Därför är bastun den hetaste detox-trenden i New York just nu

I New York är bastubad senaste trenden och en bastu finns snart på varenda gym. Det är den renande och läkande effekten som lockar. Och att hettan bränner fett. Kom in i värmen – du med!

Detox har blivit ett välkänt begrepp och vi renar och rensar oss med allt från dieter till superfoods. Men stjärnan på detoxhimlen – bastubadet – står inte alltid på förslagslistan, trots att denna högeffektiva gratisdetox finns på varenda träningsanläggning.

En av USA:s främsta hälsoexperter, läkaren Mark Hyman som bland annat har medverkat i Oprah Show, anser att bastubad är den absolut bästa metoden för att både rena och stärka kroppen. Så gott som alla vetenskapliga undersökningar visar på effekter som gör oss friskare, starkare och mer balanserade till både kropp och psyke.

– Jag föreskriver ofta bastu åt mina patienter och själv försöker jag bada bastu varje dag. Helst infraröd bastu, som går ännu djupare ner i vävnaderna där värmen kommer åt både muskelspänningar och upplagrade miljögifter, säger Mark Hyman.

Men Hyman tycker att alla former av bastu är oslagbara detoxmetoder, för poängen är att svettas ordentligt så att kroppens självrenande mekanismer aktiveras. Förmågan att kunna svettas går att träna upp. Likaså kan man successivt vänja sig vid värmen om man tycker att den känns jobbig.

– Kroppen behöver vår hjälp med att stimulera cirkulationen och genom svettning flödar oönskat skräp ut ur kroppen. För att träna upp svettningen är ångbastu bra, man kan också skvätta vatten på värmeaggregatet. Drick ordentligt och ta en dusch mellan sittningarna så kommer kroppens naturliga förmåga till svettning och att tåla värme att komma igång.

Mark Hyman säger också att det är viktigt att fylla på med mineraler, som magnesium och kalium, efteråt.

– Man kan känna sig lite matt och trött efter en bastudetox, eftersom kroppen jobbar med utrensning. Men fyller man på med näring och vilar efteråt så kommer man att må underbart. Det är världens absolut bästa detox, och fantastiskt för att få en frisk och vacker hud!

Basta som ett proffs!

Avsätt 1–2 timmar för en bastudetox ett par gånger i månaden.

1. Duscha först

Börja med att ta en dusch och tvätta bort allt smink. Sitt i bastun så länge det känns skönt och ta en svalkande dusch då och då. Att dricka mycket vatten kan öka svettningen, men undvik plastflaskor eftersom värmen kan frigöra kemiska ämnen.

2. Rengör ansiktet

Efter uppvärmning, ge ansiktet en djuprengöring med skrubb. Ta en ekologisk färdig produkt eller blanda lite pulvriserad lera från hälsokost med rismjöl, finmald mandel eller nyponpulver. Basta med masken så länge det känns bra. Ta bort masken och kläm försiktigt pormaskar med en mjuk tygbit.

3. Skrubba kroppen

Kroppen skrubbas sedan ordentligt med fiberhandske och ekologisk tvål för att avlägsna ännu mer skräpämnen. Duscha.

4. Honung på kroppen

Tvätta håret med ekoschampo och sätt i balsam eller inpackning. Smörj in kroppen med fuktighetsgivande honung i bastun och gör ansiktsmassage med lite kokosolja eller bivaxkräm. En ampull med fiskolja är nyttig för huden! In i bastun igen en stund.

5. Skölj kropp och hår

Skölja kropp och hår i duschen, och smörj in den lena rena huden med naturliga lotions, serum och krämer. De öppna porerna drar då in läkande ämnen och äkta dofter påverkar sinnet på ett naturligt sätt.

6. Återhämtningen

Efter svettning behöver man återställa vätske- och mineralbalans. En grön drink fyller på depåerna och fortsätter rensa ut.

Gör så här: Ta en handfull gröna blad, en frukt, lite koncentrerad ekologisk juice och mixa med vatten. Kör i en halv avokado på slutet för nyttigt fett och bra konsistens. Ett tillskott med mineraler är också viktigt, kolla hälsokosten. Och sist men inte minst, vila.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!