Foto: iStock

Det här är Agorafobi (torgskräck) – allt om symtom och behandling

Får du panik när du står i kö eller är i stora folksamlingar? Då kan du lida av agorafobi, även kallad torgskräck.

Ångest, hjärtklappning och svimningskänslor. Det är några av symtomen på agorafobi. I folkmun även kallad torgskräck. Att få panik bland folkmassor är inget ovanligt. Men det finns hjälp att få. Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring agorafobi.

Vad har agorafobi för symtom?

Svar: Du är rädd för folksamlingar utan realistisk orsak. Att stå i kö och åka buss eller tunnelbana kan vara väldigt ångestfyllt, särskilt under trängsel när det är svårt att röra sig.

Ger den här bilden dig kalla kårar?

Hur många har agorafobi?

Svar: Cirka 5 procent av befolkningen drabbas någon gång. Uppträder vanligen i 20-årsåldern och är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män.

Vad händer i kroppen vid torgskräck?

Svar: Agorafobi upplevs som stark ångest, skräck eller rädsla och kan uppstå med eller utan panikattacker. Panikattackerna kännetecknas av hjärtklappning, yrsel, ansträngd andning, bröstsmärtor, kvävningskänslor och rädsla för att dö.

Du får en stark känsla av att vilja fly undan den hotfulla platsen. Ångastanfall kan innebära att du hyperventilerar, får myrkrypningar, stickningar i läppar, händer fötter och andnöd. Kan sluta medkrampanfall och medvetslöshet.

Det är lätt att drabbas av panik när du känner torgskräcken komma. Försök att fokusera bort tankarna, hur svårt det än må vara.

Vad kan jag göra själv?

Svar: Var tillsammans med en vän. Låt din uppmärksamhet riktas mot andra saker. Drabbas du av ett ångestanfall och hyperventillerar kan du hålla händerna över munnen och näsan så du andas in din utandningsluft i några minuter. På så vis förlorar inte blodet så mycket koldioxid.

Många känner av sin agorafobi när de står i kö, rädslan för att dra all uppmärksam till sig blir här extra stor.

När bör man söka hjälp för torgskräcken?

Svar: Känner du av ovanstående symtom, ta kontakt med en läkare för att bli undersökt och få rätt typ av behandling.

Vilken behandling finns det för agorafobi?

Svar: Du kan bli botad med kognitiv beteendeterapi i kombination med gradvis exponering, alltså att utsätta dig för de situationer du tycker är obehagliga. Ibland behandlas agorafobi också med antidepressiva läkemedel.

Läs också: 11 situationer alla med ångest kan känna igen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!