet!

Under förra året drack vi inte mindre än fem liter per person och år. 2010 var motsvarande siffra drygt två liter. Måttligt intag av energidryck ska enligt Livsmedelsverket vara ofarligt men de flesta experter är rörande överens om att överkonsumtion av socker, koffein och aminosyran taurin (som i regel ingår i energigivande drycker) inte är hälsosamt.

Fredrik Paulún, näringsfysiolog och grundare av livsmedelsföretaget Paulúns, ger sin syn på näringsinnehållet.

– Energidryck är i regel en väldigt söt läsk, och socker och sötningsmedel ökar risken för bland annat diabetes typ 2 och övervikt. Sockret sägs också öka risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, och den exotiska tillsatsen taurin har kopplats till akuta hjärtproblem, säger Fredrik.

Koffein är också en väsentlig ingrediens i de flesta energidryckerna.

– Koffeinet är beroendeframkallande och sänker insulinkänsligheten, vilket också ökar risken för diabetes typ 2. Det gäller bara syntetiskt koffein, inte vanligt kaffe och te, som snarare skyddar. Dessutom kan energidryckerna innehålla färgämnen och konserveringsmedel som inte heller är bra för hälsan.

Fredrik Paulún kan bara nämna ett ynka tillfälle som motiverar konsumerandet av energidryck.

– Om man är väldigt trött och måste köra bil, men självklart är det bättre att ta en tupplur. Eller att ta en kopp kaffe, det ger samma effekt men utan risk för hälsoproblem.

Fler och fler varianter av energidryck dyker upp i matbutikerna. En naturlig följd av stor efterfrågan forts hos konsumenterna. Det finns idag ingen lagstadgad åldersgräns för att få köpa produkterna, men många butikskedjor har infört en frivillig åldersgräns på 15 eller 18 år. Varför det blivit så populärt med energidrycker tror Fredrik Paulún har att göra med den lockande reklamen i kombination med den unga målgruppen.

– Det marknadsförs med coola varumärken och ofta i sport- och actionsammanhang, vilket lockar ungdomar att testa. Koffeinet är beroendeframkallande och snart blir konsumenterna fast och känner sig nedstämda, trötta, oroliga och får huvudvärk om de inte får i sig drycken. Då är det lätt att förstå att konsumtionen är så pass stor, säger Fredrik och fortsätter:

– Egentligen är det en gåta att man får sälja hälsofarliga produkter till barn och unga. Detta påminner väldigt mycket om hur tobaksbranschen arbetade för några decennier sedan, och jag hoppas att energidryckerna kommer att begränsas och beskattas på samma sätt.

Vad ska man då satsa på istället om syftet är att få snabb energi?

– För den som inte är så van vid koffein kan det räcka med några bitar choklad för att få en uppiggande effekt. Annars är te och kaffe två fantastiska alternativ, de är nyttiga, hjälper oss att hålla formen och gör oss till och med lyckligare. Inför träning är lite nötter eller en banan jättebra alternativ, som dessutom är billigare än energidrycker. Och vill man ha en söt dryck så rekommenderar jag is-te sötat med lite honung.

Dricker du själv energidryck någon gång?

– Nej, och jag skulle aldrig ge det till någon som jag bryr mig om, säger Fredrik Paulún.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till varför du alltid är trött