11 situationer alla med ångest kan känna igen

Oro och stress drabbas vi alla av i perioder, men för de som lever med ångest i olika former är det ett jobbigt inslag i livet. Här är 11 situationer alla med ångest kanske kan känna igen sig i.

En stark oro, rädsla, tryck över bröstet, klump i magen eller en känsla av panik – ångest kan ta sig många uttryck och former och är jobbigt för den som lider av ångest.

Här är 

11 situationer alla med ångest kan känna igen sig i:

1. När andra säger till dig att "sluta oroa dig"

Om man kunde sluta oroa sig när någon säger till vore det ju väldigt enkelt att bli av med ångest. Men vi vet ju att ångest och oro är mer komplext än så, och när någon rycker på axlarna och säger till dig att sluta oroa dig blir du snarare irriterad än mindre orolig.

2. När ordet "kanske" dyker upp lite för mycket

Lösa planer är inget roligt, och kompisen som "kanske" kan fika på tisdag får du lätt ångest av. Tydliga planer och besked är att föredra för den som lider av ångest.

3. När andra använder "panikångest" lite för lättvindigt

Den som har haft en panikångest-attack vet att det inte är något som man "kanske" har, utan du vet när du har det. Därför kan det vara jobbigt att höra andra beskriva att de fick en panikångest-attack när de såg att tröjan de längtat efter att köpa var slutsåld.

4. Den stora tröttheten som kommer av att tänka för mycket

Du övertänker saker och olika scenarion hela, hela tiden som; varför blev jag inte bjuden på grannens fest, tycker verkligen kollegorna om mig och sårade jag kompisen nu med den kommentaren? Givetvis är det ett fint drag att vara en empatisk och omtänksam person, men för den med ångest och oro kan det lätt gå över styr när man oroar sig för precis ALLT.

5. Du tänker att det är fel på dig

Om du sms:ar din kompis men inte får svar direkt tänker du att hon/han är sur på dig och att du gjort något fel. Du går snabbt till den bestämda åsikten att "alla tycker jag är konstig" om någon inte reagerar som du vill.

6. Ångest-nivån ökar när det är stökigt runt dig

Att ha det rensat och städat runt dig är ett sätt att hålla ångesten i kontroll.

7. Att inte kunna sova för att tankarna snurrar

När du vaknar mitt i natten och inte kan somna om för att du börjar tänka på allt jobbigt du har framför dig, eller analyser om du missuppfattades på mötet i morse.

8. Mingel är det värsta du vet

Att kallprata med kollegor du aldrig tidigare pratat med är en mardröm för den med ångest och oro

9. Du får tics när din ångestnivå ökar

Helt plötsligt börjar du knäppa med fingrarna, pilla med håret eller gör något annat som är ett tecken på att ångesten är på väg.

10. När du får ont i magen av ångest

Ångest kan ta sig både psykiska och fysiska uttryck, och att få ont i magen eller en klump i halsen är kroppens sätt att hantera ångesten.

11. När för många personer vill ha din uppmärksamhet samtidigt

Att ha många bollar i luften samtidigt kan vara en stor påfrestning för den med ångest, och hjärnan vill då i stället bara lägga av.

Så får du hjälp om du lider av ångest:

För att mildra lättare ångest är det bra att se över sitt liv, minska på stressen, ät bra och rör på dig. Om du har stark ångest som gör det svårt för dig att hantera ditt vanliga liv ska du söka hjälp, och hjälp finns att få. Kontakta i första hand din vårdcentral för vidare vård.

Källa: 1177.se 

Inspiration & källa: GoodHousekeeping

 

Läs också: Sluta oroa dig! Fem smarta tips för att sluta älta saker

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!