Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Testa ditt sötsug!

Ju mer socker du äter desto mer vill du ha. Om det övergår till ett tvångsmässigt ätande kan du vara beroende. Här är bästa tipsen mot sötsug.

Foto: (c) Digital Vision.

Är man beroende av socker så är ätandet tvångsmässigt och inget man njuter av. 

– Man känner inte smaken av det man äter. Istället för att vara närvarande är tankarna redan i nästa fas, nämligen: vad ska jag stoppa i mig sedan?

Det säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon forskar på aptitreglering och energibalans och är speciellt intresserad av hur den energirika maten som innehåller mycket fett och socker påverkar oss. 

– Vissa av oss har en väldigt kort väg till att koppla samman belöning och beroende. Man mår så bra när man äter socker att man snabbt hamnar i ett beroende och vill ha mer, säger hon.

Hjärnan behöver socker

Konsumtionen ökar och även toleransnivån. Man behöver socker oftare och mer för att få kickarna. 

– Men i inledningsfasen när man börjar äta socker mår man bara bra, man blir gladare och får mer energi. Det är därför man fortsätter. När det sedan blir tvångsmässigt försvinner de positiva effekterna. Man klarar sig inte utan sockret och behöver hela tiden fylla på för att dämpa ångesten som kommer när sockret uteblir.

Alla forskare är inte övertygade om att det finns något som heter sockerberoende. Men Charlotte Erlanson-Albertsson har inte hittat något som motsäger hennes övertygelse. 

– Socker är något hjärnan behöver för att fungera, så det är extra förrädiskt eftersom det också kan skapa ett beroende. 

Råttor fick abstinens

Vid Princeton University har man gjort test på råttor för att undersöka sockerberoendet. Råttorna fick dricka hur mycket sockervatten som de ville. Efter en vecka drack de dubbelt så mycket som i början. Något som tolkades som att belöningssystemet hade kickats igång och att toleransnivån och behovet av mer snabbt höjdes. När man tog bort sockret fick råttorna abstinens, de skakade tänder och visade tecken på ångest. 

De flesta av oss människor har en spärr som gör att vi reagerar när det blir för sött. Vi tycker helt enkelt att det blir för sliskigt och slutar att äta. Men en nyligen gjord finsk studie visar att för tio procent av befolkningen finns inte den spärren. 

– De har en gen som gör att de tycker om extrema koncentrationer av sött. De människorna har lätt att hamna i sockerberoende, säger Charlotte­ Erlanson-Albertsson.

Testa ditt sötsug - är du beroende?

Svara på följande frågor – hur har det varit det senaste året? Tänk på att sötsaker inte bara är glass, godis och bakelser, utan även exempelvis flingor och läsk.