Badklåda efter giftig algblommning - det här händer

Har du fått badklåda efter att ha badat i vatten med algblomning?

Har du fått badklåda efter att ha badat i vatten med algblomning?

Det varnas för giftig algblomning och snuskigt badvatten. Hur farligt är det att bada i svenska insjöar och i havet?

Vad är badklåda?

Svar: Om man får kliande utslag, liknande myggbett, efter bad i en sötvattensjö kan det vara badklåda. Det kallas också för simmarklåda eller cekariedermatit, och är en ofarlig och självläkande parasitorsakad åkomma. Utslagen finns kvar ca en vecka och lindras med en lätt bedövande salva eller antiallergiska medel. Klådan smittar inte. Man behöver inte undvika att bada där det finns cerkarier.

Varför är det farligt med algblomning?

Svar: De blågröna algerna blommar när vattnet värmts upp till +15 grader eller mer. Då blir vattnet intensivt gulgrönt och mer eller mindre ogenomskinligt. Under blomningen utsöndras alggifter i ca 50 procent av fallen.

Vad händer?

Svar: Man kan få hudirritation eller ögonbesvär. Om man råkat svälja vatten med alggifter i större mängder, man man också råka ut för mag/tarmproblem med illmående, kräkningar och diarré. Magsjukan brukar i så fall börja några timmar efter bader och vara i något eller några dygn.

Hur vet jag om vattnet är giftigt?

Svar: Det går inte att se på vattnet om det är giftigt. Undvik alltid att bada i uppenbart gröngrumligt vatten. Undvik även att bada i lugna vikar en tid efter algblomningen upphört. Vågor, strömmar och vindar ger god vattengenomsättning.

Vad ska man tänka på vid strandbad?

Svar: Var noga med hygienen: använd avsedda toaletter och soptunnor och ha maten i kylväska.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!