Är det någon vits med kosttillskott?

Fråga: Är det någon vits med kosttillskott? Vilka i så fall? Hör så många olika bud om att de inte gör någon skillnad eller rentav kan vara skadliga. /Undrar

Svar från Anna: En bra regel är att sträva efter att så långt som möjligt få i sig näringsämnen, vitaminer och mineraler ifrån riktig och naturlig mat. Fördelarna med mat är så många, som att det är svårare att överdosera mat än piller, men än viktigare är att många syntetiska preparat inte är lika effektiva som till exempel vitaminer och antioxidanter som redan ligger naturligt inbäddat i bär och frukt. Kosttillskott innehåller ofta onödigt höga doser, till exempel i vanligt C-vitaminbrus. Dessutom kan de fettlösliga vitaminerna (A, D, E, K) lagras i kroppen och bli giftiga om man överdoserar. Men ingen regel utan undantag. Trettio procent av alla svenska (fertila) kvinnor lider av järnbrist. Känner man sig trött, håglös och deprimerad så kan det vara järnbrist. Då kan det vara vettigt att äta järntabletter, i alla fall de dagar som man har mens och förlorar mycket järn. Alternativt äta blodpudding, kött/fisk, spenat som är järnrikt. För oss som bor i Sverige med mörka årstider, kan ett extra tillskott av D-vitamin under vintern vara smart. Men jag varmt rekommenderar att istället satsa på att äta bättre. Vinsterna är så många!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!