Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför hjälper det att ta djupa andetag när man behöver lugna ner sig

När man är stressad får man ofta höra att man ska andas djupt för att lugna ner sig. I de flesta fall fungerar det och nu vet vi också den riktiga anledningen till varför.

Vi har alla varit i en situation där vi känner oss stressade eller oroliga över något och fått höra rådet att andas djupt. Efter ett par andetag brukar man lugna ner sig och nu visar ny forskning att allting har med hjärnan att göra, rapporterar Hellogiggles.

Forskare har studerat möss för att bättre kunna förstå vad vår hjärna gör när vi tar långsamma och djupa andetag. Det visade sig att det är nervceller i hjärnan som påverkas.

Forskarna kom fram till att beroende på hur vi andas så ändras de signaler som skickas till vår hjärna. Andningen påverkar direkt vår hjärna genom en mekanism som kallas "andnings-pacemaker".

– Det finns många olika typer av andning. Vanlig, exalterad, suckande, gäspning, flämtande, sovande, skrattande och gråtande. Vi undrade om olika subtyper av nervceller i andnings-pacemakerns kontrollcentrum ansvarar för att generera dessa olika typer av andning, förklarar studiens författare Mark Krasnow.

Alltså, ditt andningsmönster kan avgöra vilka kemikalier som din hjärna sänder ut. När vi tar djupa andetag säger vi till vår hjärna att gå in i ett tillstånd av lugn. Det är därför yoga, meditation och andra mindfulness-övningar kan få oss att känna ett lugn.

Genom att kontrollera sin andning säger man direkt till hjärnan att sluta känna panik, stress eller oro. Hur coolt är inte det?! Sedan är det klart att man inte kan bota svår ångest eller liknande med att andas djupt, men om problemet inte är så allvarligt kan man som sagt alltid testa att andas lugna och djupa andetag.