Foto: Elin Ivemo

De håller ihop i löpspåret: "Vi vägrar vara rädda"

Den 5 augusti 2015 blev en ung kvinna mördad i löpspåret i Upplands Väsby. Händelsen spred skräck över hela landet. amelia har träffat kvinnorna i gruppen Spring med kärlek som kämpar för sin rätt att springa utan att vara rädda.

Skriv på amelias namninsamling för ett tryggare samhälle för kvinnor. Skriv på här!

I ett löpspår i Västerås träffas fem tjejer och värmer upp. Innan de ger sig av, bestämmer de hur långt de ska springa. De lämnar ingen bakom sig.

Ulrika är kärleksmålad i spåret till Idas minne.

– Är du rädd för att springa ensam kan löpning tillsammans vara ett sätt att komma ut. Speciellt en mörk, kall kväll när inspirationen tryter, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt, en av initiativtagarna till Spring med kärlek, en manifestation till Ida Johanssons minne.

Det var dagen efter mordet på Ida Johansson i Upplands Väsby, som tanken på en manifestation dök upp hos Ulrika.

– Jag blev oerhört tagen av Idas öde. Att en ung tjej som bara ville ut och springa kunde bli mördad. Det var helt obegripligt, säger Ulrika.

Det resulterade i Spring med kärlek till Idas minne.

– Jag gjorde ett event på Facebook och bara tre dagar senare hade vi 20 000 personer som ville vara med. Helt fantastiskt! Vi springer allihop på årsdagen av Idas död, men på olika ställen i landet, berättar Ulrika.

Runt om i landet startades grupper där tjejer kunde få sällskap i spåret. Det blev ett sätt att signalera att man vägrar vika ner sig för våldet.

I facebookgruppen Springande tjejer där Ulrika var med, berördes många av mordet. Och att hon själv inte skulle kunna springa närhelst hon ville, gjorde henne upprörd.

– Polisen rådde kvinnor att springa ihop och att inte ha på sig hörlurar. Jag tyckte att det blev fel fokus. Om jag vill springa ensam mitt i natten, så ska jag kunna göra det utan att vara rädd för att bli överfallen, säger Ulrika.

De springer tillsammans

Ibland springer Ulrika tillsammans med andra tjejer som hon kommit i kontakt med via Facebookgruppen. Idag är de fem stycken som ska ut i spåret. En av dem är Elisabeth Persson Flodman.

Hon lockas, precis som Ulrika, av friheten i att få springa var hon vill, när hon vill.

– Jag tror inte att det finns en enda kvinna som inte aktar sig för att springa genom en mörk park på kvällen, säger hon.

Men Elisabeth vägrar också att låta sig skrämmas. Båda blir förbannade över att det är kvinnorna som springer som ska behöva begränsa sina liv, inte förövarna.

– Diskussionen efter Idas död handlade om att våga springa ensam. Men ingen ska få ta det ifrån mig. Jag ska inte behöva skydda mig. Jag vill visa att jag springer utan rädsla, ensam eller i grupp, säger Ulrika.

Ulrika berättar att hennes man ofta får frågan om hur han vågar släppa ut henne i löpspåret och då blir hon ännu mera arg.

– Hur han vågar släppa ut mig? Som om att jag inte är en egen person. Jag springer vissa pass med honom – för att jag vill, inte för att jag ska ha en vakthund, säger hon.

Det hon ser en risk med, i och med den här diskussionen, är att kvinnorna blir ännu mer begränsade.

– Då funderar man på var man kan röra sig. Kan jag gå hem ensam från busshållplatsen? Jag vill inte bidra till att vår värld blir mer stängd, säger hon.

Grupplöpning är en kompromiss

Att springa ihop är inte istället för att springa själv, det är ett komplement. Men grupplöpning är en bra kompromiss om man känner sig osäker. Både Elisabeth och Ulrika tycker att det ger mer än bara trygghet. I Springande tjejer finns alla möjliga löpare, både erfarna och nybörjare.

– Alla är väldigt peppande och positiva, säger Elisabeth.

De fem tjejerna som nu ska ge sig ut i spåret känner sig alla trygga i gruppen, vilket också ger en känsla av frihet.

– Att springa tillsammans gör löpningen rolig och gör också att du kanske vågar utmana dina gränser mer. Jag springer gärna med dem som är lite snabbare än jag, för att utmana mig själv, säger Ulrika.

Av: Jessika Devert Foto: Elin Ivemo

Vill du hitta löparkompisar?

Sök upp den slutna gruppen Springande tjejer på Facebook. Vill du veta mer om Spring med kärlek, kika in på bloggen: springmedkrlek.blogg.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!