Foto: Getty Images/Stockbyte Platinum

Befria dig med Wabi Sabi!

Laddar du för en stressig vår? Samlar tankarna och peppar dig själv för att orka. Men du, testa att göra tvärtom istället. Nya ner-i-varv-metoden är enkel och gratis! Wabi Sabi kan få dig att bli en lugnare människa!

Allt går så snabbt. Vi ska göra så mycket, ha så många planer, vara så lyckade och lyckliga, prestera, jämföra, hänga med i de aktuella debatterna, tjäna in pensionspoäng, GI-banta, motionera, vara snygga och unga, följa modet, alltid ha en åsikt ... Du är inte ensam om att känna dig kidnappad av hetsen och stressen i dagens turbosamhälle. Men du har ett val! Det mest centrala begreppet i wabi sabi är vila och eftertanke. 

Wabi sabi-vila har inget att göra med att ligga framför teven och äta chips eller att tryna i sängen halva helgen. Med wabi sabi går det utmärkt att vila mitt under ett krävande styrkepass eller en pågående konflikt. Vila innebär helt enkelt att vara avspänd och fokuserad på det som händer just nu. Det handlar om att vara helt och fullt närvarande, utan att spjärna emot, vare sig livet är lätt och roligt eller tungt och svårt.

Häng med på en stillsam resa i österländska fortspår, som kan lära dig ett nytt sätt att leva!

1. Hitta haiku-ögonblicken!

Det finns ingen lycka som varar beständigt. I wabi sabi söker du efter förnöjsamhet och något som kallas för haikuögonblick. Precis som i kortdikten med samma namn, så står tiden i ett sådant ögonblick stilla – du betraktar något, öppnar ditt hjärta och fylls av vördnad.

Ju mer du övar på att se och vila i det som finns omkring dig, desto oftare kommer du att uppleva sådana benådade ögonblick, som aldrig kan forceras fram. 

2. Hitta det spontana flödet

Foto: Getty Images/iStockphoto

Livet är ett ständigt flöde – i det eviga kretsloppet försvinner ingenting, det bara förvandlas. Det är lönlöst att krampaktigt hålla fast vid det som är, vare sig det handlar om ungdom eller framgång. Att vara öppen för det som sker, utan att planera för mycket, kallas inom wabi sabi för wu wei. I västvärlden där vi matas med chimären att vi kan styra våra liv som vi vill, är det mycket svårt att släppa kontrollbehovet och oron för framtiden. Men att gruva sig för framtiden skapar onödig oro. 

Tänk på att rädslan sällan finns i nuet utan i en fantasi, som nästan aldrig inträffar. Om vi alltid befinner oss i framtiden, missar vi faktiskt hela livet. Det är en missuppfattning att vi ska jobba och anstränga oss för att sedan ha tid att vila. Med wabi sabi vilar vi också när vi jobbar hårt. ?

3. Finn din inre väg – naikan

I wabi sabi är disciplinövningen ”naikan” viktig. Ordet betyder ”se inåt” och grundtanken är att det inom varje människa ryms en oändlig medvetenhet och kärlek.

Naikan är motsatsen till personlig utveckling där ”jag vill”, ”jag ska” och ”det är min rätt” är ledord. Huvudfrågan är istället ”Hur kan jag tjäna livet”. Övningarna går ut på att med kärlek och ömsinthet skärskåda sina tankar och gärningar – även då de inte är så storstilade. Det hjälper oss att skala bort falska föreställningar om oss själva och leder fram till försoning och en känsla av tacksamhet. * Du får inte kärlek genom att begära det utan genom att själv ge. Öva dig i kärleksfull uppmärksamhet till allt och alla, istället för att leta fel. 

4. Flirta mer!

Med wabi sabi som ledstjärna är flirtandet inte en sexuell invit, utan ett sätt att väcka livsenergin och glädjen hos både sig själv och andra.

Börja med att gå in i wabi sabis vila och avspändhet. Fokusera på känslan av att du är spännande och attraktiv. Med hjälp av din blick för du så över den energin på den andre. Uttrycket i dina ögon förmedlar: ”Det högsta i mig ser det högsta i dig.” Det är lite läskigt i början, men om du bara vågar kommer du att märka hur din livsbejakande energi får andra att släppa på sina försvar och bli vänliga och avspända.

Lär dig gässens visdom

Foto: Getty Images/BananaStock RF

Wabi sabi lär oss samarbete istället för konkurrens. Som det här exemplet med gäss, som kan lära oss mycket:

¦ Varje fågel flyger med egna vingar, men genom att flyga i V-formation ökar flockens hastighet med över 70 procent.

¦ Om en gås faller ur formationen återtar den sin plats så fort som möjligt, för att kunna dra nytta av den gemensamma lyftkraften.

¦ När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås tar ledningen.

¦ Gässen längre bak i formationen ropar för att uppmuntra de främre att hålla farten.

¦ När en gås blir sjuk eller skadad och inte kan följa med, lämnar två andra gäss gruppen för att hjälpa och stödja den. De stannar tills gåsen antingen dör eller blir frisk.

Wabi Sabi – Motsaten till för mycket

”Wabi” var ursprungligen ett sätt att arrangera de avskalade miljöerna kring det rituella japanska tedrickandet. Ordet står för självvald enkelhet. Istället för att förneka och springa ifrån svåra känslor ser wabi dem som en naturlig del av livet och accepterar att de är som de är.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!