Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det händer i kroppen när du stressar (du kan stressa rätt)

Känner du dig stressad? Då behöver du lära dig att stressa rätt och få mer tid för återhämtning.

Foto: Getty Images/iStockphoto

När vi stressar frisätts många olika hormoner och flera av dessa har dubbla funktioner, det vill säga att de verkar både uppbyggande och nedbrytande, beroende på hur vi återhämtar oss från stressen.

Ett exempel på ett dubbelverkande hormon är kortisol som frisätter socker i blodet. Vid tillfälligt förhöjda nivåer har det en inflammationshämmande effekt, medan långvariga nivåer gör att vi går upp i vikt. Negativ stress kan ge alla möjliga symtom, som sömnsvårigheter, eksem och hörsel- och synproblem.

LÄS OCKSÅ: Stress kan göra oss överviktiga – så fungerar kortisol

Så stressar du rätt:

Nyckeln till att stressa rätt är att återhämta sig efteråt. Kortvarig stress ger oss styrka att klara av en svår situation, som att springa från fara, och är alltså positiv. Långvarig stress, det vill säga stress som vi inte återhämtar oss ifrån, är negativ för kroppen.

Det kan till exempel handla om att vi går runt och grubblar på något som ska hända i framtiden. En av hjärnans viktigaste funktioner är nämligen att förutse framtiden, och vet vi inte vad som ska hända så målar vi upp olika framtidsscenarion.

Tips för att undvika negativ stress:

Bli medveten om dina stressande tankar och öva dig på att se dem just som tankar och inte som den enda verkligheten.

Ta dig tid och fokusera på din andning en stund. Känn efter hur andningen känns, om den är spänd eller mjuk, om du kan få den att fördjupas. Det hjälper dig att slappna av.

Våga säga nej till saker och våga be vänner och anhöriga om hjälp när du behöver det.

LÄS OCKSÅ: 8 steg till en mage utan gaser (så återställer du tarmfloran)