Foto: Manuta

Allt socker är inte farligt för kroppen – amelias guide ger dig fakta

Det finns goda skäl att sockersanera sitt liv, även om man inte helt måste avstå från sött. Lär dig allt om bra och dåligt socker i amelias sockerguide!

Socker är samlingsnamnet för olika typer av sockerarter, och i vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad, det vill säga förädlad sackaros. Strösocker består av bet- eller rörsocker och råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen.

Är råsocker nyttigare än vitt socker?

Nej, råsocker är inte nyttigare än vitt socker. Både det vita sockret och råsocker består av glukos och fruktos. De ger lika mycket sötma och har samma energiinnehåll. Den enda skillnaden mellan vitt socker och råsocker är att råsocker innehåller liten mängd mineraler, men mängden mineraler är så liten att det blir så gott som obetydlig vid en normal sockerkonsumtion.

amelias sockerguide

Bra socker

Frukt och bär, både färska och torkade. Proppfulla med nyttigheter och motverkar en rad sjukdomar. Ät med gott samvete.

Halvbra socker

Honung: Består av en blandning av olika sockerarter. har en viss antibakteriell och antiinflammatorisk effekt, vilket gör det till ett något bättre val än vanligt, vitt socker. Använd ändå med måtta.

Stevia: Har inte sockrets negativa effekter, men är väldigt sött, vilket vänjer dig vid söta smaker.

Dåligt socker

Vanligt socker, alltså sackaros som består av sockerarterna glukos och fruktos, är mindre skadligt än rent fruktsocker, men ändå inte bra för dig. Exempel på vanligt socker: strösocker, florsocker, rårörsocker. Ofarligt i liten mängd om du inte är diabetiker eller upplever dig som sockerberoende.

Mycket dåligt socker

Fruktos, det vill säga fruktsocker: Ökar risken för fettinlagring i levern, vilket bland annat är kopplat till typ 2-diabetes. Förväxla inte fruktsocker med frukt, som bara innehåller en liten del fruktos men massor av hälsobringande ämnen. Faran är den industritillverkade fruktosen som används som sötningsmedel i livsmedel.

Agavesirap: Utvinns ur en kaktus. Består enbart av fruktsocker och lagras alltså i levern, vilket kan ge fettlever. Populärt bland raw food-förespråkare, men har alltså inte de hälsosamma effekter många tror.

Kokossocker: Framställs av kokospalmens nektar.

LÄS OCKSÅ: Helt ok att äta socker – faktiskt mycket mer än du tror!

Se upp för dolda sockerfällorna

Processad mat innehåller ofta mycket socker. Läs alltid innehållsförteckningen. Ju tidigare sockret anges, desto större andel utgör det. Här är några riktiga sockerfällor:

Fruktyoghurt och smaksatt filmjölk. Kan vara lika nästan lika sockerrika som läsk. Byt ut mot naturell yoghurt och bär. Mättar bättre och triggar inte sockersuget.

Flingor och müsli. Kan vara rena sockerbomben, inte minst fullkornsflingor. Byt ut mot egengjord, osötad müsli.

Bantningsprodukter, till exempel bantningsbars. Många måltidsersättningar och bars för bantare innehåller socker, otroligt nog.

Ketchup. Nyttigt om det inte vore för sockret.

Festis. Lika sött som läsk. Byt ut mot osötade fruktjuicer.

Bröd. Många fabriksbakade bröd innehåller mycket socker.

Smörgåskaviar. Innehåller en relativt stor andel tillsatt socker.

Av: Lotta Byqvist Foto: iStock

Kickstarta hösten med amelias träningsresa till Mallorca 15–22 september 2017!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!