amelias stora diet-guide

Drömmer du om att gå ner i vikt? Med LCHF, dukandieten eller isodieten? I ett myller av olika dieter är det inte lätt att välja rätt. Vi har listat de populäraste men också de mest omdiskuterade dieterna. Helt enkelt en komplett guide till de trendigaste dieterna just nu. Välj vilken diet som passar dig och din livsstil bäst!

Långsiktig viktnedgångDukan-dieten

Dukandieten går ut på att gå tillbaka till de livsmedel som åts av den primitiva människan med fokus på protein och grönsaker. Dieten består av 4 olika faser: attackfasen, cruisefasen, sammanslagningsfasen och stabiliseringsfasen. Du måste dock promenera minst 30 minuter varje dag för maximalt resultat. 

Undvik: Snabba kolhydrater som finns i sötsaker, vitt bröd och spannmål.

Ät: Första veckan, i den så kallade attackfasen, får du bara äta protein så som kött, fisk och lätta mejeriprodukter. Du får äta obegränsat av dessa produkter, det vill säga tills du blir mätt. I den andra fasen, cruisefasen, får du lägga till grönsaker i kosten. Den här fasen ska du ligga i tills du nått din målvikt. I den tredje fasen, sammanslagningsfasen, får du addera kolhydrater. 

Biverkningar: Huvudvärk och trötthet första veckan då alla kolhydrater tas bort från kosten.

LCHF

Detta är en diet som blivit enormt populär, och närmare en folkrörelse på senaste tiden. LCHF, Low Carb High Fat, går ut på att äta minimalt med kolhydrater och istället satsa på protein och fett. Fettet ska företrädesvis komma från animaliska källor som smör, grädde och fett kött, och den lilla mängd kolhydrater som ingår i kosten bör vara långsamma.

Undvik: Snabba kolhydrater som finns i sötsaker, vitt bröd och spannmål.

Ät: Kött, grädde, smör, grönsaker.

Biverkningar: Trötthet, svettningar och finnar kan förekomma.

Iso-dietenIsodieten
förespråkar 30% kolhydrater, 30% protein och 30% fett. Denna mat tillsammans med grönsaker sägs ge en isokalorisk fördelning som sätter fart på förbränningen. I dieten äter man fem mål mat om dagen. Det dagliga kaloriintaget ska ligga på endast 1600 kalorier. Trots detta sägs isodieten hålla dig mätt eftersom man får i sig rätt fetter, bra protein, kolhydrater med lågt GI, fibrer och vitaminer.

Undvik: Hel- och halvfabrikat är absolut förbjudet.

Ät: Lite av varje. Undvik dock snabba kolhydrater.

Biverkningar: Inga kända nackdelar, om man går igenom dieten på rätt sätt.

Räkna, väga och mäta-metoder

GI-metoden

Att äta enligt Glykemiskt Index innebär att man klassificerar kolhydrater. Man mäter alltså hur vissa livsmedel påverkar blodsockret. Ett livsmedel med lågt GI kommer ge en lägre blodsockernivå under längre tid. Blodsockernivån blir jämn och lugn vilket kroppen mår bra av. Om GI är högt kommer blodsocker att stiga snabbt men också gå ner snabbt, vilket gör att man blir hugrig och sugen på sötsaker. Råvaror och maträtter med lågt glykemiskt index håller oss helt enkelt mättare och piggare längre, vilket i längden gör att vikten går ner. Undvik:
Snabba kolhydrater som får blodsockret att skjuta i höjden.

Ät: Livsmedel med lågt GI-värde. Bönor, linser och nötter är bra.

Biverkningar: Huvudvärk och andra abstinensbesvär kan uppkomma första dagarna med lågkolhydratkost.

Cambridge-dieten

Den här dieten fokuserar på att äta så lite kalorier som möjligt genom att ersätta måltider med cambridge-produkter som soppor, shakes och mellanmålsbars. Under nivå ett, som pågår i två veckor, ersätts alla måltider och du äter 500-700 kalorier per dag. Undr denna fas minskar du snabbt i vikt. Du trappar sedan upp eftersom och börjar äta mer vanlig mat, i sista fasen omkring 2000 kalorier per dag. 

Unvik: Kaloririk mat.

Ät: Så lite som möjligt. Ersätt måltider med soppor, shakes och bars.

Biverkningar: Hunger, trötthet, dåligt humör. När du sedan börjar äta normalt lägger du på dig alla kilon igen, och kanske lite till.

Dieter för den desperata

Flygvärdinnedieten

Här har vi en bantningskur för den som desperat behöver gå ner i vikt. Genom att äta väldigt lite mat under fem dagar garanteras du en snabb viktnedgång. En dags matsedel ser ut så här:

Frukost: Kaffe elle te och en halv grapefrukt. 

Lunch: Grillad biff eller köttfärsbiff, Grönsallad och tomater utan dressing och ett äpple.

Middag: Två hårdkokta ägg, Haricots verts, en halv grapefrukt.

Biverkningar: Hunger, dåligt humör, huvudvärk. Vikten kommer tillbaka när du börjar äta normalt igen.

Skinny bitch dieten

En diet som är väldigt populär inom kändisvärlden. Enligt dieten ska man äta veganskt och så ren mat som möjligt. Smoothies är okej som mellanmål, men helst ska man hålla sig till tre mål om dagen. Exempel på en måltid: Bulgursallad som serveras tillsammans med röd paprika, tofu (wokad) och aubergine.

Undvik: Kött, ägg, fisk och mejeriprodukter.

Ät: Grönsaker, frukter, bär, mandlar och nötter.

Biverkningar: Proteinbrist.

Stenåldersdieten

Här är det back to basic som gäller. Glöm processad mat och halvfabrikat, med stenåldersdieten ska du äta som vi gjorde på stenåldern. Enligt forskarna bakom dieten skall människan leva hälsosammare genom att inte använda sig av det som människan själv tagit fram. 

Undvik: Spannmål, raffinerat socker och salt, margarin, smör, mjölk samt baljväxter. Begränsa intaget av vin samt olika typer av oljor så som linfrö, oliv och raps.

Ät: Kött, fisk, ägg, bär, frukt, nötter, grönsaker och rotfrukter.

Biverkningar: Lätt att få D-vitamin- och kalciumbrist.

Källor: Dietguiden.com, Viktminskning.dk, Mabra.com, Kostdoktorn.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!