Låt snippan bada bastu: amelia testar trenden snipp-sauna

Kan ånga och örter ge ökad sexlust och en mer hälsosam vagina? Ja, om man ska tro den senaste spatrenden - snippsauna. amelia lät en reporter testa hur det är att basta muffen. 

Basta muffen, är det ens möjligt? Ja, faktiskt. Att ta med snippan på spa är egentligen inget nytt, utan något som kvinnor gjort sedan 1700-talet. Och fördelarna sägs vara många.

Snippsaunan har fått uppmärksamhet tack vare kändisar som

Gwyneth Paltrow som sagt att hon regelbundet ångar sitt underliv. 

I USA är begreppet känt, där det här kallas för Yoni steaming eller V-steam, och erbjuds på såväl mödravårdscentraler som skönhetssalonger - och marknadsförs som "skönhetsbehandlingen din vagina inte visste att den behövde".

Redan på 1700-talet upptäckte Carl von Linné att samiska kvinnor höll på med vad som då kallades hukbad. Traditionen föll i glömska, kanske på grund av alla tabun som finns kring kvinnors underliv. Men nu har alltså snippsauna blivit trendigt igen.

– Man kan säga att det är som ett örtte för underlivet, säger Hella Nathorst-Böös, häxa och författare till boken Häxans årstider - Magisk trädgård året runt.

Hella Nathorst-Böös, häxa och författare till boken Häxans årstider - Magisk trädgård året runt är arrangör till snipp-bastun som amelia provar på.
Hella Nathorst-Böös, häxa och författare till boken Häxans årstider - Magisk trädgård året runt är arrangör till snipp-bastun som amelia provar på.

Hella är arrangören bakom den snippsauna som amelias reporter Linda Newnham ska delta i. Hella har även bjudit in Rebecca Tiger till tillställningen, kvinnan som återupptog traditionen här i Sverige och gav behandlingen det uppdaterade namnet snippsauna, och som har gått kurser för att bli certifierad vaginal steam facilitator.

Båda erkänner sig vara närmast besatta av örter och deras läkande effekt. Rebecca upptäckte snippsauna för fem år sedan. Efter att ha fött sitt första barn fick hon en infektion på den ena äggledaren, den tömdes på 2 dl var och blev ärrad.

Hon och hennes man ville gärna ha ett barn till, och började fundera på dyra IVF-behandlingar. På en resa i Frankrike kom en okänd kvinna fram till Rebecca på en fest och frågade "Vad är problemet?" och Rebecca berättade sin historia. Kvinnan svarade att "det är inte ett problem, du behöver bara ånga snippan".

– Efter ett tag blev jag med barn, trots att läkarna gett mig max fem procents chans. Om det var örterna och ångan, om det var att jag började lyssna på mig själv igen eller om det var de där ynka procentens chans vet jag inte, men jag blev frälst, säger Rebecca.

Såhär ser de ut, bastupallarna för snippan!
Såhär ser de ut, bastupallarna för snippan!

Det finns en del kritiska läkarröster mot snippsaunans påstådda effekter - men det finns även mänger av vittnesmål om att det hjälper mot alltifrån oregelbunden menscykel och torra slemhinnor till att lindra PMS och allvarligare problem som upprepade svampinfektioner, vestibulit och ofrivillig barnlöshet.

– I många länder, som Sydkorea och Mexiko, kompletterar ångning den vanliga vården, säger Rebecca.

I västvärlden finns det ännu inga forskningsstudier som bevisar effekten, men det forskas på det i USA.

– Jag har sett fantastiskt fina effekter hos kvinnor som harvat runt i vården utan att få rätt hjälp. Så har du testat alla möjliga vanliga läkemedel och behandlingar så kan du försöka det här.

I många länder är ångning ett komplement till vanlig vård, som även gynekologer rekommenderar. Så hur är det då att gå på snippsauna? Fortsätt läsa för att ta del av vår reporter Lindas fuktiga och pulserande (!) upplevelse.

 

Amelia testar: snippsauna

amelias reporter Linda Newnham testade att basta snippan. Här berättar hon om sin immiga snippsaunaupplevelse.

Jag tycker att jag tar hand om mitt underliv: Jag tvättar mig oftast inte med parfymerad tvål, jag har inte stringtrosor (vem har det nuförtiden?), rollar inte vulvan med pärondoftande deo och vaxar eller rakar inte underlivet så hårt att skyddsbarriären försvinner. Jag kniper när jag kommer ihåg. Och vid enstaka tillfällen pillar jag in lite mjölksyrabakterier - för en friskare flora (sägs det).

Men annars tycker jag inte att just den kroppsdelen är särskilt underhållskrävande. Jag skänker den tacksamma tankar för allt liv och all lust vaginan gett mig, men guldkant på livet, den där extra lilla lyxen - nej, det är sällan jag ger min snippa det.

Förutom idag. För nu ska min snippa få gå på spa. På snippsauna. Typ som en ansiktsbehandling alltså, fast på nedre plan, tänker jag. Skillnaden är att jag inte ska göra det här solo. Nej, vi ska ha en snippsaunacirkel.

amelias reporter Linda med dagens örtblandning för snippan.
amelias reporter Linda med dagens örtblandning för snippan.

Vi är fem kvinnor som möts en kväll efter jobbet på Hellas mysiga lilla kontor på Södermalm i Stockholm. Ljusen är tända, filtar finns framlagda och det doftar av örter. Här står ett antal olika pallar, som ser ut som lådor med hål i mitten av sitsen. Vi sätter oss i en cirkel och kollar lite blygt på varandra.

Rent praktiskt går det till som så att man sätter sig över ett varmt örtbad, vars ångor "virvlar in i ens underliv".

amelias reporter Linda tillsammans med Rebecca Tiger.
amelias reporter Linda tillsammans med Rebecca Tiger.

– Ångorna är energi, och det är svårt att värja sig mot dem, det är därför det här är så avslappnande och skönt. Man känner sig fräsch. Och eftersom man ökar blodgenomströmningen i underlivet kan man få ökad sexlust och känslighet. Jag har blivit så kåt att jag går runt och känner mig förälskad i träd, skrattar Rebecca.

För att i nästa andetag börja berätta om vad som kan tänkas komma ut i form av slembollar, flytningar, vävnad eller ludd från en tidigare tampong.

– Åh nej, jag undrar vad som finns i min kanal, säger Karin, en av kvinnorna som deltar.

Beroende på vilka örter man använder får man olika effekt. Idag har Rebecca tagit med en egen "sällskapsblandning" av kamomill, lavendel, rosenblad, daggkåpa, ringblomma - och vi deltagare andas ut. Den eventuella slembollseffekten tar man ju helst hemma i sin ensamhet.

På nätet finns ett antal artiklar, där vissa konstaterar att V-steam inte alls fungerar och andra avråder starkt från att prova det här.

Deltagarna sitter tillsammans under bastu-upplevelsen, men det går även att göra solo.
Deltagarna sitter tillsammans under bastu-upplevelsen, men det går även att göra solo.

– Du kan aldrig skada dig med snippsauna. Det värsta som kan hända är att du blandar i för mycket av en ört och får lite torra slemhinnor i någon dag, när du egentligen ville bli våtare.

Eventuellt börjar det klia, och då är det bara att avbryta. Jag har experimenterat massor, och den värsta skada jag fått var när jag brände mig på kastrullen, säger Rebecca.

Förväntningarna är skyhöga samtidigt som vi fnittrar lite skrajt medan Hella och Rebecca går ut i köket för att fixa kastrullerna med örtbad som ska ställas ner i de specialdesignade pallarna. Örternas doft sprider sig i rummet. Jag drar försiktigt av mig brallorna, försöker dra lite i tröjan som för att förlänga den utan tillräckligt resultat. Tydligen stod det i mejlet att man borde ta på sig en längre tröja - jag virar in mig i en filt.

Kolla, jag har med mig en snippsaunakjol, säger Emma, som också testar detta för första gången. Hon snurrar runt för att visa upp sin smarta idé; täckt runt omkring men med en öppning där under.

Vi sätter oss på varsin pall. De första minuterna går åt till att testa om man ska bresa med benen eller ha knäna ihop. Det går visst också att huka över kastrullen om man hellre vill det.

- Hur vet man om man sitter rätt? frågar jag. Du känner när ångan virvlar in, svarar Rebecca.

Och mycket riktigt, man märker när man hittat rätt position. Jag sluter ögonen och känner värmen och fukten knocka mig. Det är avslappnande och börjar pulsera i underlivet. Alla är tysta och som inneslutna i sitt eget skal när Rebecca börjar sjunga en stilla sång. Jag slumrar nästan till innan såväl ångan som sången klingat av - och det är dags att dra på sig trosorna igen.

– Nu ska jag kolla om det kom ut några slembollar, säger Karin, tänder mobilen och granskar sitt örtbad, som vid det här laget mest ser ut som en sörja.

– Man brukar få ånga några gånger innan de kommer ut, säger Rebecca.

Vi sätter oss i cirkel igen för en avrundning. Efter att ha delat en sådan intim stund är det som om våra yttre fasader släppt också. Vi pratar om vår kvinnlighet och vår relation till våra underliv. Någon frågar hur ofta man ska göra det här.

– Det går att göra en intensivkur, där man ångar ofta, men de flesta gör det en gång i veckan, utom vid mens, så tre gånger i månaden. Och det behöver inte alls vara så krångligt. Du måste inte ha rökelse och tända ljus och djupandas. Du kan ånga samtidigt som du tittar på Netflix eller läser en bok, säger Rebecca.

Snippsauna

Så här går det till: Du sitter troslös över en pall med hål i. Under dig finns en kastrull med ångande vatten kryddat med välgörande örter som stiger upp mot ditt underliv.

Fördelar: Avslappnande och skönt, en fin kvinnopowerkänsla när vi gör detta i grupp.

Nackdelar: Tanken på att slembollar och tampongludd kan komma ut gör det hela

lite småäckligt.

Pris: 350 kr (i grupp), 1 100 kr (personlig konsultation).

Betyg: 4 av 5

 

Vill du också ta din snippa på spa?

Gör så här:

1. Ta fram en filt, en snippsaunapall eller en stol utan sits (en gammal pinnstol där du plockat bort sitsen går bra) samt en plåtbalja eller kastrull. Kanske behövs även en pall att ställa baljan på, så att du får upp örtbadet närmare vulvan.

2. Lägg örter i ett vattenbad. Låt sjuda i någon minut – men inte koka, då försvinner mycket av örternas läkande effekt.

3. Klä av dig på underkroppen.

4. Sätt dig över baljan med filten svept runt underkroppen och stolen. Filten bildar en värmande barriär som håller ångan inne – en snippsauna.

5. Sitt i cirka 10 minuter.

Mer info: Snippsauna.com och Steamychick.com.

 

OBS! Ånga är inte för alla

Du bör inte ånga om du:

- Har mens. Börja när mensen klingar av.

- Är gravid.

- Precis efter förlossning, missfall eller abort.

- Efter hysterektomi (en operation som innebär att livmodern tas bort).

- Har ett utbrott av herpes, svamp eller kondylom. (Du kan ånga i förebyggande syfte, men inte när du har ett utbrott.)

ÄR DU OSÄKER, boka tid med någon som är kunnig inom ångning.

Påstådda fördelar:

Lindrar och läker underlivsproblem.

Minskar smärta och svullnad vid mens.

Minskar längd på blödning, minskar riklig blödning.

Gör din menscykel mer regelbunden.

Ökar fertiliteten.

Snabbar på läkeprocessen efter förlossning.

Motverkar klimakteriebesvär.

Läker trauman och sexuella övergrepp.

Minskar risken för hemorrojder.

5 bra örter att börja med

– Rebecca tipsar:

1. RINGBLOMMA – återfuktande och kramplösande.

2. KAMOMILL – lugnande, kramplösande och bra vid urinvägsinfektion.

3. ROS – väldigt renande och stödjer livmodern, sedan är den en blomma som jobbar med självkärlek. Använd liten mängd.

4. LAVENDEL – avstressande, afrodisiakium, men den är också antibakteriell. Använd liten mängd.

5. DAGGKÅPAN – en kvinnoört som jobbar med fortplantningsorganen, bra vid PMS och torra slemhinnor.

LÄS OCKSÅ: Håll koll på hormonerna och hitta din må-bra vikt