7 anledningar att äta ingefära (plus recept på godaste ingefära-shoten!)

Ingefära är inte bara bra för höstförkylningar, den här superroten är full av antioxidanter och sägs dessutom vara antiinflammatorisk – vilket är bra för våra kroppar året runt. Använd den färsk, torkad, hel, riven eller mald – och njut av både hälsoeffekter och goda smaker.

(PS. Orkar du inte göra din egen ingefärsshot? Köp Royal Green Ginger från Apoteket! Läs mer och köp här.)

7 skäl att boosta med ingefära

1. Lindra träningsvärk Ingefära sägs hjälpa vid muskelvärk och dämpa träningsvärk. Men för att få effekt måste man äta det varje dag.

2. Bränn fett bättre Precis som till exempel chili, ökar ingefära kroppens värmeproduktion och förbränning. Det kan öka ämnesomsättningen och göra det lättare att stå emot hungerkänslor.

3. Minska menssmärtor Ingefära rekommenderas ofta mot menssmärtor och jämförs med läkemedlet ibuprofen. Inte alla håller med, men bara viljan och tron på att smärtan blir mindre, kan ge resultat. Placebo har en avslappnande, och därmed "läkande" förmåga.

4. Lugna magen Ingefära kan hjälpa matsmältningen och då minska risken för förstoppning, gasbildning, diarré och illamående - som till exempel vid åk- och sjösjuka. Det har länge använts som huskur vid magsjuka.

5. Mota migrän Att regelbundet äta ingefära kan motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl, ämnen som annars kan orsaka huvudvärk och migrän. Med lite tur kan det också mota det illamående som kan uppstå under ett migränanfall. Testa att tugga på en färsk bit.

6. Peppa blodcirkulationen Ingefära sägs öka blodcirkulationen, vilket gör att du känner dig varmare. Drick gärna ingefära i te, eller bara hett vatten, så får du värme på flera sätt.

7. Snuva snuvan Många upplever att ingefära lindrar vid en förkylning och att det hjälper till att motverka den. Det ökade blodflödet, och värmen, kan hjälpa till att mota infektioner och bryta ner gifter i kroppen. Antioxidanterna i kryddan stärker immunförsvaret och minskar risken för infektioner. Bäst är att få i sig ingefära kontinuerligt, för att förebygga förkylningar hellre än att försöka bota dem.

Så gör du en grön (ljuvligt god) ingefära-shot:

Ingredienser: 

1 dl mynta

1 dl babyspenat

1 selleristjälk

½ mogen avokado

1 citron eller lime

3 cm skalad ingefära

3 dl färskpressad äppeljuice

Så gör du:

1. Lägg alla gröna blad i en mixer. Skär sellerin i bitar.

2. Skala och kärna ur avokadon.

3. Lägg fruktköttet i kannan.

4. Pressa i citronsaft.

5. Pressa saften ur ingefäran med en vitlökspress.

6. Häll på äppeljuicen och mixa väl.

Häll upp och njut!Testa även ...

... ingefära i maten, till exempel i wok eller till fisk och skaldjur.

... att pressa ingefära och rödbetor (och kanske ett rött äpple).

... att använda torkad ingefära även i andra bakverk än pepparkakor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!