Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

11 kända kvinnor om sina knep för att känna sig mer trygga på natten

Vi bor i ett av världens mest jämställda länder, ändå känner sig tre av fyra kvinnor otrygga när det är mörkt – och yngre kvinnor är räddast av alla, enligt amelias nya Sifo-undersökning. Vi känner oss ledsamt nog otrygga, men dessa kända kvinnor tycker som amelia – att natten är vår!

Skriv på amelias namninsamling för ett tryggare samhälle för kvinnor. Skriv på du också!

– Fler poliser på stan vore bra

Carin da Silva, programledare, bloggare:

”Jag är ganska rädd av mig, speciellt nu efter att jag fått barn. Jag undviker att gå en - sam på kvällarna och åker ALDRIG kommunalt, utan tar alltid taxi om jag är själv. Jag försöker undvika situationer där jag vet att det finns en risk för att något ska hända, till exempel tunnelbanan. Det gör att jag blir mindre rädd. Men ta tillbaka natten? Det tror jag inte att det är vi kvinnor som ska göra, utan man ska rikta in sig på dem som sprider skräck. Det kanske kan lösas med att ha fler poliser på stan.”

– Jag taggar upp adrenalinet

Foto: Freddy Billqvist

Klara Svensson, boxare:

”Jag har aldrig varit särskilt rädd av mig, har inte blivit uppfostrad till att ’akta mig’. När jag befinner mig på platser som känns hotfull taggar jag upp adrenalinnivån, tänker ’Kom då!’ och knyter nävarna. Tyvärr ser jag det inte som att ’ta tillbaka natten’, utan mer som en acklimatisering i ett otryggt samhälle. Men better safe than sorry.”

– Ansvaret ligger på männen

Rosanna Dinamarca, riksdagsledamot (V):

”Varje gång jag är på väg hem efter att ha varit på stan på kvällen/natten, kommer jag till en korsning där den ena vägen, den kortaste och snabbaste, leder genom ett skogsparti och den andra, längre, vägen följer upplyst bilväg. Då cyklar jag som en idiot uppför backen och genom skogspartiet. Väl igenom pustar jag ut för att jag inte mötte någon, eller att det gick bra. Jag tränar kampsport och har länge trott att om jag bara kan springa snabbt och slå hårt, så kan jag ta tillbaka rätten till min kropp, men ansvaret ligger på männen. Det är de som måste sluta slå oss och hota oss med våld.”

– Jag pratar i telefon

Charlotte Kalla, skiddrottning:

”Det är sällan jag behöver röra mig ute kvällstid. När jag behöver göra det pratar jag ofta i telefon och det gör att jag känner mig tryggare. Personen i andra änden skulle bli varse om något hände mig, dess - utom utstrålar jag beslutsamhet och fokusering när jag är mitt uppe i ett samtal.”

– Kunskap är en motkraft mot rädsla

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP):

”Jag känner mig inte otrygg, men det beror till stor del på att jag har alla fakta och vet att brottsligheten generellt sett har gått ner. Men jag vet också var det blivit sämre och vilka grupper och områden som är mest utsatta. Med kunskap kan man bygga upp en sorts motståndskraft mot rädsla.”

– Sällskap i örat är ett bra botemedel

Soraya Lavasani, programledare:

”Blir både ledsen och arg över att så många känner sig otrygga, det är allas vårt ansvar att få varandra att känna trygghet. Jag själv är tack och lov väldigt sällan rädd på nattetid, men när en osäkerhet smyger sig på ringer jag min man eller en kompis. Sällskap i örat är mitt bästa botemedel mot otrygghet.”

– Vägra ge upp natten!

Alexandra Pascalidou, författare och programledare:

”Jag går ut, jag rör mig på stan med mina medsystrar. Jag bryr mig om mina yngre systrar. Jag ser dem och lägger näsan i blöt om jag ser något konstigt. Jag berättar för folk att jag är rädd och att jag gärna vill att någon följer med till tunnelbanan. Jag ber taxiföraren stanna tills jag gått in genom porten. Jag ringer mina vänner när jag klivit in genom dörren. Jag ger mig aldrig. Det offentliga rummet tillhör oss alla. Vägra ge upp natten. Jag tror fler tanter på stan ökar tryggheten! Alltså inte bara unga tjejer.”

– De flesta män är schysta

Olga Rönnberg, träningsexpert:

”Jag håller på att ta körkort nu för att känna mig friare. Jag undviker att åka pendeltåg. En gång var det en man som följde efter mig från tåget till gymmet och gav mig en lapp med sitt telefonnummer. Ursäkta mig!? Jag kände mig förföljd och påhoppad. Vi kvinnor ska inte gömma oss, det tror jag är fel väg att gå. Jag tror mer på taktiken ”kill them with kindness”, att vi med självklarhet tar vår rättmätiga plats i samhället. Vi ska också minnas att de allra flesta män är schysta.

– Jag är mer arg än rädd

Kitty Jutbring, programledare:

”Jag är mer arg än rädd, för det är inte mitt jäkla ansvar att GÖRA något för att inte vara rädd. Det är mäns ansvar. Tänk att 50 procent av oss ska behöva ta till åtgärder för att inte vara rädda för den andra hälften. Typ gå andra vägar, ha pepparsprej, låtsas prata i mobil ... Det borde vara män, i tidningar för män, som diskuterar det här: Hur kan vi signalera att vi inte är farliga?”

– Vi ska kunna ha kort kjol och vara berusade

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L):

”Den dag jag som fri kvinna stympar min frihet, har jag förlorat makten över mitt liv. Kvinnor ska aldrig behöva ändra sitt liv en millimeter på grund av män. Vi ska kunna ha kort kjol, vara berusade och gå genom parker mitt i natten utan att bli överfallna och våldtagna. Det behövs bättre belysning utomhus, fler poliser på gatorna och fler som vågar ingripa. Men framför allt behöver en unken mansroll förändras.”

– Låna grannens hund på springturen

Isabella Löwengrip, entreprenör:

”Jag har tyvärr upplevt en del hat och fått våldtäkts- och dödshot, inte bara på mejl, personer har även kommit hem till min dörr. Så jag går inte ut själv på kvällarna. Men jag försöker hitta lösningar och utvägar. Vill jag träna sent på kvällen åker jag till gymmet istället för att springa ute. Försök att inte låta oron begränsa dig – kanske kan du gå ut på stan med en tjejkompis, eller låna grannens hund på springturen.”