Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Använder du mobilen för mycket? 3 smarta tips från hjärnforskaren

Känner du att du använder mobilen för mycket? Anders Hansen, överläkare i psykiatri och leg läkare vid Karolinska Institutet, delar med sig av sina bästa tips på hur du ska tänka och agera för att minska skärmtiden.

Foto: iStock (montage)

Anders Hansen är tydlig: Våra hjärnor är inte anpassade för det ständiga scrollandet. Nu är han aktuell med nya boken Skärmhjärnan, om hur vi påverkas av vår uppkopplade livsstil.

Foto: Stefan Tell

 Anders Hansen.är aktuell med boken Skärmhjärnan, om hur vi påverkas av att vara ständigt uppkopplade. Här ger han sina tre bästa tips till amelias läsare. Chansen är stor att du kommer att sova bättre, ha mer sex, bli mer koncentrerad och mindre stressad. Du kommer med stor sannolikhet att må bättre överlag.

 

1. Sluta inte - sträva efter smartare skärmtid

"Jag menar inte att man ska sluta, det handlar om att minska på skärmtiden och använda mobilen smart. Det finns ingen skärmtidsrekommendation som är vetenskapligt fastslagen, men jag tycker personligen att A och O ska vara att man avsätter tid för annat, som motion och kompisar. Om man måste sätta en tidsgräns så tycker jag att två timmar är absolut max".

2. Inse att din hjärna är hackad!

"Försök förstå på djupet att det här är något som du gör vanemässigt, eftersom produkterna är så otroligt bra på att skapa beroende. Låt insikten om att du själv inte styr över ditt beteende, och att du lägger för mycket tid på mobilen, bli en drivkraft".

3. Lämna mobilen utanför

"Lämna mobilen utanför sovrummet för att minska risken för sömnsvårigheter. Jag lämnar den också utanför i sociala sammanhang som vid middagar, och om jag ser en film så har jag aldrig mobilen liggande bredvid, för då vet jag att jag kommer att sträcka mig efter den". 

I boken Skärmhjärnan: Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda tar Anders Hansen upp fler tips. Läs mer och köp här.