Därför går du ner i vikt med 5:2

ProfessorKerstinBrismar,KarolinskaInstituet,svararpåfrågoromfastan:

Varför går jag ner i vikt av fastan?

– Du äter färre kalorier än normalt. Konstigare än så är det inte.

Vilka är fördelarna med att fasta?

– Att gå ner i vikt är för många en hälsofördel i sig. Och vid fasta ställer kroppen om från att ”bygga upp” till att ”reparera”. Det vill säga cellerna stressas till att ställa in sig på reparation och blir bättre på att ta hand om sjukdomar (det är därför man pratar om cellförnyelse vid fasta). Insulinproduktionen går ner, vilket är bra eftersom du då lagrar in mindre fett. Blodsockret stabiliseras, blodtrycket och kolesterolvärden går ner och risken för alzheimer minskar. Många upplever att de får mer energi.

Vilka är nackdelarna?

– Eftersom du äter en allsidig kost och varken utesluter protein, fett eller kolhydrater, så ser jag inga medicinska nackdelar eller risker som vid andra ”trenddieter”.

Passar 5:2-fastan alla?

– Konceptet passar i princip alla, förutsatt att du är frisk och har ett sunt förhållande till mat. Men om du idrottar hårt, fortfarande växer, är gravid, ammar eller är sjuk och behöver alla kalorier för att tillfriskna, tycker jag inte att du ska fasta. Rådfråga din läkare om du är osäker.

Hur länge kan jag hålla på?

– Hela livet. Det här är ingen diet, utan en livsstil. Kan du äta mindre, säg 1?800 kcal, varje dag är det möjligtvis snäppet bättre – men få klarar av att hålla sig till det. Det här är ett utmärkt sätt att hålla vikten i schack.

Det finns också en 16:8-variant. Vad är bra med den?

– Det är ungefär samma sak – du fastar 16 timmar per dag och äter åtta. Egentligen är det en smaksak vilken variant du väljer, men jag tror att många tycker det är krångligt att fasta sju dagar i veckan. 16:8-varianten tros ha samma hälsoeffekter, men det är inte alltid man äter färre kalorier per dag, och då kan man inte räkna med viktminskning på samma sätt.

För att hitta bra recept på mat de dagar du inte fastar -kolla in listan här.

22 tecken på att du går på 5:2-dieten

PT:ns bästa tips till 5:2-och mer att förstå om 5:2 här.

20 tecken på att du är en mamma

Tyckte du det var sexistiskt reklam? Kolla in de här annonserna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!