Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är ekologisk mat bättre för hälsan?

Att handla eko blir allt mer utbrett, men är det verkligen nyttigare än ”vanligt” framställda produkter? amelia har plöjt i det svårbedömda begreppet, och längs vägen slagit hål på en och annan myt.

Foto: valentinrussanov

När det kommer till eko-tänk är åsikterna många och varierande. Och inte sällan går vi ur fikarums-diskussioner med fler frågor än svar.

Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket, hjälper till att reda ut frågetecknen. Hon berättar att ekologisk mat inte nödvändigtvis är näringsmässigt nyttigare än konventionellt odlad mat, trots att det är den allmänna uppfattningen hos många konsumenter.

"Forskningen visar faktiskt inte på några entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalter. Så baserat på den kunskap som finns idag kan vi alltså inte säga att det är bättre, eller för den delen sämre, för hälsan att äta ekologisk mat," säger Anna-Karin.

Hon menar att den övriga kosthållningen påverkar hälsan betydligt mer. Det får inte användas några kemiska bekämpningsmedel i ekologisk mat. Samtidigt har vi överlag väldigt säkra livsmedel i Sverige – oavsett om de är ekologiska eller inte.

LÄS OCKSÅ: 10 hälsotips till sommaren - för en friskare vardag 

"Samtliga bekämpningsmedel måste godkännas före användning och det finns också gränsvärden för hur mycket rester från bekämpningsmedlen som får finnas kvar i maten, vi kan alltså känna oss lugna med att de livsmedel vi köper i affären är säkra för alla konsumentgrupper," säger Anna-Karin. Hon berättar att kontroller genomförs kontinuerligt för att säkerställa just det – att våra livsmedel håller måttet. Vare sig de har framställts i Sverige eller importerats från andra kontinenter.

Vad krävs för att en vara ska klassas som ekologisk?

"Det finns regler för den ekologiska produktionen. På ekologiska gårdar använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Djurens foder är i huvudsak producerat på den egna gården, och så är det viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden."

Foto: amenic181

Kan man som konsument lita på eko-märkningen, att det inte är besprutade morötter som säljs under annan etikett?

"Ja, alla som köper ekologisk mat i butik kan känna sig säkra på att maten svarar mot de krav som reglerna ställer. EU-logotypen för ekologisk mat får bara hamna på godkända ekologiska produkter."

Kickstarta hösten med amelias träningsresa till Mallorca, 15-22 september 2017! 

Så vilka produkter är då särskilt viktiga att köpa ekologiska?

"Det där är komplext. Det beror nämligen på vilken miljöaspekt som prioriteras samt på vilka förhållanden som råder där livsmedels- produktionen sker," säger Anna-Karin. "Det är också svårt att göra rättvisa jämförelser på produktnivå eftersom de båda systemen, konventionell respektive ekologisk framställning, oftast inte producerar samma livsmedelsprodukter."

Men transporterna måste ju påverka miljön negativt. Kan exempelvis eko-tomater från Spanien verkligen vara bättre än icke-ekologiska från Skåne?

"Ja och nej. Det är många olika faktorer som avgör hur mycket ett enskilt livsmedel påverkar miljön. Ett livsmedel kan vara bra för miljön på ett sätt men sämre på ett annat," säger Anna-Karin och fortsätter:

"Generellt kan jag säga att det är bra att välja ekologiska livsmedel ur perspektivet att de minskar användningen av växtskyddsmedel och ökar den biologiska mångfalden, däremot har det mindre effekt på klimatpåverkan och övergödning. För att äta miljösmart behöver de ekologiska produkterna alltså kombineras med andra åtgärder."

Foto: xveron90x

Hon fortsätter: "Exempel på sådana åtgärder kan vara att äta mer grönsaker och minska köttintaget samt att välja kött med omsorg. Att välja fisk som är uppfiskad eller odlad på ett hållbart sätt är också av stor vikt."

"Prioritera frukt och grönt som tål att lagras"

"Prioritera frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker som dessutom ofta odlas på friland, vilket kräver mindre energi än växthusodling. Och när du ska köpa mer känsliga produkter, som gurka och tomat, handla dem gärna i säsong. Dra också ner på läsk, godis och kakor – den typen av livsmedel lastar ju bara miljön eftersom den ändå inte bidrar med särskilt mycket näring," säger Anna-Karin och nämner sedan den ovana som sägs vara den största miljöboven av dem alla:

"Tänk på att minska matsvinnet. Det gör du bäst genom att förvara maten rätt, planera inköpen och ta hand om dina rester; att inte slänga fullt duglig mat som därmed har framställts i onödan."

Så äter du miljösmart - 5 snabba:

Minska matsvinnet - förvara maten rätt, planera matlagning och inköp och ta hand om resterna.

Ät mer grönsaker och minska ner på köttet (om/när du äter kött: välj kött med omsorg, till exempel naturbeteskött).

Välj fisk som är uppfiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt.

Välj frukt och grönt som tål att lagras, och välj dem även efter säsong.

Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks - de påverkar miljön negativt utan att bidra positivt med näring.

Av Sofia Thörewik, Foto: iStock

LÄS OCKSÅ: Är du en känsloätare - 6 vanliga ätbeteenden