Äggstockscancer är en vanlig cancerform, som är ganska svår att upptäcka pga diffusa symptom.
Äggstockscancer är en vanlig cancerform, som är ganska svår att upptäcka pga diffusa symptom. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Äggstockscancer

Varje år drabbas ca 900 svenska kvinnor av äggstockscancer, den femte vanligaste cancerformen i Sverige. Här får du veta mer.

Varför kallas äggstockscancer för "den tysta sjukdomen"?

Svar: Därför att sjukdomen liksom smyger sig på utan att ge några särskilda symptom. Många patienter och läkare misstar sig faktiskt och diagnosen försenas ofta eftersom man istället misstänker urin och tarmbesvär.

Men någon form av symptom måste man väl ändå få till slut?

Svar: Jodå, men symptomen påminner om flera andra besvär. Var dock uppmärksam om buken svullnar upp, du får ont i magen och problem med matsmältningen (gaser, förstoppning, kräkningar, illamående eller aptitförlust). Vissa får också springa på toaletten och kissa ovanligt ofta, samtidigt som de känner sig trötta och minskar eller ökar i vikt. Händer det här regelbundet ska du kontakta läkare. Diagnosen ställs sedan genom en grundlig gynundersökning kompletterad med en ultraljudsundersökning av de olika organen i bäckenet.

Varför drabbas man av äggstockscancer?

Svar: Det vet forskarna inte riktigt, men det finns vissa riskfaktorer: ärftlighet (5-10 procent av de som drabbas har närstående släktingar med äggstocks- eller bröstcancer), hög konsumtion av animaliskt fett, barnlöshet eller kvinnor som fött barn sent - samt, av okänd anledning, boende i Noreuropa eller Nordamerika!

Kan jag själv göra något för att minska riskerna för att drabbas?

Svar: Den starkaste skyddsfaktorn läkarna känner till är faktiskt p-piller och graviditet. I takt med att p-piller-användandet har ökat i Sverige har också äggstockscancern minskat något. Även graviditeter och längre amningstid skyddar mot cancern. Utöver det gäller förstås regelbundna besök på gyn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!