Foto: Josef Friedhuber

Bråttom att motverka farlig klimatförändring

En grupp bestående av världsledande klimatspecialister har gått ut med en varning om att tiden börjar bli knapp för att bekämpa klimatkampen. Än finns det fortfarande tid till att vända trenden - men de kommande tre åren kan komma att bli avgörande.

Expertgruppen, som för tillfället håller på att förbereda sig för helgens G20-möte i Hamburg, leds av FN:s forna miljöchef och grundaren av Parisavtalet - Christina Figueres. 

I en artikel publicerad i tidningen Nature varnar klimatgruppen för att jorden inom en snar framtid kan komma att ställas inför oåterkalleliga temperaturnivåer - om inte utsläppen minskar innan 2020.

I artikeln argumenteras bland annat för att ledare och politiker bör implementera nya strategier för att inom tre år ha nått målet att 30 % av energikonsumtionen ska bestå av förnybar energi, samt sluta godkänna nya kol-drivna kraftverk.

”Det kommer alltid finnas de som gömmer huvudet i sanden och ignorerar de globala riskerna med klimatförändringen”

”Det kommer alltid finnas de som gömmer huvudet i sanden och ignorerar de globala riskerna med klimatförändringen,” skrev gruppen i artikeln. ”Men vi är många fler som är fast beslutna att övervinna den."

Artikeln publicerades i samband med rapporten Mission 2020 som expertgruppen släppte i april. Där argumenteras det för att så länge gasutsläppen fortsätter i samma takt som de gör nu, blir målet att förhindra globala temperaturer från att stiga mer än 2°C innan 2020 - onåbart.

LÄS OCKSÅ: 10 hälsotips till sommaren - för en friskare vardag

Foto: chinaface

När Donald Trump i juni gick ut med att USA, till råga på allt, drar sig ur klimatavtalet - ställdes saken på sin spets.

Gruppen manar nu världens ledare att använda G20-mötet till att behandla klimatfrågan och diskutera det fortsatta utförandet av Parisavtalet - utan USA.

Kickstarta hösten med amelias träningsresa till Mallorca, 15-22 september 2017!

Klimatgruppen lade även i sin artikel vikt vid att förändring inte bara sker på statlig nivå utan ansvaret ligger lika mycket på städer, föreningar och individer att ta ansvar.

”Det spelar ingen roll åt vilket håll du tittar - överallt agerar olika aktörer för att de vet att det här är rätt väg mot framtiden,” sa Figueres i en intervju med TIME.

LÄS OCKSÅ: Är ekologisk mat bättre för hälsan? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!