5 bästa anledningarna till varför du borde äta choklad varje dag

Det finns två sorters människor här i världen. De som verkligen älskar choklad och de som inte gör det. Här är hälsofördelarna om du tycker väldigt, väldigt, väldigt mycket om choklad.

1. Choklad är som en powerbar för hjärnan

Det finns studier som visar att varm choklad faktiskt fungerar som en powerbar för hjärncellerna. De verksamma ämnena i choklad heter flavonoid och de ser till att det kommer mer blod till hjärnan. Choklad kan alltså göra att hjärnan kan lösa svårare uppgifter lättare och att den inte blir lika trött när den gör det. Mörk choklad innehåller mer flavonoider än ljus choklad.

2. Choklad boostar dig!

I en annan studie fokuserade man på ett annat aktivt ämne i choklad, epikatekin, som stimulerar det i cellerna som ger oss energi. Det visade sig att choklad kan ha samma effekt på cellerna som träning ger. Det ger alltså en positiv energiboost till cellerna, ungefär på samma sätt som cykling eller löpning gör.

3. Det skyddar dig

En omfattande studie vid Cambridge University kom fram till att av de 114 000 som deltog i studien hade de som åt mest choklad en 37% lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar och 29% lägre risk att drabbas av stroke. Forskaren som ledde studien ville dock få med brasklappen att choklad ska ätas med måtta och inte i mängder, då det inte längre är hälsosamt.

4. Choklad har lägre BMI

En annan stor studie har kunnat påvisa att människor som äter choklad fem gånger i veckan oftare har ett lägre BMI än personer som inte gör det. Den forskningen föreslår alltså att man lättare kan hålla midjemåttet med en bit choklad varje dag.

5. Choklad innehåller fibrer

Choklad och kakao har ett högt fiberinnehåll och kan då faktiskt ge en mättnadskänsla. 33g per 100g kakao och mörk choklad innehåller fibrer. Så det är nog därför det ofta känns som det räcker med en bit mörk choklad.

Men, som i alla hälsobudskap, gäller självklart regeln: ät med måtta.

LÄS OCKSÅ: Kan olika sorters kål göra oss friskare? (Ja, de är riktiga livräddare)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!