2-minutersdoktorn: Vad är eksem?

Missa inte amelias 2-minuters-konsultation med doktorn!  Här får du svar på frågor om eksem. Vad är det egentligen? Hur får man det? Och hur ska jag behandla det?

Vad är eksem?

Svar: Inflammation i över- och underhuden.

Vilka är symtomen?

Svar: Klåda är vanligast.

Hur ser det ut?

Svar: Det kan se ut som röda knottror eller vattenblåsor. Om blåsorna går sönder uppstår sår som vätskar sig och lätt blir infekterade.

Hur får man det?

Svar: Det finns flera typer av eksem, där de flesta inte är allergier. Blöjeksem orsakas av att huden är blöt medan mjäll-eksem beror på obalans i hudfloran. Kemiska ämnen i till exempel tvål är en vanlig orsak till hudeksem. Man kan få kontakteksem som en allergisk reaktion.

Smittar det?

Svar: Nej, men om det blir infekterat kan bakterier spridas inom familjen, till exempel via handdukar.

Hur behandlar jag?

Svar: Smörj ständigt in det drabbade områden med fet kräm eller salva, exempelvis Uniderm från apoteket. Riv inte på eksemet, nyp istället försiktigt. Vid blöjeksem kan man tvätta med vatten och låta huden lufttorka. Om du är osäker på vad du kan göra så tala med en sjuksköterska!

Hur kan jag förebygga?

Svar: Smörj in dig om du har torr hud och tvätta dig inte för ofta. Avstå från oädla metallsmycken. Använd plasthandskar om du ofta är i kontakt med vatten.

När ska jag söka vård?

Svar: När barn under två år får eksem, eller om du får eksem nära ögat. Även om eksemet är varigt eller vätskar sig mycket, om det har djupa sårsprickor eller om det inte blir bättre efter en veckas behandling med hydrokortison.

Vad kan läkaren göra?

Svar: Skriva ut receptbelagd kräm eller medicin, skriva remiss till hudläkare.

Källor: www.vardguiden.se och www.huden.nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!