2 X hälsotips

Så här på våren är de flesta av oss mer hälsomedvetna än någonsin. Kanske är det strandsäsongen som hetsar oss, kanske är det känslan av pånyttfödelse som kommer med ljuset. Oavsett vad, kommer här två tips för tider som dessa.

Testa dina matvanor

Vad använder du för matfett på mackan? Hur ofta äter du frukt eller grönsaker? Svara på olika kostfrågor och få en slutpoäng som visar om du behöver förändra dina matvanor. Snabbtestet finns på Livsmedelsverkets sajt som du hittar här ovan. Klicka på Matvanekollen.

Ät bär och svamp

Foto: Stockbyte / Getty Images / (c) John Foxx

Du kan äta bär och svamp som du plockade förra året. Risken att de skulle vara smittade av dvärgbandmask är minimal. Det gäller även svampar och bär som importeras till Sverige från områden där smitta förekommer. Så länsa burkar och påsar på infrysta och torkade härligheter, för snart kommer en ny skördesäsong. Smoothies, lasagner och härliga pajer passar perfekt som picknickmat. Dessutom innehåller både svamp och bär en lång rad nyttigheter. För att inte tala om motionen du får när du plockar dem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!